Kaj boste skuhali danes?
Hitro pečen praznični piščanec z lepljivo zelenjavo
Hitro pečen praznični piščanec z lepljivo zelenjavo
Sestavine
- cel piščanec, težak 2,4 kg
- 1 kg korenja
- 750 g pastinaka
- 600 g brstičnega ohrovta
- 1⁄2 bio pomaranče
- nekaj lovorovih listov
- 50 g zmehčanega masla
- sol in poper
- 1 žlička medu
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- cel piščanec, težak 2,4 kg
- 1 kg korenja
- 750 g pastinaka
- 600 g brstičnega ohrovta
- 1⁄2 bio pomaranče
- nekaj lovorovih listov
- 50 g zmehčanega masla
- sol in poper
- 1 žlička medu
Postopek
Piščanca obrnemo tako, da so prsi obrnjene navzdol. S kuhinjskimi škarjami ob obeh straneh odrežemo hrbtno kost, jo odstranimo in lahko prihranimo za mesno omako. Piščanca zdaj obrnemo tako, da so prsi zgoraj, in močno pritisnemo na prsno kost, da ptico sploščimo. Če imamo čas (lahko pa ta korak preskočimo), piščanca po vsej površini posolimo, pokrijemo in za 24 ur postavimo v hladilnik. Ven ga vzamemo 2 uri pred peko.
Korenje očistimo in olupimo ter po dolgem razpolovimo (obrezke in olupke prihranimo za omako). Pastinak očistimo in olupimo ter po dolgem narežemo na četrtine. Brstični ohrovt razpolovimo.
Pečico segrejemo na 210 °C (ali na 190 °C z ventilacijo). Korenje in pastinak damo v plitev pekač in premešamo z malo pomarančnega soka, polovico masla, obilo črnega popra in malo soli. Piščanca položimo na zelenjavo, nato nanj stisnemo preostali pomarančni sok. Ožeto pomarančo z lupino vred narežemo na rezine in jo zatlačimo med zelenjavo. Dodamo še lovorove liste. Piščanca po vsej površini namažemo s preostalim maslom in pečemo 30 minut, da začne postajati rjav. Nato ga prenesemo na desko, med zelenjavo damo še razpolovljen brstični ohrovt, pokapamo z medom in piščanca spet položimo na zelenjavo. Pečemo 20 minut ali toliko časa, da se piščančja koža hrustljavo zapeče, meso pa je skoz in skoz pečeno. Piščanca prenesemo na desko in pustimo počivati 10 do 15 minut. Zelenjavo premešamo in pečemo še 10 minut, da rahlo karamelizira in je mehka.
Piščanca narežemo na 12 kosov. Sokove, ki so iztekli med rezanjem in počivanjem, prihranimo za omako. Kose piščanca in zelenjavo razporedimo na servirni pladenj ali posamezne krožnike in postrežemo.
Nasveti za iznajdljive
Piščanca pred peko ogrejemo na sobno temperaturo, da se bo hitreje spekel.
Če piščanca dan prej nasolimo, bo ostal sočnejši.
Piščanca razpremo, kot je opisano v prvem koraku, da se hitreje speče.
Zelenjava, pečena pod piščancem, je okusnejša, pa še manj posode je treba pomiti.
Rezanje pečenega piščanca je enako kot rezanje surovega. Odstranimo obe bedri, jima odrežemo krači, nato stegni prerežemo na dva dela. Odrežemo perutnici, tako da se ju še drži nekaj mesa s prsi. Odstranimo prsi in vsako polovico prerežemo na dva dela. Tako dobimo 12 kosov (po en kos belega in rjavega mesa na osebo). Kosti uporabimo za juho ali jušno osnovo.
Mesna omaka iz ostankov
Iz ostankov piščančjega hrbta lahko pripravimo mesno omako, tako da le-te narežemo ali nalomimo na kose. Obrezke in olupke korenja drobno nasekljamo.
V široki plitvi kozici na srednji temperaturi segrejemo 3 žlice olje in na njem vsaj 10 minut popekamo kose piščančjega hrbta, da se rjavo obarvajo – temnejši so, okusnejša bo omaka. Dodamo obrezke korenja, 1⁄2 veliko čebulo in lupino cele čebule ter pražimo 3 do 4 minute na visoki temperaturi, da vse dobro porjavi. Posujemo z žlico sladkorja in pražimo, da začne karamelizirati, nato dodamo 3 žlice moke in pražimo, da dobimo lepljivo, svetlo rjavo pasto.
Prilijemo žlico sojine omake, če jo imamo, nato pa še 1 dl vina ali vode in nežno kuhamo nekaj minut, da povre in se zgosti. Primešamo 1 liter vrele vode, dodamo 2 (piščančji ali goveji) jušni kocki in nežno zavremo. Nežno kuhamo 40 minut, nato skozi sito precedimo v kozico ter solimo in popramo po okusu. Primešamo prihranjene sokove od piščanca. Preden omako postrežemo, jo pogrejemo. (Naredimo jo lahko že dan prej in jo shranimo v hladilnik.)
Hitro praženo rdeče zelje z brusnicami
1 manjšo glavo rdečega zelja narežemo na četrtine, mu odstranimo stržen, ostalo pa narežemo na tanke trakove. Damo ga v skledo, posujemo s ščepom soli in pregnetemo z rokami. Pokrijemo ga in damo na stran za najmanj za 1 uro ali pa čez noč v hladilnik.
V veliki ponvi ali voku na visoki temperaturi segrejemo 25g masla, da zacvrči, in na njem pražimo zelje 5 minut, da upade. Primešamo 2 žlici brusnične marmelade, 1 žlico poljubnega kisa in naribano lupinico ter sok 1⁄2 bio pomaranče in pražimo še 5 minut, da je zelje enakomerno obdano z lepljivo glazuro. Postrežemo ga takoj ali pa pustimo, da se ohladi. (Ko je ohlajeno, ga lahko pokrijemo in shranimo v hladilnik za največ dva dni. Pred postrežbo ga nato pogrejemo v ponvi ali mikrovalovni pečici, da je zelo vroče.)