
Pečene bučke in stročji fižol v solati z albuminsko skuto
Pečene bučke in stročji fižol v solati z albuminsko skuto

Sestavine
- 50 g mešanih semen (lanenih, sezamovih, sončničnih, bučnih)
- 2 žlici medu
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija
- sol
- 250 g mehke albuminske skute (rikote)
- lupinica in sok ½ limone
- 3 bučke
- 400 g ploščatega stročjega fižola
- 3 žlice dobrega oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- užitne cvetlice za okras (po želji)

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 50 g mešanih semen (lanenih, sezamovih, sončničnih, bučnih)
- 2 žlici medu
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija
- sol
- 250 g mehke albuminske skute (rikote)
- lupinica in sok ½ limone
- 3 bučke
- 400 g ploščatega stročjega fižola
- 3 žlice dobrega oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- užitne cvetlice za okras (po želji)
Postopek
Semena popražimo v suhi ponvi, da začnejo pokati, nato jim primešamo med, čili in dober ščep soli. Ko so vsa semena lepljiva in se sprijemajo v kepice, jih stresemo na papir za peko in pustimo, da se ohladijo. Skuto zmešamo z limonovo lupinico in malo soli.
Bučke diagonalno narežemo na debelejše rezine. Tako bučke kot stročji fižol pomešamo z oljem in solimo. Pripravimo ali žar ali močno segrejemo rebrasto ponev. V več izmenah spečemo zelenjavo, da je malce ožgana in se zmehča, a je še hrustljava.
Skuto razmažemo po velikem servirnem krožniku in jo obložimo z zelenjavo. Pokapamo z limonovim sokom in posujemo z medenimi semeni. Nazadnje pokapamo z oljčnim oljem, posolimo in po želji okrasimo z užitnimi cvetlicami.