Kaj boste skuhali danes?
Juha iz rdeče pese, kumina in koriandra z jogurtom in začimbno mešanico dukkah
Juha iz rdeče pese, kumina in koriandra z jogurtom in začimbno mešanico dukkah
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 1 kg surove rdeče pese
- 2 žlici oljčnega olja
- 1⁄2 žličke čilijevih kosmičev (ali po okusu)
- 1 žlica kuminovih semen (semen orientalske kumine)
- 1 žlica koriandrovih semen
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1,2 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
dukkah
- 30 g lešnikov
- 1 žlica sezamovih semen
- 1 žlička kuminovih semen (semen orientalske kumine)
- 1⁄2 žlice koriandrovih semen
- sol
- 4 žlice jogurta
Bivši partner Ane Roš o ločitvi: Ugotovila sva, da ni druge možnosti
Čeprav je njegova nekdanja žena svetovna kulinarična zvezda, je Valter Kramar zaslužen vsaj za polovico uspeha Hiše Franko. A sam pelje po ločitvi novo uspešno zgodbo.
Poskusite ga enkrat in pozabili boste na klasičen pečen krompir
Preprost recept za hrustljav krompir, prilagojen čisto vsakemu okusu – nadevan krompir v srajčki (jacket potato) je britanska ikona, ki je prepričala jedce po vsem svetu.
Kako pravilno skuhamo proseno kašo, da bo rahla in polna okusa
Prosena kaša je zakoreninjena v naši tradiciji, ker ne vsebuje glutena pa je danes znova zelo priljubljena. Odlična je v številnih slanih in sladkih jedeh.
Sestavine
- 2 rdeči čebuli
- 1 kg surove rdeče pese
- 2 žlici oljčnega olja
- 1⁄2 žličke čilijevih kosmičev (ali po okusu)
- 1 žlica kuminovih semen (semen orientalske kumine)
- 1 žlica koriandrovih semen
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1,2 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
dukkah
- 30 g lešnikov
- 1 žlica sezamovih semen
- 1 žlička kuminovih semen (semen orientalske kumine)
- 1⁄2 žlice koriandrovih semen
- sol
- 4 žlice jogurta
Postopek
Čebulo narežemo na polmesece. Peso olupimo in narežemo na krhlje.
V večji kozici segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo, peso in ščep soli. Nato zvišamo temperaturo, dodamo čilijeve kosmiče, kumin in koriandrova semena. Pražimo, da zadiši, nato pa prilijemo kis in dobro premešamo. Dodamo jušno osnovo in počakamo, da zavre; nato juho pokrijemo in pustimo rahlo vreti 45 minut do 1 uro oziroma tako dolgo, da peso zlahka prebodemo z nožem. Na polovici kuhanja pokrov nekoliko odmaknemo, da nekaj tekočine izpari.
Medtem pripravimo začimbno mešanico dukkah. V suho ponev stresemo lešnike, sezamova semena, kumin in koriandrova semena. Rahlo pražimo, da lešniki dobijo zlato rjavo barvo. Dodamo ščep soli in vse skupaj zdrobimo v možnarju (lahko pa lešnike grobo narežemo z nožem).
Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom ter solimo in popramo po okusu. Razdelimo jo v štiri skledice, pokapamo z jogurtom in potresemo z malce začimbne mešanice dukkah.
Dukkah
je začimbna mešanica iz oreškov (navadno lešnikov), semen (navadno sezamovih) in začimb, značilna za Egipt in Srednji vzhod. Postrežejo jo v skledici, vanjo pa pomakajo kruh, namočen v oljčno olje. Odlična pa je tudi v kombinaciji z jogurtom in kremnimi juhami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čebulna pita z rdečo peso
Zelenjavna pita, ki se odlično poda kot samostojna jed ali pa priloga