
Kvinota z gobami
Quinotto del Valle Sagrado
Kvinota z gobami
Quinotto del Valle Sagrado

Kvinota je perujska različica italijanske rižote, v kateri riž zamenja kvinoja, starodavno žito, ki so ga v Andih pred tri tisoč leti gojili in prav po božje častili že Inki. Kvinota sicer ni povsem tradicionalna jed, a je v današnjem Peruju zelo priljubljena.
Sestavine
- 250 g kvinoje
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 1 čebula
- 125 g gob
- 3 stroki česna
- 1,3 dl belega vina
- 1,3 dl smetane za kuhanje
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 50 g naribanega parmezana
- 4 žlice nasekljanega peteršilja

Prikličite poletje s kozarcem domače sangrije
Ko si zaželimo, da bi poletje trajalo vsaj še malo dlje, dvignemo kozarec sangrije in si privoščimo trenutek brezskrbnosti. Olé!

Pomežik jeseni: orehove rezine z jabolčnim nadev
Tole je sladek pomežik jeseni. Le kdo se ne bi veselil ... slastnih orehovih rezin z jabolki namreč.

Poenostavite si teden z meal prepom
Če vam pripravljanje hrane in razmišljanje o tem kaj bi sploh jedli vsak dan, predstavlja prevelik stres, je meal prep odlična rešitev za vas. Pokukajte in si preberite nekaj idej in trikov za popoln meal prep.
Sestavine
- 250 g kvinoje
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 1 čebula
- 125 g gob
- 3 stroki česna
- 1,3 dl belega vina
- 1,3 dl smetane za kuhanje
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 50 g naribanega parmezana
- 4 žlice nasekljanega peteršilja
Postopek
Kvinojo dobro speremo, damo v kozico, prelijemo z litrom hladne vode in ji dodamo ščepec soli. Zavremo, temperaturo zmanjšamo in kuhljamo 10 minut, da se voda absorbira.
Medtem olupimo in drobno sesekljamo čebulo in česen. Gobe očistimo in narežemo na lističe. V večji globoki ponvi na nizki temperaturi stopimo oljčno olje in maslo, dodamo čebulo in gobe in jih pražimo, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato v ponev vlijemo vino. Zavremo, dodamo smetano ter začinimo z muškatnim oreškom in nekaj popra.
Omako ponovno zavremo in ji priložimo kuhano kvinojo. Temperaturo zmanjšamo in jed kuhamo še nekaj časa, da dobi teksturo, podobno rižoti. Občasno jo premešamo. V kvinojo vmešamo polovico parmezana in polovico peteršilja ter solimo po okusu. Posujemo jo s preostalim peteršiljem in postrežemo s preostalim parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marmelada iz rdečih pomaranč s čilijem
Tudi marmelado lahko popestrimo in naredimo eksotično.
Preprost pečen piščanec z rožmarinom
Enostaven recept za piščanca na žaru, ki zahteva le nekaj vnaprejšnjega načrtovanja