Kaj boste skuhali danes?
Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom
Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.
Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom
Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.
Sestavine
- 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
- 300 g češnjevega paradižnika
- 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
- 1 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1 manjši strok česna
- 3 žlice osmukanih lističev origana
- 100 g grškega jogurta
- sol in črni poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
- 300 g češnjevega paradižnika
- 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
- 1 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1 manjši strok česna
- 3 žlice osmukanih lističev origana
- 100 g grškega jogurta
- sol in črni poper
Postopek
Pečico segrejemo na 230 °C z ventilacijo oziroma na največ, kar zmore naša pečica.
Jajčevce položimo na velik plitev pekač in jih pečemo 1 uro, da je meso popolnoma mehko ali rahlo dimljeno. Sredi peke jih obrnemo. Pečene vzamemo iz pečice, in ko se toliko ohladijo, da jih lahko primemo, meso postrgamo iz kože in damo v cedilo. Postavimo ga nad korito ali skledo in pustimo 30 minut, da tekočina odteče. Kožo lahko zavržemo.
Na isti pekač položimo paradižničke in jih pečemo 12 minut, da rahlo počrnijo, se razpočijo in zmehčajo. Vzamemo jih iz pečice in prihranimo.
Če imamo suho lečo, medtem v srednje veliko kozico nalijemo obilo vode in jo pristavimo na visoko vročino. Ko zavre, vanjo vsujemo lečo, vročino znižamo na srednjo jakost in kuhamo 20 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in pustimo, da se nekoliko osuši. Če pa začenjamo s kuhano lečo, jo samo stresemo v veliko skledo in dodamo meso jajčevcev, paradižnik, olje, limonov sok, pretisnjen česen, 2 žlici origana, 3⁄4 žličke soli in dobro mero sveže mletega popra. Dobro premešamo, nato preložimo v veliko plitvo skledo. Obložimo z jogurtom, ki ga narahlo vrtinčasto vmešamo, tako da se vidijo proge. Posujemo s preostalim origanom, pokapamo z oljem in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.