
Kaj boste skuhali danes?
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom namažemo plitev pekač, velik približno 35 x 24 cm. Čebuli razpolovimo in tanko narežemo, česen in timijan drobno nasekljamo. V teflonski ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, dokler se ne zmehča in porumeni. Solimo, popramo in dodamo sladkor, spet premešamo in pražimo še 5 do 10 minut, da se še malo temneje obarva. Medtem segrejemo mleko z muškatnim oreškom, česnom, timijanom, soljo in poprom. Ko zavre, vlijemo vanj smetano in izklopimo kuhalnik.
Zelenin gomolj olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na tanke rezine; z njimi obložimo dno pekača. Prelijemo jih s polovico mlečne mešanice, nato z žlico razporedimo po njih plast pražene čebule. Končke krompirjevih gomoljev tanko narežemo, sredino prihranimo. Narezan krompir naložimo v pekač, nato tanko narežemo še osrednje dele in jih lepo razporedimo po vrhu. (S takšnim rezanjem krompirja so rezine, ki so vidne na vrhu, vse približno enako velike.) Prelijemo s preostalo mlečno mešanico, potresemo s parmezanom in pečemo približno uro in pol oziroma tako dolgo, da z nožem zlahka zarežemo skozi plasti do dna pekača. Preden postrežemo, počakamo, da jed 10 minut počiva zunaj pečice, tako da krompir vpije kremasti preliv.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.