
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom namažemo plitev pekač, velik približno 35 x 24 cm. Čebuli razpolovimo in tanko narežemo, česen in timijan drobno nasekljamo. V teflonski ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, dokler se ne zmehča in porumeni. Solimo, popramo in dodamo sladkor, spet premešamo in pražimo še 5 do 10 minut, da se še malo temneje obarva. Medtem segrejemo mleko z muškatnim oreškom, česnom, timijanom, soljo in poprom. Ko zavre, vlijemo vanj smetano in izklopimo kuhalnik.
Zelenin gomolj olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na tanke rezine; z njimi obložimo dno pekača. Prelijemo jih s polovico mlečne mešanice, nato z žlico razporedimo po njih plast pražene čebule. Končke krompirjevih gomoljev tanko narežemo, sredino prihranimo. Narezan krompir naložimo v pekač, nato tanko narežemo še osrednje dele in jih lepo razporedimo po vrhu. (S takšnim rezanjem krompirja so rezine, ki so vidne na vrhu, vse približno enako velike.) Prelijemo s preostalo mlečno mešanico, potresemo s parmezanom in pečemo približno uro in pol oziroma tako dolgo, da z nožem zlahka zarežemo skozi plasti do dna pekača. Preden postrežemo, počakamo, da jed 10 minut počiva zunaj pečice, tako da krompir vpije kremasti preliv.