Kaj boste skuhali danes?
Božični puran
Božični puran
Sestavine
- 1 očiščen puran, težek med 4,5 in 5 kg
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
- 2 limoni
- 80 g slanine
- 150 g maskarponeja
- 2 čebuli
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 1 dl belega vina
- 6 dl puranje ali kokošje jušne osnove
Praznična peka: katere piškote lahko pripravite že novembra
Praznični čas bo vsak čas tu. Pričakajte ga z domačimi piškoti, a brez nepotrebnega stresa.
Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.
Pražen brstični ohrovt, ki prepriča tudi tiste, ki ga sicer ne marajo
Zadnje čase nas navdušuje pražen brstični ohrovt. V različici s pistacijami in granatnim jabolkom, pa ni le okusen, ampak tudi tako čudovito bravit!
Sestavine
- 1 očiščen puran, težek med 4,5 in 5 kg
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
- 2 limoni
- 80 g slanine
- 150 g maskarponeja
- 2 čebuli
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 1 dl belega vina
- 6 dl puranje ali kokošje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Purana splaknemo in osušimo s kuhinjsko brisačo. Limoni na tanko olupimo. Polovico rožmarinovih in timijanovih lističev splaknemo in sesekljamo. Slanino sesekljamo. Čebulo olupimo in grobo narežemo. V posodi pomešamo limonovo lupinico, rožmarin, timijan, slanino in maskarpone. Solimo in popramo.
Olupljeni limoni razpolovimo in ju skupaj s preostankom timijanovih in rožmarinovih vejic položimo v notranjost purana (v votlino).
Z rokami raztegnemo kožo na puranovih prsih tako, da nastane žep, ki ga s pomočjo vrečke napolnimo z maskarponejevo kremo in jo razporedimo tako, da se debela plast kreme enakomerno porazdeli po mesu.
Rezine čebule položimo v veliko ognjevarno posodo, nanje položimo purana, dolijemo malo vode in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo 3 do 3,5 ur oziroma tako dolgo, da se iz mesa ne pocedi bister sok, ko ga prebodemo. Med peko vsake pol ure purana zalijemo z omako, ki nastaja pri peki. Če je treba, dolijemo malo vode. Zadnjih 30 minut ga pečemo odkritega, da se koža zlato zapeče.
Ko je puran pečen, ga vzamemo iz pečice, prenesemo na pladenj, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo stati približno 30 minut. Iz pekača odstranimo odvečno maščobo in kose čebule, pekač postavimo na srednje močen ogenj in posipamo z žlico moke. Ob mešanju kuhljamo 2 minuti, nato počasi dodamo belo vino in jušno osnovo. Zavremo in ob tem postrgamo zapečene delce z dna pekača, nato pa na nizkem ognju kuhamo še približno 15 minut. Omako postrežemo skupaj s puranom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zamrznjene jogurtove lučke s čajem mača
Pripravite malce drugačen ledeni posladek s čajem mača