
Kaj boste skuhali danes?
Juha iz pora, ohrovta in krompirja s tankim pečenim krompirčkom
Juha iz pora, ohrovta in krompirja s tankim pečenim krompirčkom

Sestavine
- 4 veliki krompirji (približno 500 g)
- 1 žlica hladno stisnjenega repičnega olja
- 15 g masla
- 500 g pora
- 2 stroka česna
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 200 g kodrolistnega ohrovta brez stebel
- 2 žlici crème fraîche
- sol in poper

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 4 veliki krompirji (približno 500 g)
- 1 žlica hladno stisnjenega repičnega olja
- 15 g masla
- 500 g pora
- 2 stroka česna
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 200 g kodrolistnega ohrovta brez stebel
- 2 žlici crème fraîche
- sol in poper
Postopek
Tri krompirje olupimo in narežemo na kocke. Por operemo in narežemo na polmesece. Česen tanko narežemo.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Plitev pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Celi krompir olupimo in ga s strgalnikom julienne narežemo na paličice ali pa ga z lupilnikom nastrgamo na tanke trakove, ki jih narežemo na paličice. Osušimo jih s papirnato brisačo in premešamo z oljem ter nekaj soli in popra. Krompir razporedimo po pekaču in ga pečemo 15 do 18 minut.
V večji kozici stopimo maslo. Dodamo por, krompir, ki smo ga narezali na kocke, in ščep soli ter pražimo pri nizki temperaturi 10 minut, da se por zmehča. Nato primešamo česen, pražimo še minuto in prilijemo jušno osnovo. Pustimo rahlo vreti 10 do 12 minut, da se krompir zmehča, nato pa dodamo ohrovt in kuhamo 2 do 3 minute, da ovene.
Primešamo crème fraîche in vse skupaj na hitro zmeljemo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu. Juho razdelimo v skledice in po vrhu potresemo pečen krompirček.
Krompirček
Krompirček, pečen v pečici, je manj masten in bolj zdrav, lahko pa ga pripravimo tudi v ponvi: olupljen in narezan krompir umijemo v skledi mrzle vode, dobro posušimo in ocvremo v olju. Nato krompir preložimo na kuhinjske brisačke, da se razmasti.
Pikantna slana granola
Si želite še več raznolikosti v prihajajoči jesensko-zimski sezoni juh? Pripravite pikantno granolo z oreški in semeni! Z njo lahko odlično popestrite čisto običajne zelenjavne juhe pa tudi kakšno solato. Za pripravo le-te pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). V velikem plitvem pekaču zmešamo 350 g ovsenih kosmičev, 100 g mešanih semen, 80 g arašidov, 250 g čičerke iz pločevinke (prej jo odcedimo in osušimo), 1 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija, 2 žlički kurkume, 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine), 2 žlički zdrobljenih koriandrovih semen in 2 zvrhani žlički grobe morske soli (ali solnega cveta – tega dodamo na koncu, ko je granola že pečena). Primešamo 0,8 dl repičnega olja in pečemo 25 do 30 minut ali toliko časa, da se granola rahlo zlato obarva in hrustljavo zapeče; na polovici peke jo pomešamo. Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo shranimo v nepredušno zaprte kozarce.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.
Pečen piščanec s koromačem in olivami
Pečen piščanec za popolno nedeljsko kosilo