Kaj boste skuhali danes?
Praznična torta z brusnicami
Praznična torta z brusnicami
Sestavine
biskvit
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1 dl olja
- nastrgana lupina 1 limone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 6 dag kristalnega sladkorja
- 15 dag moke
nadev
- 4 listi želatine
- 50 dag skute (20 %)
- sok 1 limone
- 20 dag sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
- 15 dag suhih brusnic
za okras
- naribani orehi
- orehova jedrca
- brusnice
- čokoladne zvezdice
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – preprost recept, ki vedno uspe
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
biskvit
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1 dl olja
- nastrgana lupina 1 limone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 6 dag kristalnega sladkorja
- 15 dag moke
nadev
- 4 listi želatine
- 50 dag skute (20 %)
- sok 1 limone
- 20 dag sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
- 15 dag suhih brusnic
za okras
- naribani orehi
- orehova jedrca
- brusnice
- čokoladne zvezdice
Postopek
Rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto zmešamo z oljem in sladkorjem v prahu. Dodamo limonino lupinico in vaniljin sladkor. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg. Rumenjakovo maso dodamo k snegu, na vse skupaj presejemo moko in s kuhalnico previdno zmešamo.
Tortni obroč ovijemo s papirjem za peko tako, da naredimo papirnato dno. Obroč položimo na pekač in napolnimo s pripravljeno maso. Površino testa lepo poravnamo, potem pa pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno štirideset minut. Pečeno tortno podlago vzamemo iz pečice, jo zvrnemo na delovno površino in pustimo, da se ohladi.
Želatino namočimo v hladni vodi. V skledi gladko zmešamo skuto z limonovim sokom in sladkorjem v prahu. Sladko smetano rahlo stepemo in jo z brusnicami vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v skutno maso.
Papir za peko odstranimo in tortno podlago vzamemo iz obroča; dvakrat jo prečno prerežemo. Oblate namažemo s kremo in jih sestavimo. Tudi obod in površino torte namažemo s kremo. Po obodu jo potresemo z naribanimi orehi, okrasimo pa z orehovimi jedrci, brusnicami in čokoladnimi zvezdicami.
Torto postavimo za tri ure v hladilnik; šele nato jo narežemo in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.
Ramstek z omako pizzaiola
Zelo hitro pripravljena govedina s slastno paradižnikovo omako.
Polnozrnati kruh z orehi in semeni
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.