© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Čas priprave 2 h 20 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
gratinirana zlozenka iz zelene in krompirja

Sestavine

  • 50 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 5 dl mleka
  • velik ščepec muškatnega oreška
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke timijana
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
  • 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
  • 50 g drobno nastrganega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 5 dl mleka
  • velik ščepec muškatnega oreška
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke timijana
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
  • 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
  • 50 g drobno nastrganega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom namažemo plitev pekač, velik približno 35 x 24 cm. Čebuli razpolovimo in tanko narežemo, česen in timijan drobno nasekljamo. V teflonski ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, dokler se ne zmehča in porumeni. Solimo, popramo in dodamo sladkor, spet premešamo in pražimo še 5 do 10 minut, da se še malo temneje obarva. Medtem segrejemo mleko z muškatnim oreškom, česnom, timijanom, soljo in poprom. Ko zavre, vlijemo vanj smetano in izklopimo kuhalnik.

2

Zelenin gomolj olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na tanke rezine; z njimi obložimo dno pekača. Prelijemo jih s polovico mlečne mešanice, nato z žlico razporedimo po njih plast pražene čebule. Končke krompirjevih gomoljev tanko narežemo, sredino prihranimo. Narezan krompir naložimo v pekač, nato tanko narežemo še osrednje dele in jih lepo razporedimo po vrhu. (S takšnim rezanjem krompirja so rezine, ki so vidne na vrhu, vse približno enako velike.) Prelijemo s preostalo mlečno mešanico, potresemo s parmezanom in pečemo približno uro in pol oziroma tako dolgo, da z nožem zlahka zarežemo skozi plasti do dna pekača. Preden postrežemo, počakamo, da jed 10 minut počiva zunaj pečice, tako da krompir vpije kremasti preliv.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.