Kaj boste skuhali danes?
Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom
Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.
Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom
Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.
Sestavine
- 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
- 300 g češnjevega paradižnika
- 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
- 1 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1 manjši strok česna
- 3 žlice osmukanih lističev origana
- 100 g grškega jogurta
- sol in črni poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
- 300 g češnjevega paradižnika
- 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
- 1 1⁄2 žlice limonovega soka
- 1 manjši strok česna
- 3 žlice osmukanih lističev origana
- 100 g grškega jogurta
- sol in črni poper
Postopek
Pečico segrejemo na 230 °C z ventilacijo oziroma na največ, kar zmore naša pečica.
Jajčevce položimo na velik plitev pekač in jih pečemo 1 uro, da je meso popolnoma mehko ali rahlo dimljeno. Sredi peke jih obrnemo. Pečene vzamemo iz pečice, in ko se toliko ohladijo, da jih lahko primemo, meso postrgamo iz kože in damo v cedilo. Postavimo ga nad korito ali skledo in pustimo 30 minut, da tekočina odteče. Kožo lahko zavržemo.
Na isti pekač položimo paradižničke in jih pečemo 12 minut, da rahlo počrnijo, se razpočijo in zmehčajo. Vzamemo jih iz pečice in prihranimo.
Če imamo suho lečo, medtem v srednje veliko kozico nalijemo obilo vode in jo pristavimo na visoko vročino. Ko zavre, vanjo vsujemo lečo, vročino znižamo na srednjo jakost in kuhamo 20 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in pustimo, da se nekoliko osuši. Če pa začenjamo s kuhano lečo, jo samo stresemo v veliko skledo in dodamo meso jajčevcev, paradižnik, olje, limonov sok, pretisnjen česen, 2 žlici origana, 3⁄4 žličke soli in dobro mero sveže mletega popra. Dobro premešamo, nato preložimo v veliko plitvo skledo. Obložimo z jogurtom, ki ga narahlo vrtinčasto vmešamo, tako da se vidijo proge. Posujemo s preostalim origanom, pokapamo z oljem in postrežemo.