Kaj boste skuhali danes?
Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo
Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- 2 olupljeni čebuli
- 6 stebel zelene
- 6 olupljenih korenčkov
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 1 žlička zrn črnega popra
- 50 g masla
- 100 g slanine
- 3 manjše olupljene repe
- 1 žlica moke
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- 2 olupljeni čebuli
- 6 stebel zelene
- 6 olupljenih korenčkov
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 1 žlička zrn črnega popra
- 50 g masla
- 100 g slanine
- 3 manjše olupljene repe
- 1 žlica moke
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Piščanca damo v velik lonec. Po eno čebulo, steblo zelene in korenček razpolovimo in jih dodamo v lonec skupaj z zelišči, poprovimi zrni in malo soli. Dodamo toliko vode, da je piščanec do polovice prekrit, vse skupaj zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in kuhljamo približno uro in pol. Rahlo ohladimo, piščanca damo v drugo posodo, juho pa precedimo v skledo.
Ko se piščanec dovolj ohladi, meso z rokami odstranimo od kosti in ga natrgamo.
Preostalo čebulo nasekljamo, zeleno, korenček in repo pa narežemo na tanke rezine. V loncu, kjer smo kuhali piščanca, raztopimo maslo in na njem 5 minut nežno pražimo čebulo in slanino, narezano na manjše trakove. Dodamo preostalo zelenjavo, pražimo 2 minuti, nato pa dodamo moko in kakšno minuto pražimo tudi to. Odmerimo 9 dl juhe, ki je nastala pri kuhanju piščanca, če je nimamo dovolj, dodamo še malo vode in jo postopoma vlivamo v lonec in mešamo. Lonec pokrijemo in kuhljamo 20 do 25 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Priložimo piščanca z gorčico in kislo smetano ter vse skupaj med mešanjem nežno segrejemo. Če je potrebno, še malo začinimo s soljo in poprom, posujemo s peteršiljem in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Presna cvetačna solata s korenjem
Zakaj bi morale biti solate dolgočasne, če so lahko zanimive in zelo okusne?
Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico
Čudovito kontrastnih barv in okusov je prava vegi poslastica!
Makove kocke iz kvašenega testa
Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!