Kaj boste skuhali danes?
Dušeni lignji s fižolom in česnovim kruhom
Lignji v enolončnici
Dušeni lignji s fižolom in česnovim kruhom
Lignji v enolončnici
Sestavine
- 1 velika čebula
- 3 korenčki
- 2 stebli zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 800 g očiščenih lignjev
- 1 žlica paradižnikove mezge
- vejica timijana
- 7 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g kuhanega fižola
- 4 rezine polnozrnatega kruha za toast
- ½ žličke sladke paprike (najbolje prekajene)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- sesekljan peteršilj za posip
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 velika čebula
- 3 korenčki
- 2 stebli zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 800 g očiščenih lignjev
- 1 žlica paradižnikove mezge
- vejica timijana
- 7 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g kuhanega fižola
- 4 rezine polnozrnatega kruha za toast
- ½ žličke sladke paprike (najbolje prekajene)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Stebla zelene narežemo na koščke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenček, zeleno in česen ter nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem lignje narežemo na kolobarje, glave z lovkami pa lahko pustimo cele. Stresemo jih k praženi zelenjavi, dodamo še paradižnikovo mezgo in timijan ter pražimo 2 minuti, nato prilijemo pasiran paradižnik in jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da se lignji zmehčajo. Občasno premešamo. Ko so lignji mehki, v omako dodamo fižol in vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Pečico segrejemo na 220 °C. Rezine kruha prerežemo in jih položimo v nizek pekač. Papriko zmešamo z žlico oljčnega olja in z mešanico premažemo rezine kruha. Z obeh strani jih pečemo nekaj minut, da postanejo zlate in hrustljave, nato stran, premazano z oljem, natremo s celim strokom česna.
Lignje s fižolom potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s česnovim kruhom.