Kaj boste skuhali danes?
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Postopek
Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.
Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.
Nasvet
Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.