© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Čas priprave 2 h 20 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
gratinirana zlozenka iz zelene in krompirja

Sestavine

  • 50 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 5 dl mleka
  • velik ščepec muškatnega oreška
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke timijana
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
  • 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
  • 50 g drobno nastrganega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 5 dl mleka
  • velik ščepec muškatnega oreška
  • 2 stroka česna
  • ½ žličke timijana
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
  • 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
  • 50 g drobno nastrganega parmezana
  • sol
  • poper
  • maslo za pekač

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom namažemo plitev pekač, velik približno 35 x 24 cm. Čebuli razpolovimo in tanko narežemo, česen in timijan drobno nasekljamo. V teflonski ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, dokler se ne zmehča in porumeni. Solimo, popramo in dodamo sladkor, spet premešamo in pražimo še 5 do 10 minut, da se še malo temneje obarva. Medtem segrejemo mleko z muškatnim oreškom, česnom, timijanom, soljo in poprom. Ko zavre, vlijemo vanj smetano in izklopimo kuhalnik.

2

Zelenin gomolj olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na tanke rezine; z njimi obložimo dno pekača. Prelijemo jih s polovico mlečne mešanice, nato z žlico razporedimo po njih plast pražene čebule. Končke krompirjevih gomoljev tanko narežemo, sredino prihranimo. Narezan krompir naložimo v pekač, nato tanko narežemo še osrednje dele in jih lepo razporedimo po vrhu. (S takšnim rezanjem krompirja so rezine, ki so vidne na vrhu, vse približno enako velike.) Prelijemo s preostalo mlečno mešanico, potresemo s parmezanom in pečemo približno uro in pol oziroma tako dolgo, da z nožem zlahka zarežemo skozi plasti do dna pekača. Preden postrežemo, počakamo, da jed 10 minut počiva zunaj pečice, tako da krompir vpije kremasti preliv.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.