
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 50 g narezanega svežega ingverja
- 300 g sladkorja
- rezine 2 limon
- mineralna voda
- rezine limone, ko postrežemo

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 50 g narezanega svežega ingverja
- 300 g sladkorja
- rezine 2 limon
- mineralna voda
- rezine limone, ko postrežemo
Postopek
V ponvi prelijemo rezine limon, ingver in sladkor z 2 dl vode. Zavremo in kuhljamo, da se sladkor raztopi, nato raztopino odstavimo z ognja, ohladimo in precedimo skozi cedilo. Pri tem pritiskamo z žlico, da se izcedi čim več soka. Sirup lahko hranimo v hladilniku en teden. Postrežemo ga razredčenega z ohlajeno mineralno vodo in rezinami limone.
Nasveti za osvežilne napitke
Napitke lahko okrasimo s svežimi zelišči, sezonskim sadjem in zelenjavo, ki dodajo nekaj okusa in predvsem svežino.
Namesto vode lahko za ledene kocke uporabimo tudi limonado ali sadni sok. Napitke lahko barvno popestrimo s pisanim ledom, ki ga pripravimo tako, da vodo zmešamo s sesekljanimi zelišči (meta, bazilika …). Zanimiv učinek dobimo tudi, če v ledene kocke zamrznemo užitne cvetove ali gozdne sadeže, ki zaplavajo v pijači, ko se ledene kocke raztopijo. Za nasvet, kako pripravimo led s cvetovi, skočite h kuharskim nasvetom.
Led najpreprosteje zdrobimo tako, da ga položimo v čisto plastično ali še bolje platneno vrečko, ki jo zavijemo v brisačo. Postavimo jo na delovno površino in udarjamo z valjarjem.
V kozarce najprej nasujemo led, nato ga prelijemo s pijačo, ki se tako hitreje ohladi, in preprečimo, da bi se prelila čez rob kozarca, ko vanjo damo kocke ledu.
Za zares hladne pijače ohladimo tudi kozarce. Dobro uro pred postrežbo jih postavimo v hladilnik.
Zamrznemo lahko tudi rezine limon in limet.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zelenjavna osnova
Koromačeva solata z limono in meto
Lahkotna koromačeva solata je odlična izbira za sončne dni
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico