© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom

Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.

Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom

Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot predjed ali priloga, za 2 kot glavna jed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • 1 1⁄2 žlice limonovega soka
  • 1 manjši strok česna
  • 3 žlice osmukanih lističev origana
  • 100 g grškega jogurta
  • sol in črni poper

Sestavine

  • 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • 1 1⁄2 žlice limonovega soka
  • 1 manjši strok česna
  • 3 žlice osmukanih lističev origana
  • 100 g grškega jogurta
  • sol in črni poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 230 °C z ventilacijo oziroma na največ, kar zmore naša pečica.

2

Jajčevce položimo na velik plitev pekač in jih pečemo 1 uro, da je meso popolnoma mehko ali rahlo dimljeno. Sredi peke jih obrnemo. Pečene vzamemo iz pečice, in ko se toliko ohladijo, da jih lahko primemo, meso postrgamo iz kože in damo v cedilo. Postavimo ga nad korito ali skledo in pustimo 30 minut, da tekočina odteče. Kožo lahko zavržemo.

3

Na isti pekač položimo paradižničke in jih pečemo 12 minut, da rahlo počrnijo, se razpočijo in zmehčajo. Vzamemo jih iz pečice in prihranimo.

4

Če imamo suho lečo, medtem v srednje veliko kozico nalijemo obilo vode in jo pristavimo na visoko vročino. Ko zavre, vanjo vsujemo lečo, vročino znižamo na srednjo jakost in kuhamo 20 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in pustimo, da se nekoliko osuši. Če pa začenjamo s kuhano lečo, jo samo stresemo v veliko skledo in dodamo meso jajčevcev, paradižnik, olje, limonov sok, pretisnjen česen, 2 žlici origana, 3⁄4 žličke soli in dobro mero sveže mletega popra. Dobro premešamo, nato preložimo v veliko plitvo skledo. Obložimo z jogurtom, ki ga narahlo vrtinčasto vmešamo, tako da se vidijo proge. Posujemo s preostalim origanom, pokapamo z oljem in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Česnova majoneza (aïoli) z žafranom

Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom

15 min
Enostavno

Granola, pečena z javorovim sirupom

Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!

50 min
Enostavno

Bučni namaz s pistacijami

Odlična kombinacija buče in pistacije!

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.