© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami

Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami

Čas priprave 1 h 15 min + 4 ure za hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 kremice in 20 palmic
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
klementinine kremice z brusnicnim kompotom in palmicami

Sestavine

kremice

  • 6 dl sladke smetane
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • lupina in sok 2 klementin
  • lupina in sok ½ limone

kompot

  • 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
  • 85 g svetlo rjavega sladkorja
  • lupina 2 klementin ali 1 pomaranče
  • 2 žlici žganja

cimetove palmice

  • 375 g razvaljanega listnatega testa
  • 50 g zmehčanega masla
  • 1 ½ žličke mletega cimeta
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

kremice

  • 6 dl sladke smetane
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • lupina in sok 2 klementin
  • lupina in sok ½ limone

kompot

  • 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
  • 85 g svetlo rjavega sladkorja
  • lupina 2 klementin ali 1 pomaranče
  • 2 žlici žganja

cimetove palmice

  • 375 g razvaljanega listnatega testa
  • 50 g zmehčanega masla
  • 1 ½ žličke mletega cimeta
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado

Postopek

1

Za kremice v kozici zavremo smetano s sladkorjem in lupino obeh citrusov. Izmerimo sok citrusov – potrebujemo ga 1 dl. Zvišamo temperaturo in pustimo, da smetana vre natanko 3 minute, nato vanjo vmešamo sok. Mešanico precedimo v vrč in jo nalijemo v 4 kozarce. Postavimo jih v hladilnik za vsaj 4 ure oziroma dokler se krema ne učvrsti.

2

Vse sestavine za kompot damo v kozico. Zavremo, nato kuhamo še 10 minut, da se tekočina zgosti in spominja na sirup. Pustimo, da se ohladi, in hranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.

3

Naredimo palmice. Pečico segrejemo na 200 °C in dva plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo razvijemo. Zmehčano maslo, cimet in sladkor dobro premešamo ter premažemo testo po vsej površini. Testo zvijemo z obeh strani tako, da se zvitka srečata na sredini. Ta dvojni zvitek narežemo na rezine, debele 1 cm, in jih s prerezano stranjo navzgor polagamo na pladnje za peko; z dlanjo jih rahlo sploščimo. Pečemo 20 minut, da se palmice napihnejo in postanejo zlato rumene, nato jih ohladimo na kuhinjski mrežici. Vsakemu kozarcu s kremo dodamo žlico kompota in priložimo palmico ali dve.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.