
Humusov krožnik z začinjenim čipsom iz tortilj
Humusov krožnik z začinjenim čipsom iz tortilj

Sestavine
humus
- 400 g kuhane čičerke iz pločevinke
- 4 žlice tahinija (sezamove paste)
- 3 stroki česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- lupina in sok 1 ½ limone
zeliščno olje
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- pest peteršiljevih listov
- pest metinih listov
- sok ½ limone
- 1 zelen čili
čips iz tortilj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička mletega kumina
- 1 žlička sumaka
- sol
- 4 pšenične tortilje
ko postrežemo
- 100 g semen granatnega jabolka
- 2 žlici pinjol
- 200 g fete

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
humus
- 400 g kuhane čičerke iz pločevinke
- 4 žlice tahinija (sezamove paste)
- 3 stroki česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- lupina in sok 1 ½ limone
zeliščno olje
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- pest peteršiljevih listov
- pest metinih listov
- sok ½ limone
- 1 zelen čili
čips iz tortilj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička mletega kumina
- 1 žlička sumaka
- sol
- 4 pšenične tortilje
ko postrežemo
- 100 g semen granatnega jabolka
- 2 žlici pinjol
- 200 g fete
Postopek
Čičerko temeljito splaknemo in odcedimo. Česen pretlačimo. V multipraktiku zmeljemo vse sestavine za humus; prilijemo jim približno 0,5 dl vode, odvisno od tega, kako gost humus želimo. Posolimo in za največ 24 ur shranimo v hladilniku.
Čili očistimo semen in ga narežemo na koščke. V mali posodi multipraktika ali s paličnim mešalnikom zmešamo vse sestavine za zeliščno olje. Tudi to olje lahko hranimo v hladilniku do 24 ur.
Tik preden želimo postreči, ogrejemo pečico na 200 °C. Zmešamo olje, kumin in sumak. S to mešanico premažemo tortilje po eni strani, solimo in popramo. Vsako tortiljo razrežemo na 8 trikotnikov in jih v eni plasti razporedimo po plitvem pekaču (morda bomo potrebovali 2 pekača ali pa pekli dvakrat). V pečici jih pečemo 5 do 8 minut, da postanejo hrustljavi in se rahlo obarvajo.
Humus naložimo po vsej površini krožnika, ga pokapamo z zeliščnim oljem in potresemo s semeni granatnega jabolka, suho popraženimi pinjolami in nadrobljeno feto. Postrežemo s čipsom iz tortilj.