
Kaj boste skuhali danes?
Kvinota z gobami
Quinotto del Valle Sagrado
Kvinota z gobami
Quinotto del Valle Sagrado

Kvinota je perujska različica italijanske rižote, v kateri riž zamenja kvinoja, starodavno žito, ki so ga v Andih pred tri tisoč leti gojili in prav po božje častili že Inki. Kvinota sicer ni povsem tradicionalna jed, a je v današnjem Peruju zelo priljubljena.
Sestavine
- 250 g kvinoje
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 1 čebula
- 125 g gob
- 3 stroki česna
- 1,3 dl belega vina
- 1,3 dl smetane za kuhanje
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 50 g naribanega parmezana
- 4 žlice nasekljanega peteršilja

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 250 g kvinoje
- 1 žlica oljčnega olja
- 25 g masla
- 1 čebula
- 125 g gob
- 3 stroki česna
- 1,3 dl belega vina
- 1,3 dl smetane za kuhanje
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- sol
- poper
- 50 g naribanega parmezana
- 4 žlice nasekljanega peteršilja
Postopek
Kvinojo dobro speremo, damo v kozico, prelijemo z litrom hladne vode in ji dodamo ščepec soli. Zavremo, temperaturo zmanjšamo in kuhljamo 10 minut, da se voda absorbira.
Medtem olupimo in drobno sesekljamo čebulo in česen. Gobe očistimo in narežemo na lističe. V večji globoki ponvi na nizki temperaturi stopimo oljčno olje in maslo, dodamo čebulo in gobe in jih pražimo, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato v ponev vlijemo vino. Zavremo, dodamo smetano ter začinimo z muškatnim oreškom in nekaj popra.
Omako ponovno zavremo in ji priložimo kuhano kvinojo. Temperaturo zmanjšamo in jed kuhamo še nekaj časa, da dobi teksturo, podobno rižoti. Občasno jo premešamo. V kvinojo vmešamo polovico parmezana in polovico peteršilja ter solimo po okusu. Posujemo jo s preostalim peteršiljem in postrežemo s preostalim parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hrustljavo pečen brancin s holandsko omako z grenivko
Grenivka lepo preseka masleno razkošje klasične holandske omake
Velikonočne pince
Pince so slastni kruhki, ki jih ob veliki noči pripravljajo predvsem na Primorskem