Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 175 g masla
- 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
- 85 g moke
- stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 175 g masla
- 175 g kakovostne temne čokolade (s 70 % kakava)
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 0,5 dl kakovostne črne kave, najbolje espresso
- 85 g moke
- stopljeno maslo in kakav v prahu za modelčke
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. S slaščičarskim čopičem 6 majhnih modelčkov za narastke namažemo s stopljenim maslom in jih postavimo v hladilnik, da se strdi. Potem jih še enkrat namažemo z maslom in obsujemo s kakavom.
Maslo in čokolado stopimo v skledi, ki smo jo postavili na kozico, v kateri narahlo vre voda, nato skledo odstavimo s kozice. V drugi skledi stepemo sladkor in jajca, da nastane svetla in penasta mešanica. Z lopatico vmešamo čokolado, nato pa prav tako nežno še kavo in moko.
Maso razdelimo v modelčke. Sladico zdaj lahko zamrznemo. Če jo bomo pripravili takoj, jo najprej ohladimo v hladilniku, nato pa modelčke postavimo na pekač in pečemo natančno 12 minut, da se masa napihne in nastane skorjica, a je še malo mehka. Sladico zvrnemo na desertne krožnike in ponudimo z veliko kepico sladoleda – za čudovit kontrast vročega in hladnega.
Nasveti
Ključ do uspeha je, da modelčke namastimo dvakrat, da smo natančni pri času peke ter da pravilno pripravimo maso, in sicer dovolj vnaprej, da jo lahko pred peko dobro ohladimo, da je mrzla. V restavraciji jih nikoli ne pripravljajo v zadnjem trenutku, saj se v zamrzovalniku res dobro obdržijo. Lahko jih pripravimo več ur vnaprej in do peke shranimo v hladilniku ali pa jih zamrznemo in potem zamrznjene postavimo v pečico in pečemo 15 minut.
Skrivnost mehke sredice je v času peke: nastavimo si torej alarm za 12 minut – ali 15, če pečemo zamrznjene.
Namesto s kavo lahko fondante odišavimo tudi drugače: recimo s kančkom ruma, malo sesekljanega ingverja, ščepom cimeta ali majhnim ščepcem čilija v prahu …
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Limonovo-borovničeva riževa pita
Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite
Marinirani fileji zlatovčice s piro in zelenjavo
Ribo zlatovčico lahko postrežemo tudi s piro.