© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Porova juha s krompirjem

Por imamo radi v celi vrsti jedi, a ta okusna zelenjava najbolj do izraza pride prav v odlični juhi.

Porova juha s krompirjem

Por imamo radi v celi vrsti jedi, a ta okusna zelenjava najbolj do izraza pride prav v odlični juhi.

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jesenska-porova-juha-s-krompirjem_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 400 g olupljenega krompirja
  • 400 g belega dela pora
  • 1 majhna čebula
  • 50 g masla
  • 1–1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 1,4 dl smetane za kuhanje
  • 1,3 dl mleka
  • sol
  • poper
  • 1 por (beli del) za jušni vložek
  • košček masla
  • drobnjak za posip
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 400 g olupljenega krompirja
  • 400 g belega dela pora
  • 1 majhna čebula
  • 50 g masla
  • 1–1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 1,4 dl smetane za kuhanje
  • 1,3 dl mleka
  • sol
  • poper
  • 1 por (beli del) za jušni vložek
  • košček masla
  • drobnjak za posip

Postopek

1

Čebulo olupimo in drobno narežemo. Por očistimo, operemo in narežemo. Olupljen krompir narežemo na majhne kocke. V veliki kozici spenimo maslo, dodamo čebulo, por in krompir, dobro premešamo in malo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom, dodamo malo jušne osnove in dušimo približno 10 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča, vendar ne porjavi.

2

Dolijemo 9 dl jušne osnove in kuhamo še 5 minut. Zelenjava se ne sme preveč skuhati, sicer bo izgubila svež okus.

3

Zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom. V kremno zmes vmešamo tri četrtine smetane in mleko ter začinimo po okusu.

4

Por za jušni vložek narežemo na kolobarčke in jih nekaj minut nežno dušimo na spenjenem maslu. Juho ponovno segrejemo in dodamo še malo jušne osnove, če menimo, da je pregosta. Na krožnike nalijemo juho, dodamo na maslu zdušene porove kolobarčke, žličko smetane in ščepec narezanega drobnjaka. Po želji dodatno popopramo s sveže mletim črnim poprom.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.