
Grozdni kolač s citrusno aromo
Grozdje in citrusi poskrbijo, da je kolač zares aromatičen
Grozdni kolač s citrusno aromo
Grozdje in citrusi poskrbijo, da je kolač zares aromatičen

Sestavine
- 2,25 dl desertnega vina
- 175 g grozdja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- lupinica 1 neškropljene pomaranče
- lupinica 1 neškropljene limone
- 1,75 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 225 g moke in še 1 žlica za model
- 1 žlička pecilnega praška
- 4–5 žlic sladkorja demerara

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 2,25 dl desertnega vina
- 175 g grozdja
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 100 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- lupinica 1 neškropljene pomaranče
- lupinica 1 neškropljene limone
- 1,75 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 225 g moke in še 1 žlica za model
- 1 žlička pecilnega praška
- 4–5 žlic sladkorja demerara
Postopek
Vino nalijemo v majhno kozico, ga zavremo, nato ga nežno kuhljamo, dokler ne povre na 0,85 dl – trajalo bo 5 do 10 minut. Pustimo, da se ohladi. Grozdne jagode razpolovimo in jim odstranimo pečke.
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 23 cm namažemo z oljčnim oljem, vanj vsujemo žlico moke in jo stresemo po modlu, tako da enakomerno prekrije dno in obod, odvečno moko stresemo ven. V skledi stepemo sladkor muskovado in maslo, da nastane kremasta masa. Drugo za drugim vmešamo jajca, nato narahlo vmešamo še pomarančno in limonovo lupinico. Skupaj zmešamo ohlajeno vino in oljčno olje, nato malo mešanice prilijemo masi za kolač. Pomešamo, nato narahlo vmešamo tretjino moke in pecilni prašek. Izmenično dodajamo tekočino in moko, dokler ni vse zmešano in nastane gladko testo.
Testo preložimo v model in s hrbtno stranjo žlice zgladimo površino. Po vrhu posujemo razpolovljene grozdne jagode in posipamo s sladkorjem demerara. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo. Kolač jemo topel ali hladen. V nepredušno zaprti posodi se ohrani do 3 dni.