© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Juha iz rdeče pese, kumina in koriandra z jogurtom in začimbno mešanico dukkah

Juha iz rdeče pese, kumina in koriandra z jogurtom in začimbno mešanico dukkah

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 rdeči čebuli
  • 1 kg surove rdeče pese
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1⁄2 žličke čilijevih kosmičev (ali po okusu)
  • 1 žlica kuminovih semen (semen orientalske kumine)
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • 1,2 l zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper

dukkah

  • 30 g lešnikov
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 1 žlička kuminovih semen (semen orientalske kumine)
  • 1⁄2 žlice koriandrovih semen
  • sol
  • 4 žlice jogurta

Sestavine

  • 2 rdeči čebuli
  • 1 kg surove rdeče pese
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1⁄2 žličke čilijevih kosmičev (ali po okusu)
  • 1 žlica kuminovih semen (semen orientalske kumine)
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • 1,2 l zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper

dukkah

  • 30 g lešnikov
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 1 žlička kuminovih semen (semen orientalske kumine)
  • 1⁄2 žlice koriandrovih semen
  • sol
  • 4 žlice jogurta

Postopek

1

Čebulo narežemo na polmesece. Peso olupimo in narežemo na krhlje.

2

V večji kozici segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo, peso in ščep soli. Nato zvišamo temperaturo, dodamo čilijeve kosmiče, kumin in koriandrova semena. Pražimo, da zadiši, nato pa prilijemo kis in dobro premešamo. Dodamo jušno osnovo in počakamo, da zavre; nato juho pokrijemo in pustimo rahlo vreti 45 minut do 1 uro oziroma tako dolgo, da peso zlahka prebodemo z nožem. Na polovici kuhanja pokrov nekoliko odmaknemo, da nekaj tekočine izpari.

3

Medtem pripravimo začimbno mešanico dukkah. V suho ponev stresemo lešnike, sezamova semena, kumin in koriandrova semena. Rahlo pražimo, da lešniki dobijo zlato rjavo barvo. Dodamo ščep soli in vse skupaj zdrobimo v možnarju (lahko pa lešnike grobo narežemo z nožem).

4

Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom ter solimo in popramo po okusu. Razdelimo jo v štiri skledice, pokapamo z jogurtom in potresemo z malce začimbne mešanice dukkah.

Dukkah

je začimbna mešanica iz oreškov (navadno lešnikov), semen (navadno sezamovih) in začimb, značilna za Egipt in Srednji vzhod. Postrežejo jo v skledici, vanjo pa pomakajo kruh, namočen v oljčno olje. Odlična pa je tudi v kombinaciji z jogurtom in kremnimi juhami.

Priljubljeni recepti

Bananin kolač z javorovim sirupom

Najboljši je še topel

1 h 30 min
Enostavno

Sendvič po italijansko

Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.

5 min
Enostavno

Pečen piščanec s koromačem in olivami

Pečen piščanec za popolno nedeljsko kosilo

1 h 50 min
Enostavno

Polnjene paprike v pečici

Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače

1 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.