© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Sočen karamelno-kokosov narastek

Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!

Sočen karamelno-kokosov narastek

Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 100 g stopljenega masla in še malo za pekač
  • 3 velika jajca
  • 2 dl kokosovega mleka
  • 100 g kokosovega sladkorja
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 300 g moke
  • 75 g kokosove moke (kosmičev)
  • 4 žličke pecilnega praška
  • nekaj kapljic kokosovega izvlečka ali arome (po želji)
  • 50 g kokosovih ostružkov

omaka

  • 350 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička koruznega škroba
  • 4 žlice zlatega sirupa ali medu
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
  • sladka smetana, ko postrežemo
malce-pikantna-korenckova-juha_558x620_acf_cropped

7 juh za nežen prehod v jesen

Obilno deževje in meglena jutra napovedujejo začetek jeseni, poletna zelenjava pa se umika bučam, gobam, korenovkam in drugim sestavinam, ki so kot nalašč za okusne juhe.

Sestavine

  • 100 g stopljenega masla in še malo za pekač
  • 3 velika jajca
  • 2 dl kokosovega mleka
  • 100 g kokosovega sladkorja
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 300 g moke
  • 75 g kokosove moke (kosmičev)
  • 4 žličke pecilnega praška
  • nekaj kapljic kokosovega izvlečka ali arome (po želji)
  • 50 g kokosovih ostružkov

omaka

  • 350 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička koruznega škroba
  • 4 žlice zlatega sirupa ali medu
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
  • sladka smetana, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globok pekač prostornine 2 litra (velikosti približno 30 x 20 cm) namažemo z maslom. V vrču z metlico zmešamo stopljeno maslo, jajca in kokos. V veliko skledo damo obe vrsti sladkorja, moko, kokosovo moko in pecilni prašek ter zmešamo, nato prilijemo vsebino vrča in zmešamo, da nastane gladko testo. Po želji dodamo nekaj kapljic kokosovega izvlečka. Maso predenemo v namaščen pekač in s hrbtno stranjo žlice zgladimo površino.

2

Za omako odmerimo 4,5 dl pravkar zavrele vode. Zmešamo sladkor in škrob, nato dodamo vrelo vodo, zlati sirup ali med in vaniljev izvleček ter na hitro zmešamo. Prelijemo po testu, nato pa posujemo s kokosovimi ostružki. Pekač postavimo v srednji del pečice in pecivo pečemo 35 do 40 minut ali toliko časa, da se po vrhu hrustljavo zapeče in je čvrsto – moralo bi lebdeti na brbotajoči karamelni omaki. Pustimo stati 10 minut, da se stopljena omaka ustali, nato pa postrežemo, tako da sladico zajemamo z žlico. Zraven v vrčku ponudimo ohlajeno sladko smetano, ki jo po želji prelijemo prek sladice.

Zakaj je neprečiščen sladkor boljši od prečiščenega?

Nerafiniran oziroma neprečiščen sladkor (na primer svetli ali temni muskovado) za razliko od prečiščenega še vsebuje melaso. To je gosta temno rjava sirupasta snov, ki je naravno prisotna v sladkorni pesi in sladkornem trsu in je bogata z minerali in vitaminom B. Rjavi nerafiniran sladkor je zato z vidika kulinarike, okusa in blagodejnosti za telo primernejši.

Priljubljeni recepti

Rdeče zelje

Priloga, ki ne sme manjkati za martinovo.

35 min
Enostavno

Svinjske zarebrnice s koromačevo solato

Koromačeva solata z jabolkom se lepo ujame s svinjino, odlična pa je tudi kar tako

16 min
Enostavno

Orehova potica

Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!

2 h
Srednje zahtevno

Zeljnata solata

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.