© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Klapavice s paradižnikom in čilijem

Klapavice s paradižnikom in čilijem

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Klapavice s paradiznikom in cilijem_A

Sestavine

  • 2 zrela paradižnika
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 šalotka
  • 1 rdeč ali zelen čili
  • kozarček suhega belega vina
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • ščepec sladkorja
  • 1 kg očiščenih klapavic
  • veliko prgišče bazilikinih listov
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 2 zrela paradižnika
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 šalotka
  • 1 rdeč ali zelen čili
  • kozarček suhega belega vina
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • ščepec sladkorja
  • 1 kg očiščenih klapavic
  • veliko prgišče bazilikinih listov

Postopek

1

Paradižnika položimo v posodo, odporno proti vročini, in ju prelijemo s kropom. Počakamo 3 minute, odlijemo vodo in ju olupimo. Razrežemo ju na četrtine in z žličko odstranimo semenje ter ga zavržemo. Paradižnikovo meso grobo nasekljamo.

2

Šalotko, česen in čili, ki smo mu odstranili semena, drobno sesekljamo. V veliki kozici s tesno prilegajočo se pokrovko segrejemo olje, dodamo šalotko, česen in čili ter 2 do 3 minute blago pražimo, da se zmehčajo. Prilijemo vino in dodamo paradižnik, mezgo, sladkor, sol in poper (školjke so že same po sebi slane, tako da varčujemo s soljo). Dobro premešamo in kuhljamo 2 minuti.

3

V kozico stresemo školjke in jih zmešamo z omako. Dobro pokrijemo in pustimo, da se kuhajo v pari 3 do 4 minute oziroma dokler se lupine ne odprejo; na sredini kuhanja kozico pretresemo.

Klapavice s paradiznikom in cilijem_2
4

Zavržemo školjke, ki so ostale zaprte, druge pa razdelimo v dve skledi in jih potresemo z lističi bazilike. Zraven pripravimo veliko skledo za prazne lupine.

Klapavice s paradiznikom in cilijem_3

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.