
Kaj boste skuhali danes?
Grozdni kolač s citrusno aromo
Grozdje in citrusi poskrbijo, da je kolač zares aromatičen
Grozdni kolač s citrusno aromo
Grozdje in citrusi poskrbijo, da je kolač zares aromatičen

Sestavine
- 2,25 dl desertnega vina
- 175 g grozdja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- lupinica 1 neškropljene pomaranče
- lupinica 1 neškropljene limone
- 1,75 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 225 g moke in še 1 žlica za model
- 1 žlička pecilnega praška
- 4–5 žlic sladkorja demerara

Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

To bo vaša nova najljubša priloga (ali samostojna jed)
Krompir, maslo, smetana in mehak sir – sliši se nebeško dobro in nebeško dobro tudi je. Preizkusite naš recept za pommes aligot, kremni francoski pire.

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
- 2,25 dl desertnega vina
- 175 g grozdja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- lupinica 1 neškropljene pomaranče
- lupinica 1 neškropljene limone
- 1,75 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 225 g moke in še 1 žlica za model
- 1 žlička pecilnega praška
- 4–5 žlic sladkorja demerara
Postopek
Vino nalijemo v majhno kozico, ga zavremo, nato ga nežno kuhljamo, dokler ne povre na 0,85 dl – trajalo bo 5 do 10 minut. Pustimo, da se ohladi. Grozdne jagode razpolovimo in jim odstranimo pečke.
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 23 cm namažemo z oljčnim oljem, vanj vsujemo žlico moke in jo stresemo po modlu, tako da enakomerno prekrije dno in obod, odvečno moko stresemo ven. V skledi stepemo sladkor muskovado in maslo, da nastane kremasta masa. Drugo za drugim vmešamo jajca, nato narahlo vmešamo še pomarančno in limonovo lupinico. Skupaj zmešamo ohlajeno vino in oljčno olje, nato malo mešanice prilijemo masi za kolač. Pomešamo, nato narahlo vmešamo tretjino moke in pecilni prašek. Izmenično dodajamo tekočino in moko, dokler ni vse zmešano in nastane gladko testo.
Testo preložimo v model in s hrbtno stranjo žlice zgladimo površino. Po vrhu posujemo razpolovljene grozdne jagode in posipamo s sladkorjem demerara. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo. Kolač jemo topel ali hladen. V nepredušno zaprti posodi se ohrani do 3 dni.