
Kaj boste skuhali danes?
Klapavice s paradižnikom in čilijem
Klapavice s paradižnikom in čilijem

Sestavine
- 2 zrela paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- 1 rdeč ali zelen čili
- kozarček suhega belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- ščepec sladkorja
- 1 kg očiščenih klapavic
- veliko prgišče bazilikinih listov

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 2 zrela paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 šalotka
- 1 rdeč ali zelen čili
- kozarček suhega belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- ščepec sladkorja
- 1 kg očiščenih klapavic
- veliko prgišče bazilikinih listov
Postopek
Paradižnika položimo v posodo, odporno proti vročini, in ju prelijemo s kropom. Počakamo 3 minute, odlijemo vodo in ju olupimo. Razrežemo ju na četrtine in z žličko odstranimo semenje ter ga zavržemo. Paradižnikovo meso grobo nasekljamo.
Šalotko, česen in čili, ki smo mu odstranili semena, drobno sesekljamo. V veliki kozici s tesno prilegajočo se pokrovko segrejemo olje, dodamo šalotko, česen in čili ter 2 do 3 minute blago pražimo, da se zmehčajo. Prilijemo vino in dodamo paradižnik, mezgo, sladkor, sol in poper (školjke so že same po sebi slane, tako da varčujemo s soljo). Dobro premešamo in kuhljamo 2 minuti.
V kozico stresemo školjke in jih zmešamo z omako. Dobro pokrijemo in pustimo, da se kuhajo v pari 3 do 4 minute oziroma dokler se lupine ne odprejo; na sredini kuhanja kozico pretresemo.

Zavržemo školjke, ki so ostale zaprte, druge pa razdelimo v dve skledi in jih potresemo z lističi bazilike. Zraven pripravimo veliko skledo za prazne lupine.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolač iz bučk in ameriških orehov z javorovim prelivom
Enolončnica z blitvo, sladkim krompirjem in arašidi
Malce posebna enolončnica za trenutke, ko nam manjka nekaj toplega
Čokoladni srčki
Puran s slanino, česnom in prato s pinjolami
Puran za nedeljsko kosilo je odlična izbira.