
Sardele iz pečice
Sardele iz pečice

Sestavine
- 24 svežih sardel
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 lovorovi listi
- 6 žlic belih drobtin
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 žlica origana
- morska sol
- sveže zmlet poper
- 1–2 žlički nastrgane lupinice neškropljene limone
- kozarec suhega belega vina ali prošeka

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 24 svežih sardel
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 lovorovi listi
- 6 žlic belih drobtin
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 1 žlica origana
- morska sol
- sveže zmlet poper
- 1–2 žlički nastrgane lupinice neškropljene limone
- kozarec suhega belega vina ali prošeka
Postopek
Sardele očistimo, na trebušni strain po dolgem prerežemo, razpremo in odstranimo kosti. Nato sardele na hitro splaknemo in osušimo. V primerno veliko ognjevarno posodo (sardele naj imajo ravno dovolj prostora) damo štiri žlice olja in dno obložimo z lovorovimi listi.
V posodici zmešamo drobtine s peteršiljem, origanom in preostalim oljčnim oljem. Zmes po okusu začinimo s soljo in poprom.
Očiščene in osušene ribe lepo poravnamo, zložimo drugo poleg druge v predhodno segreto posodo, obložimo z aromatično drobtinovo zmesjo in potresemo z limonovo lupinico. Dolijemo vino in ribe pečemo v vroči pečici pri 200 °C približno 20 do 25 minut do zlato rjave barve, da se naredi lepa hrustljava skorjica. Sardele postrežemo kar v ponvi. Zraven odlično tekne bel kruh.