
Božični puran
Božični puran

Sestavine
- 1 očiščen puran, težek med 4,5 in 5 kg
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
- 2 limoni
- 80 g slanine
- 150 g maskarponeja
- 2 čebuli
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 1 dl belega vina
- 6 dl puranje ali kokošje jušne osnove

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 1 očiščen puran, težek med 4,5 in 5 kg
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
- 2 limoni
- 80 g slanine
- 150 g maskarponeja
- 2 čebuli
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 1 dl belega vina
- 6 dl puranje ali kokošje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Purana splaknemo in osušimo s kuhinjsko brisačo. Limoni na tanko olupimo. Polovico rožmarinovih in timijanovih lističev splaknemo in sesekljamo. Slanino sesekljamo. Čebulo olupimo in grobo narežemo. V posodi pomešamo limonovo lupinico, rožmarin, timijan, slanino in maskarpone. Solimo in popramo.
Olupljeni limoni razpolovimo in ju skupaj s preostankom timijanovih in rožmarinovih vejic položimo v notranjost purana (v votlino).

Z rokami raztegnemo kožo na puranovih prsih tako, da nastane žep, ki ga s pomočjo vrečke napolnimo z maskarponejevo kremo in jo razporedimo tako, da se debela plast kreme enakomerno porazdeli po mesu.

Rezine čebule položimo v veliko ognjevarno posodo, nanje položimo purana, dolijemo malo vode in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo 3 do 3,5 ur oziroma tako dolgo, da se iz mesa ne pocedi bister sok, ko ga prebodemo. Med peko vsake pol ure purana zalijemo z omako, ki nastaja pri peki. Če je treba, dolijemo malo vode. Zadnjih 30 minut ga pečemo odkritega, da se koža zlato zapeče.
Ko je puran pečen, ga vzamemo iz pečice, prenesemo na pladenj, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo stati približno 30 minut. Iz pekača odstranimo odvečno maščobo in kose čebule, pekač postavimo na srednje močen ogenj in posipamo z žlico moke. Ob mešanju kuhljamo 2 minuti, nato počasi dodamo belo vino in jušno osnovo. Zavremo in ob tem postrgamo zapečene delce z dna pekača, nato pa na nizkem ognju kuhamo še približno 15 minut. Omako postrežemo skupaj s puranom.