© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom

Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.

Leča z jajčevci, paradižnikom in jogurtom

Avtor recepta je Yotam Ottolenghi. Za več receptov, pripravljenih v manj kot 30 minutah, z manj kot 10 sestavinami, v enem loncu in s sestavinami iz domače shrambe, poglejte njegovo kuharico Simple.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot predjed ali priloga, za 2 kot glavna jed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • 1 1⁄2 žlice limonovega soka
  • 1 manjši strok česna
  • 3 žlice osmukanih lističev origana
  • 100 g grškega jogurta
  • sol in črni poper

Sestavine

  • 4 jajčevci, ki jih nekajkrat prebodemo z nožem (1,1 kg)
  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 160 g zelene leče, najbolje puyske (ali 350 g kuhane leče)
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • 1 1⁄2 žlice limonovega soka
  • 1 manjši strok česna
  • 3 žlice osmukanih lističev origana
  • 100 g grškega jogurta
  • sol in črni poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 230 °C z ventilacijo oziroma na največ, kar zmore naša pečica.

2

Jajčevce položimo na velik plitev pekač in jih pečemo 1 uro, da je meso popolnoma mehko ali rahlo dimljeno. Sredi peke jih obrnemo. Pečene vzamemo iz pečice, in ko se toliko ohladijo, da jih lahko primemo, meso postrgamo iz kože in damo v cedilo. Postavimo ga nad korito ali skledo in pustimo 30 minut, da tekočina odteče. Kožo lahko zavržemo.

3

Na isti pekač položimo paradižničke in jih pečemo 12 minut, da rahlo počrnijo, se razpočijo in zmehčajo. Vzamemo jih iz pečice in prihranimo.

4

Če imamo suho lečo, medtem v srednje veliko kozico nalijemo obilo vode in jo pristavimo na visoko vročino. Ko zavre, vanjo vsujemo lečo, vročino znižamo na srednjo jakost in kuhamo 20 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in pustimo, da se nekoliko osuši. Če pa začenjamo s kuhano lečo, jo samo stresemo v veliko skledo in dodamo meso jajčevcev, paradižnik, olje, limonov sok, pretisnjen česen, 2 žlici origana, 3⁄4 žličke soli in dobro mero sveže mletega popra. Dobro premešamo, nato preložimo v veliko plitvo skledo. Obložimo z jogurtom, ki ga narahlo vrtinčasto vmešamo, tako da se vidijo proge. Posujemo s preostalim origanom, pokapamo z oljem in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Sendvič po britansko

Slasten sendvič za popestritev vaše malice

10 min
Enostavno

Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni

Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.

1 h
Enostavno

Koromačeva juha z rakci

Fina morska juha

1 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.