
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate
Tajska enolončnica z morskimi sadeži
Morska juha, kot je še ne poznate

Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 1 žlica sončničnega olja
- 4 suhi listi kafirske limete
- 200 g očiščenih lignjev
- 4 dl kokosovega mleka
- 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
- 500 g očiščenih klapavic
rdeča karijeva pasta
- 1 velika šalotka
- 1 steblo limonske trave
- 2 rdeča čilija
- 5 strokov česna
- 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička mlete orientalske kumine
- 2 žlici ribje omake
- 4 žlice praženih arašidov
- 1 žlička rjavega sladkorja
ko postrežemo
- majhen šopek koriandra
- nekaj čilijev
- krhlji limete
Postopek
Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.
Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.
Nasvet
Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.