
Kaj boste skuhali danes?
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.

Sestavine
- 3 dl sladke smetane
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana ali rožmarina
- 250 g zamrznjene špinače
- ščepec sveže mletega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 850 g sladkega krompirja
- 3 žlice naribanega parmezana
- maslo za pekač

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 3 dl sladke smetane
- 1 strok česna
- 2 vejici timijana ali rožmarina
- 250 g zamrznjene špinače
- ščepec sveže mletega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 850 g sladkega krompirja
- 3 žlice naribanega parmezana
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. V kozico vlijemo smetano, dodamo olupljen strok česna in timijan ali rožmarin in počasi segrevamo, da skoraj zavre. Ugasnemo ogenj in pustimo, da se smetana navzame okusov.
Špinačo damo v cedilo, jo prelijemo z vrelo vodo in nekaj minut pustimo, da se odcedi, nato pa še dodatno iztisnemo čim več preostale vode. Začinimo jo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sladki krompir olupimo, narežemo na 3 mm tanke rezine in solimo.
Pekač obilno premažemo z maslom in po dnu razporedimo polovico sladkega krompirja. Nanj razporedimo špinačo in jo pokrijemo s preostalim krompirjem. Skozi cedilo zalijemo s smetano (da prestrežemo česen in dišavnice) in potresemo s parmezanom. Pečemo 45 do 50 minut.
Nasvet
To jed lahko postrežemo kot samostojno brezmesno jed ali pa kot prilogo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam, pečenim na žaru in začinjenim s timijanom ali rožmarinom. Ko so pečene, jih pustite 5 minut počivati, nato jih postrezite s pripravljeno prilogo in skledo zelene solate.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Nadevani mavrahi v smetanovi omaki
Kolački z robidnicami
Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.