
Dušeni lignji s fižolom in česnovim kruhom
Lignji v enolončnici
Dušeni lignji s fižolom in česnovim kruhom
Lignji v enolončnici

Sestavine
- 1 velika čebula
- 3 korenčki
- 2 stebli zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 800 g očiščenih lignjev
- 1 žlica paradižnikove mezge
- vejica timijana
- 7 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g kuhanega fižola
- 4 rezine polnozrnatega kruha za toast
- ½ žličke sladke paprike (najbolje prekajene)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- sesekljan peteršilj za posip

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 1 velika čebula
- 3 korenčki
- 2 stebli zelene
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 800 g očiščenih lignjev
- 1 žlica paradižnikove mezge
- vejica timijana
- 7 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 500 g kuhanega fižola
- 4 rezine polnozrnatega kruha za toast
- ½ žličke sladke paprike (najbolje prekajene)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Stebla zelene narežemo na koščke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenček, zeleno in česen ter nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem lignje narežemo na kolobarje, glave z lovkami pa lahko pustimo cele. Stresemo jih k praženi zelenjavi, dodamo še paradižnikovo mezgo in timijan ter pražimo 2 minuti, nato prilijemo pasiran paradižnik in jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da se lignji zmehčajo. Občasno premešamo. Ko so lignji mehki, v omako dodamo fižol in vse skupaj kuhamo še 5 minut.
Pečico segrejemo na 220 °C. Rezine kruha prerežemo in jih položimo v nizek pekač. Papriko zmešamo z žlico oljčnega olja in z mešanico premažemo rezine kruha. Z obeh strani jih pečemo nekaj minut, da postanejo zlate in hrustljave, nato stran, premazano z oljem, natremo s celim strokom česna.
Lignje s fižolom potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s česnovim kruhom.