Kaj boste skuhali danes?
Dimljeni losos s kaprami in marinirano šalotko
Osvežilna predjed kontrastnih okusov in tekstur
Dimljeni losos s kaprami in marinirano šalotko
Osvežilna predjed kontrastnih okusov in tekstur
Sestavine
- 1 dl riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 francoski (podolgovati) šalotki
- 12 rezin dimljenega lososa (brez rjavih delcev)
- 50 g endivije (ali druge grenke solate, kot sta radič ali rukola)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 25 g odcejenih in osušenih kaper iz slanice
- repično olje
- krhlji limone, ko postrežemo
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1 dl riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 francoski (podolgovati) šalotki
- 12 rezin dimljenega lososa (brez rjavih delcev)
- 50 g endivije (ali druge grenke solate, kot sta radič ali rukola)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 25 g odcejenih in osušenih kaper iz slanice
- repično olje
- krhlji limone, ko postrežemo
Postopek
Kis in sladkor damo v kozico z debelim dnom in ju zavremo, da se sladkor raztopi. Šalotko olupimo, jo narežemo na tanke kolobarčke in jo priložimo toplemu kisu. Premešamo in pretresemo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na stran (šalotko lahko pripravimo že dva dni prej in jo hranimo v hladilniku).
Dimljenega lososa razporedimo po sredini vsakega krožnika. Rezine naj se rahlo prekrivajo. Postavimo na stran.
Solato operemo. Solato, drobnjak, kapre in nekaj kisa s šalotko damo v skledo in premešamo. Mešanico z žlico razporedimo po lososu, začinimo s črnim poprom, pokapamo z oljem in ponudimo s krhlji limone.