Kaj boste skuhali danes?
Praznična torta z brusnicami
Praznična torta z brusnicami
Sestavine
biskvit
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1 dl olja
- nastrgana lupina 1 limone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 6 dag kristalnega sladkorja
- 15 dag moke
nadev
- 4 listi želatine
- 50 dag skute (20 %)
- sok 1 limone
- 20 dag sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
- 15 dag suhih brusnic
za okras
- naribani orehi
- orehova jedrca
- brusnice
- čokoladne zvezdice
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
biskvit
- 6 dag sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 1 dl olja
- nastrgana lupina 1 limone
- vrečka vaniljevega sladkorja
- 6 dag kristalnega sladkorja
- 15 dag moke
nadev
- 4 listi želatine
- 50 dag skute (20 %)
- sok 1 limone
- 20 dag sladkorja v prahu
- 2,5 dl sladke smetane
- 15 dag suhih brusnic
za okras
- naribani orehi
- orehova jedrca
- brusnice
- čokoladne zvezdice
Postopek
Rumenjake ločimo od beljakov in jih penasto zmešamo z oljem in sladkorjem v prahu. Dodamo limonino lupinico in vaniljin sladkor. Beljake stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg. Rumenjakovo maso dodamo k snegu, na vse skupaj presejemo moko in s kuhalnico previdno zmešamo.
Tortni obroč ovijemo s papirjem za peko tako, da naredimo papirnato dno. Obroč položimo na pekač in napolnimo s pripravljeno maso. Površino testa lepo poravnamo, potem pa pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno štirideset minut. Pečeno tortno podlago vzamemo iz pečice, jo zvrnemo na delovno površino in pustimo, da se ohladi.
Želatino namočimo v hladni vodi. V skledi gladko zmešamo skuto z limonovim sokom in sladkorjem v prahu. Sladko smetano rahlo stepemo in jo z brusnicami vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v skutno maso.
Papir za peko odstranimo in tortno podlago vzamemo iz obroča; dvakrat jo prečno prerežemo. Oblate namažemo s kremo in jih sestavimo. Tudi obod in površino torte namažemo s kremo. Po obodu jo potresemo z naribanimi orehi, okrasimo pa z orehovimi jedrci, brusnicami in čokoladnimi zvezdicami.
Torto postavimo za tri ure v hladilnik; šele nato jo narežemo in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo
Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem
Impresivna torta za poroke in druge velike priložnosti