
Kaj boste skuhali danes?
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom namažemo plitev pekač, velik približno 35 x 24 cm. Čebuli razpolovimo in tanko narežemo, česen in timijan drobno nasekljamo. V teflonski ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, dokler se ne zmehča in porumeni. Solimo, popramo in dodamo sladkor, spet premešamo in pražimo še 5 do 10 minut, da se še malo temneje obarva. Medtem segrejemo mleko z muškatnim oreškom, česnom, timijanom, soljo in poprom. Ko zavre, vlijemo vanj smetano in izklopimo kuhalnik.
Zelenin gomolj olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na tanke rezine; z njimi obložimo dno pekača. Prelijemo jih s polovico mlečne mešanice, nato z žlico razporedimo po njih plast pražene čebule. Končke krompirjevih gomoljev tanko narežemo, sredino prihranimo. Narezan krompir naložimo v pekač, nato tanko narežemo še osrednje dele in jih lepo razporedimo po vrhu. (S takšnim rezanjem krompirja so rezine, ki so vidne na vrhu, vse približno enako velike.) Prelijemo s preostalo mlečno mešanico, potresemo s parmezanom in pečemo približno uro in pol oziroma tako dolgo, da z nožem zlahka zarežemo skozi plasti do dna pekača. Preden postrežemo, počakamo, da jed 10 minut počiva zunaj pečice, tako da krompir vpije kremasti preliv.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Flambiran piščanec s šparglji
Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.