
Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo
Piščančja enolončnica z zimsko zelenjavo

Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- 2 olupljeni čebuli
- 6 stebel zelene
- 6 olupljenih korenčkov
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 1 žlička zrn črnega popra
- 50 g masla
- 100 g slanine
- 3 manjše olupljene repe
- 1 žlica moke
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,8 kg
- 2 olupljeni čebuli
- 6 stebel zelene
- 6 olupljenih korenčkov
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 1 žlička zrn črnega popra
- 50 g masla
- 100 g slanine
- 3 manjše olupljene repe
- 1 žlica moke
- 2 žlici polnozrnate gorčice
- 3 zvrhane žlice kisle smetane ali crème fraîche
- pest sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Piščanca damo v velik lonec. Po eno čebulo, steblo zelene in korenček razpolovimo in jih dodamo v lonec skupaj z zelišči, poprovimi zrni in malo soli. Dodamo toliko vode, da je piščanec do polovice prekrit, vse skupaj zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in kuhljamo približno uro in pol. Rahlo ohladimo, piščanca damo v drugo posodo, juho pa precedimo v skledo.
Ko se piščanec dovolj ohladi, meso z rokami odstranimo od kosti in ga natrgamo.
Preostalo čebulo nasekljamo, zeleno, korenček in repo pa narežemo na tanke rezine. V loncu, kjer smo kuhali piščanca, raztopimo maslo in na njem 5 minut nežno pražimo čebulo in slanino, narezano na manjše trakove. Dodamo preostalo zelenjavo, pražimo 2 minuti, nato pa dodamo moko in kakšno minuto pražimo tudi to. Odmerimo 9 dl juhe, ki je nastala pri kuhanju piščanca, če je nimamo dovolj, dodamo še malo vode in jo postopoma vlivamo v lonec in mešamo. Lonec pokrijemo in kuhljamo 20 do 25 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Priložimo piščanca z gorčico in kislo smetano ter vse skupaj med mešanjem nežno segrejemo. Če je potrebno, še malo začinimo s soljo in poprom, posujemo s peteršiljem in postrežemo.