
Lignji v paradižnikovi omaki
Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami
Lignji v paradižnikovi omaki
Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg očiščenih lignjev
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlička janeževih semen
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
- ščep sladkorja
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 400 g paradižnikovega pireja (passata)
- velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
- sol
- poper
ko postrežemo
- pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
- lupina ½ pomaranče
- oljčno olje za pokapanje

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg očiščenih lignjev
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlička janeževih semen
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
- ščep sladkorja
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 400 g paradižnikovega pireja (passata)
- velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
- sol
- poper
ko postrežemo
- pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
- lupina ½ pomaranče
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Lignje narežemo na debelejše kolobarje, lovke pa na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno nasekljamo, česen narežemo na rezinice. V nizki kozici segrejemo olje in dodamo lignje, čebulo in česen. Primešamo začimbe, zelišča in sladkor ter jed dušimo, da vsa tekočina izhlapi in se čebula zmehča (približno 15 minut). Dodamo vinski kis in paradižnikov pire, nato prilijemo rdeče vino in začinimo s soljo in poprom. Kuhljamo približno eno uro na najnižji temperaturi in občasno premešamo, da se lignji zmehčajo. Kuhanje lahko traja tudi krajši čas, odvisno od vrste lignjev.
Ugasnemo kuhalno ploščo in pustimo, da se jed rahlo ohladi, nato jo pokapamo z oljčnim oljem, posipamo s koriandrom in pomarančno lupino.