
Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami
Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami

Sestavine
kremice
- 6 dl sladke smetane
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina in sok 2 klementin
- lupina in sok ½ limone
kompot
- 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina 2 klementin ali 1 pomaranče
- 2 žlici žganja
cimetove palmice
- 375 g razvaljanega listnatega testa
- 50 g zmehčanega masla
- 1 ½ žličke mletega cimeta
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
kremice
- 6 dl sladke smetane
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina in sok 2 klementin
- lupina in sok ½ limone
kompot
- 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina 2 klementin ali 1 pomaranče
- 2 žlici žganja
cimetove palmice
- 375 g razvaljanega listnatega testa
- 50 g zmehčanega masla
- 1 ½ žličke mletega cimeta
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Za kremice v kozici zavremo smetano s sladkorjem in lupino obeh citrusov. Izmerimo sok citrusov – potrebujemo ga 1 dl. Zvišamo temperaturo in pustimo, da smetana vre natanko 3 minute, nato vanjo vmešamo sok. Mešanico precedimo v vrč in jo nalijemo v 4 kozarce. Postavimo jih v hladilnik za vsaj 4 ure oziroma dokler se krema ne učvrsti.
Vse sestavine za kompot damo v kozico. Zavremo, nato kuhamo še 10 minut, da se tekočina zgosti in spominja na sirup. Pustimo, da se ohladi, in hranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.
Naredimo palmice. Pečico segrejemo na 200 °C in dva plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo razvijemo. Zmehčano maslo, cimet in sladkor dobro premešamo ter premažemo testo po vsej površini. Testo zvijemo z obeh strani tako, da se zvitka srečata na sredini. Ta dvojni zvitek narežemo na rezine, debele 1 cm, in jih s prerezano stranjo navzgor polagamo na pladnje za peko; z dlanjo jih rahlo sploščimo. Pečemo 20 minut, da se palmice napihnejo in postanejo zlato rumene, nato jih ohladimo na kuhinjski mrežici. Vsakemu kozarcu s kremo dodamo žlico kompota in priložimo palmico ali dve.