Kaj boste skuhali danes?
Klapavice s paradižnikom in čilijem
Klapavice s paradižnikom in čilijem
Sestavine
- 2 zrela paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- 1 rdeč ali zelen čili
- kozarček suhega belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- ščepec sladkorja
- 1 kg očiščenih klapavic
- veliko prgišče bazilikinih listov
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 2 zrela paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- 1 rdeč ali zelen čili
- kozarček suhega belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- ščepec sladkorja
- 1 kg očiščenih klapavic
- veliko prgišče bazilikinih listov
Postopek
Paradižnika položimo v posodo, odporno proti vročini, in ju prelijemo s kropom. Počakamo 3 minute, odlijemo vodo in ju olupimo. Razrežemo ju na četrtine in z žličko odstranimo semenje ter ga zavržemo. Paradižnikovo meso grobo nasekljamo.
Šalotko, česen in čili, ki smo mu odstranili semena, drobno sesekljamo. V veliki kozici s tesno prilegajočo se pokrovko segrejemo olje, dodamo šalotko, česen in čili ter 2 do 3 minute blago pražimo, da se zmehčajo. Prilijemo vino in dodamo paradižnik, mezgo, sladkor, sol in poper (školjke so že same po sebi slane, tako da varčujemo s soljo). Dobro premešamo in kuhljamo 2 minuti.
V kozico stresemo školjke in jih zmešamo z omako. Dobro pokrijemo in pustimo, da se kuhajo v pari 3 do 4 minute oziroma dokler se lupine ne odprejo; na sredini kuhanja kozico pretresemo.
Zavržemo školjke, ki so ostale zaprte, druge pa razdelimo v dve skledi in jih potresemo z lističi bazilike. Zraven pripravimo veliko skledo za prazne lupine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Skuše po maroško
Kavni kolač
Losos v plaščku, nadevan z rižem in špinačo
Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako
Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!