© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rustikalna zelenjavna juha

Zelenjavna juha, ki diši po domu.

Rustikalna zelenjavna juha

Zelenjavna juha, ki diši po domu.

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI3550495@DietPlanCatchUp-C_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 50 g suhe rdeče leče
  • 1 ½ l vrele zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sesekljanega svežega timijana
  • 1 por
  • 175 g cvetačnih cvetk, velikih za grižljaj
  • 1 bučka
  • 3 stroki česna
  • ½ glave ohrovta
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike
  • poper

Sestavine

  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • 50 g suhe rdeče leče
  • 1 ½ l vrele zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sesekljanega svežega timijana
  • 1 por
  • 175 g cvetačnih cvetk, velikih za grižljaj
  • 1 bučka
  • 3 stroki česna
  • ½ glave ohrovta
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike
  • poper

Postopek

1

V veliki kozici s pokrovko segrejemo olje. Dodamo sesekljano čebulo, narezana korenček in stebelno zeleno ter pražimo 10 minut, medtem občasno premešamo, da se koščki zelenjave ob robovih malo obarvajo. Primešamo rdečo lečo in pražimo še 1 minuto.

2

Prilijemo vročo jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo in timijan ter dobro premešamo. Dodamo na tanke kolobarje narezan por, cvetačo, na koščke narezano bučko in drobno sesekljan česen, zavremo, nato pokrijemo in nežno kuhamo 15 minut.

3

Ohrovtu odstranimo kocen in trde žile, ga narežemo in dodamo v juho, dodamo še baziliko. Kuhamo še 5 minut, da je zelenjava mehka, a ne preveč. Juho popramo, naložimo v skodele in postrežemo. Juha se v hladilniku obdrži nekaj dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.

Priljubljeni recepti

Pečenice s samostansko mešanico

Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.

Enostavno

Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami

Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.

2 h 45 min
Srednje zahtevno

Veseli čokoladni snežaki

Zimske počitnice naj ne minejo brez delanja snežaka

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.