© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tajska enolončnica z morskimi sadeži

Morska juha, kot je še ne poznate

Tajska enolončnica z morskimi sadeži

Morska juha, kot je še ne poznate

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Tajska enolončnica z morskimi sadeži

Sestavine

  • 1 žlica sončničnega olja
  • 4 suhi listi kafirske limete
  • 200 g očiščenih lignjev
  • 4 dl kokosovega mleka
  • 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
  • 500 g očiščenih klapavic

rdeča karijeva pasta

  • 1 velika šalotka
  • 1 steblo limonske trave
  • 2 rdeča čilija
  • 5 strokov česna
  • 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete orientalske kumine
  • 2 žlici ribje omake
  • 4 žlice praženih arašidov
  • 1 žlička rjavega sladkorja

ko postrežemo

  • majhen šopek koriandra
  • nekaj čilijev
  • krhlji limete
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 žlica sončničnega olja
  • 4 suhi listi kafirske limete
  • 200 g očiščenih lignjev
  • 4 dl kokosovega mleka
  • 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
  • 500 g očiščenih klapavic

rdeča karijeva pasta

  • 1 velika šalotka
  • 1 steblo limonske trave
  • 2 rdeča čilija
  • 5 strokov česna
  • 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete orientalske kumine
  • 2 žlici ribje omake
  • 4 žlice praženih arašidov
  • 1 žlička rjavega sladkorja

ko postrežemo

  • majhen šopek koriandra
  • nekaj čilijev
  • krhlji limete

Postopek

1

Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.

2

Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.

Nasvet

Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.