Kaj boste skuhali danes?
Grahova juha z jabolčnikom in meto ter hrustljavimi krutoni s panceto
Popestritev nedeljskega kosila, malica v službi ali odlična večerja.
Grahova juha z jabolčnikom in meto ter hrustljavimi krutoni s panceto
Popestritev nedeljskega kosila, malica v službi ali odlična večerja.
Sestavine
juha
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 4 dl jabolčnika
- 400 g zamrznjenega graha
- 4 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
- pest lističev mete
krutoni s panceto
- 80 g na kocke narezane pancete
- 2 rezini kruha
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
juha
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 4 dl jabolčnika
- 400 g zamrznjenega graha
- 4 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
- pest lističev mete
krutoni s panceto
- 80 g na kocke narezane pancete
- 2 rezini kruha
Postopek
Čebulo in česen drobno sesekljamo. V veliki kozici segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo in dober ščep soli ter pražimo 10 minut ali toliko časa, da je čebula mehka. Dodamo česen in pražimo še 2 do 3 minute. Prilijemo jabolčnik in ga reduciramo na polovico, da izhlapi alkohol, nato dodamo zamrznjen grah in piščančjo jušno osnovo. Nežno kuhamo 2 minuti, nato dodamo nasekljane lističe mete in juho gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če je malce pregosta, dodamo kanec vrele vode. Solimo in popramo po okusu.
Kocke pancete damo v hladno ponev in jih nežno segrevamo, da malce zahrustajo. Kruh natrgamo na kose in ga v multipraktiku zmeljemo v grobe drobtine, ki jih dodamo v ponev. Pražimo toliko časa, da drobtine in panceta res zahrustajo.
Juho razdelimo v skledice in jo posujemo s hrustljavimi krušnimi drobtinami in panceto.