© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Grška baklava z mandlji in rožno vodo

Grška baklava z mandlji in rožno vodo

Čas priprave 1 h 15 min + počivanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 16 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
grska baklava z mandlji in rozno vodo

Sestavine

sirup

  • 300 g rjavega sladkorja
  • sok ½ limone
  • 4 žlice rožne vode*
  • 1 velika cimetova palčka

baklava

  • 0,75 dl oljčnega olja
  • 500 g sesekljanih mandljev
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici mletega cimeta
  • ½ žličke mletih nageljnovih žbic
  • 250–270 g tankega vlečenega testa (filo)
  • 1,5 dl rožne vode*
  • grški jogurt, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

sirup

  • 300 g rjavega sladkorja
  • sok ½ limone
  • 4 žlice rožne vode*
  • 1 velika cimetova palčka

baklava

  • 0,75 dl oljčnega olja
  • 500 g sesekljanih mandljev
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici mletega cimeta
  • ½ žličke mletih nageljnovih žbic
  • 250–270 g tankega vlečenega testa (filo)
  • 1,5 dl rožne vode*
  • grški jogurt, ko postrežemo

Postopek

1

Vse sestavine za sirup damo v kozico z debelim dnom in prilijemo 4 dl hladne vode. Segrevamo na nizki temperaturi in mešamo, da se sladkor stopi, nato počasi kuhamo 10 minut ali tako dolgo, da zmes postane rahlo sirupasta. Pustimo, da se ohladi.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Stranice in dno plitve ognjevarne posode velikosti 23 x 33 cm premažemo z malo olja.

3

Za nadev zmešamo mandlje, sladkor, cimet, nageljnove žbice in rožno vodo.

4

List vlečenega testa položimo na dno posode in ga obilno premažemo z oljem (če so listi zelo veliki, jih pred uporabo prerežemo na pol). Nanj položimo drugi list testa in ga ponovno premažemo z oljem. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo polovice testa. Nato na testo namažemo nadev in ponovimo postopek s preostalim testom in oljem, da porabimo še drugo polovico testa. Tudi zadnji list testa premažemo z oljem. Po vrhu baklavo zarežemo v obliki diamantov.

5

Baklavo pečemo približno 30 minut, zadnjih 5 minut temperaturo povišamo na 200 °C, da se sladica rahlo zlato zapeče.

6

Pekač vzamemo iz pečice in baklavo takoj prelijemo s polovico ohlajenega rožnega sirupa. Nato jo pustimo počivati 30 minut, da se sirup vpije med plasti. Z ostrim nožem jo razrežemo po označenem vzorcu. Postrežemo z grškim jogurtom in preostalim sirupom.

Nasvet

* Če imamo koncentrirano rožno vodo, vzamemo samo 2 žlički in jo razredčimo v 2,5 dl vode. Za sirup nato uporabimo 4 žlice, za baklavo pa 1,5 dl te raztopine.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.