
Kaj boste skuhali danes?
Sočen karamelno-kokosov narastek
Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!
Sočen karamelno-kokosov narastek
Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!

Sestavine
- 100 g stopljenega masla in še malo za pekač
- 3 velika jajca
- 2 dl kokosovega mleka
- 100 g kokosovega sladkorja
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 300 g moke
- 75 g kokosove moke (kosmičev)
- 4 žličke pecilnega praška
- nekaj kapljic kokosovega izvlečka ali arome (po želji)
- 50 g kokosovih ostružkov
omaka
- 350 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička koruznega škroba
- 4 žlice zlatega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- sladka smetana, ko postrežemo

Nepozabna rulada: hrustljava in sočna jesenska sladica
Ko se združijo hrustljavi orehi in sočne hruške, nastane sladica, ki jo težko pozabiš. Ta rulada ni le klasična poslastica – je popoln preplet jesenskih okusov, ki jih naravnost obožujemo.

Pripravite babko, imeniten kolač, ki je osvojil svet
Babka ali baba je kvašeno pecivo, ki izvira iz Poljske in okolice, zaradi čudovitega izgleda, puhastega testa in raznolikih okusov pa so jo vzljubili po vsem svetu.

Skrivnost popolno pečene slanine: tri preverjene metode
Nasveti za vse, ki obožujete pečeno slanino. Preizkusili smo več metod in izbrali tiste, ki prinašajo najbolj slastne rezultate: v ponvi, pečici in mikrovalovki.
Sestavine
- 100 g stopljenega masla in še malo za pekač
- 3 velika jajca
- 2 dl kokosovega mleka
- 100 g kokosovega sladkorja
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 300 g moke
- 75 g kokosove moke (kosmičev)
- 4 žličke pecilnega praška
- nekaj kapljic kokosovega izvlečka ali arome (po želji)
- 50 g kokosovih ostružkov
omaka
- 350 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička koruznega škroba
- 4 žlice zlatega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globok pekač prostornine 2 litra (velikosti približno 30 x 20 cm) namažemo z maslom. V vrču z metlico zmešamo stopljeno maslo, jajca in kokos. V veliko skledo damo obe vrsti sladkorja, moko, kokosovo moko in pecilni prašek ter zmešamo, nato prilijemo vsebino vrča in zmešamo, da nastane gladko testo. Po želji dodamo nekaj kapljic kokosovega izvlečka. Maso predenemo v namaščen pekač in s hrbtno stranjo žlice zgladimo površino.
Za omako odmerimo 4,5 dl pravkar zavrele vode. Zmešamo sladkor in škrob, nato dodamo vrelo vodo, zlati sirup ali med in vaniljev izvleček ter na hitro zmešamo. Prelijemo po testu, nato pa posujemo s kokosovimi ostružki. Pekač postavimo v srednji del pečice in pecivo pečemo 35 do 40 minut ali toliko časa, da se po vrhu hrustljavo zapeče in je čvrsto – moralo bi lebdeti na brbotajoči karamelni omaki. Pustimo stati 10 minut, da se stopljena omaka ustali, nato pa postrežemo, tako da sladico zajemamo z žlico. Zraven v vrčku ponudimo ohlajeno sladko smetano, ki jo po želji prelijemo prek sladice.
Zakaj je neprečiščen sladkor boljši od prečiščenega?
Nerafiniran oziroma neprečiščen sladkor (na primer svetli ali temni muskovado) za razliko od prečiščenega še vsebuje melaso. To je gosta temno rjava sirupasta snov, ki je naravno prisotna v sladkorni pesi in sladkornem trsu in je bogata z minerali in vitaminom B. Rjavi nerafiniran sladkor je zato z vidika kulinarike, okusa in blagodejnosti za telo primernejši.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tradicionalni perzijski žafranov sladoled
Pokusite pravi bastaniye sonatiye zaferani
Pašteta iz piščančjih jetrc s portovcem
Pripravite slastno domačo piščančjo pašteto