
Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami
Klementinine kremice z brusničnim kompotom in palmicami

Sestavine
kremice
- 6 dl sladke smetane
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina in sok 2 klementin
- lupina in sok ½ limone
kompot
- 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina 2 klementin ali 1 pomaranče
- 2 žlici žganja
cimetove palmice
- 375 g razvaljanega listnatega testa
- 50 g zmehčanega masla
- 1 ½ žličke mletega cimeta
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
kremice
- 6 dl sladke smetane
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina in sok 2 klementin
- lupina in sok ½ limone
kompot
- 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
- 85 g svetlo rjavega sladkorja
- lupina 2 klementin ali 1 pomaranče
- 2 žlici žganja
cimetove palmice
- 375 g razvaljanega listnatega testa
- 50 g zmehčanega masla
- 1 ½ žličke mletega cimeta
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Za kremice v kozici zavremo smetano s sladkorjem in lupino obeh citrusov. Izmerimo sok citrusov – potrebujemo ga 1 dl. Zvišamo temperaturo in pustimo, da smetana vre natanko 3 minute, nato vanjo vmešamo sok. Mešanico precedimo v vrč in jo nalijemo v 4 kozarce. Postavimo jih v hladilnik za vsaj 4 ure oziroma dokler se krema ne učvrsti.
Vse sestavine za kompot damo v kozico. Zavremo, nato kuhamo še 10 minut, da se tekočina zgosti in spominja na sirup. Pustimo, da se ohladi, in hranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.
Naredimo palmice. Pečico segrejemo na 200 °C in dva plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo razvijemo. Zmehčano maslo, cimet in sladkor dobro premešamo ter premažemo testo po vsej površini. Testo zvijemo z obeh strani tako, da se zvitka srečata na sredini. Ta dvojni zvitek narežemo na rezine, debele 1 cm, in jih s prerezano stranjo navzgor polagamo na pladnje za peko; z dlanjo jih rahlo sploščimo. Pečemo 20 minut, da se palmice napihnejo in postanejo zlato rumene, nato jih ohladimo na kuhinjski mrežici. Vsakemu kozarcu s kremo dodamo žlico kompota in priložimo palmico ali dve.