Kaj boste skuhali danes?
Češnje s penasto oblogo
Sočna češnjeva sladica - zraven se prileže pistacijeva smetana
Češnje s penasto oblogo
Sočna češnjeva sladica - zraven se prileže pistacijeva smetana
Sestavine
- 500 g opranih sladkih češenj brez koščic
- 1 žlička limonovega soka
- lupina ¼ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 1 žlica nasekljanih pistacij
- 1 dl crème fraîche ali kisle smetane
- sladkor v prahu za posip
penasta obloga
- 2 veliki jajci
- 3 žlice sladkorja
- ¼ žličke mandljeve ali vaniljeve arome
- 1 žlička vode cvetov pomarančevca
- 0,75 dl sladke smetane
- 3 žlice moke
- ščepec soli
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 500 g opranih sladkih češenj brez koščic
- 1 žlička limonovega soka
- lupina ¼ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 1 žlica nasekljanih pistacij
- 1 dl crème fraîche ali kisle smetane
- sladkor v prahu za posip
penasta obloga
- 2 veliki jajci
- 3 žlice sladkorja
- ¼ žličke mandljeve ali vaniljeve arome
- 1 žlička vode cvetov pomarančevca
- 0,75 dl sladke smetane
- 3 žlice moke
- ščepec soli
Postopek
Segrejemo večjo ponev. Ko je vroča, damo vanjo češnje, limonov sok, lupino pomaranče in sladkor. Pustimo, da se češnje kuhajo in spuščajo sok 4 do 5 minut, dokler se ne zmehčajo, sok pa postane podoben sirupu. Češnje preložimo v keramični model za pito s premerom 20 do 22 cm.
Pečico segrejemo na 180 °C. Oblogo pripravimo tako, da rumenjake ločimo od beljakov in jih damo večjo skledo. Dodamo polovico sladkorja in z električnim mešalnikom stepamo, da zmes postane svetla in penasta. Med stepanjem dodamo aromo in rožno vodo pomaranče.
Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v trd sneg. V rumenjakovo zmes vtepemo še smetano, nato na zmes presejemo moko in ščepec soli. Z metlico za stepanje ali veliko kovinsko žlico v rumenjakovo zmes previdno vmešamo moko in nato še sneg iz beljakov ter rahlo mešamo, da ni več grudic.
Testo prelijemo po češnjah in ga z žlico enakomerno poravnamo. Pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in je enakomerno rjavo.
Medtem ko se sladica peče, v crème fraîche ali kislo s metano v mešamo nasekljane pistacije in smetano preložimo v postrežno posodo. Ko je testo pečeno, sladico vzamemo iz pečice in pustimo, da se 10 minut ohlaja. Nato jo posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo s pistacijevo smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Torta z bombončki, ki se vsipajo iz vrečke
Čokoladna torta z bomboni je ena najboljših in najlepših presenečenj za otrokov rojstni dan.
Krompirjeva solata z drobnjakom in jogurtom
Krompirjeva solata v lahki različici – večino majoneze smo nadomestili z jogurtom in kislo smetano.
Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi