Kaj boste skuhali danes?
Enolončnica iz školjk in kozic
Enolončnica iz školjk in kozic
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 majhen rdeč čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 pora
- 2 stebli stebelne zelene
- 1,5 dl vina ali ribje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
- 4 sveži paradižniki, narezani na kocke
- 500 g očiščenih klapavic v lupini
- 200 g očiščenih kuhanih kozic
- šopek peteršilja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in stremo. Čili razpolovimo, očistimo semena in ga drobno narežemo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine. Na oljčnem olju pražimo čebulo, česen in čili na srednji temperaturi okoli 10 minut. Ko se čebula zmehča, dodamo por in stebelno zeleno in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vinom ali ribjo osnovo in dodamo paradižnik, znižamo temperaturo in kuhljamo 25 minut.
Dodamo klapavice (v lupinah) in kozice, ponev pokrijemo in kuhamo 4 minute ali tako dolgo, da se školjke odprejo (zaprte školjke zavržemo) in kozice segrejejo. Posujemo jih z grobo narezanim peteršiljem in začinimo. Postrežemo s česnovim kruhom ali z dušenim rižem.