Kaj boste skuhali danes?
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Postopek
Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.
Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.
Nasvet
Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladna juhica
Čokoladna juhica s pridihom kave in vinjaka bo popolna izbira za sivo popoldne