Kaj boste skuhali danes?
Spomladanska mineštra
Spomladanska mineštra
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 velik korenček
- 1 kolerabica
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 300 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- pest nasekljane mlade blitve
- 300 g kuhanega rdečega fižola
- pest drobnih testenin (školjk, polžkov)
- 1 majhna bučka
- pest svežih listov bazilike
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 velik korenček
- 1 kolerabica
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 300 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- pest nasekljane mlade blitve
- 300 g kuhanega rdečega fižola
- pest drobnih testenin (školjk, polžkov)
- 1 majhna bučka
- pest svežih listov bazilike
- sol
- poper
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Steblo zelene narežemo na rezine, česen olupimo in stremo, korenček in kolerabico olupimo in narežemo na kocke (liste kolerabice prihranimo).
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut, nato dodamo zeleno, korenje, kolerabico in česen. Pražimo na šibkem ognju še 5 minut, da se zelenjava malo zmehča, in občasno premešamo. Dodamo nasekljane pelate, jušno osnovo, fižol, mlado blitvo in nasekljane liste kolerabice. Solimo, popramo in zavremo. Zmanjšamo temperaturo in kuhljamo 5 minut.
V juho dodamo še testenine. Bučko narežemo na kocke in jo dodamo v juho 5 minut, preden so testenine kuhane. Kuhano juho odstavimo in vanjo vmešamo lističe bazilike (če so veliki, jih natrgamo). Juho postrežemo takoj.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.