© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Lignji v paradižnikovi omaki

Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami

Lignji v paradižnikovi omaki

Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami

Čas priprave 1 h 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
simmered squidLet's eat more...

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička janeževih semen
  • 3 lovorovi listi
  • 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
  • ščep sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 400 g paradižnikovega pireja (passata)
  • velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
  • sol
  • poper

ko postrežemo

  • pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • lupina ½ pomaranče
  • oljčno olje za pokapanje
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička janeževih semen
  • 3 lovorovi listi
  • 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
  • ščep sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 400 g paradižnikovega pireja (passata)
  • velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
  • sol
  • poper

ko postrežemo

  • pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • lupina ½ pomaranče
  • oljčno olje za pokapanje

Postopek

1

Lignje narežemo na debelejše kolobarje, lovke pa na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno nasekljamo, česen narežemo na rezinice. V nizki kozici segrejemo olje in dodamo lignje, čebulo in česen. Primešamo začimbe, zelišča in sladkor ter jed dušimo, da vsa tekočina izhlapi in se čebula zmehča (približno 15 minut). Dodamo vinski kis in paradižnikov pire, nato prilijemo rdeče vino in začinimo s soljo in poprom. Kuhljamo približno eno uro na najnižji temperaturi in občasno premešamo, da se lignji zmehčajo. Kuhanje lahko traja tudi krajši čas, odvisno od vrste lignjev.

2

Ugasnemo kuhalno ploščo in pustimo, da se jed rahlo ohladi, nato jo pokapamo z oljčnim oljem, posipamo s koriandrom in pomarančno lupino.

Priljubljeni recepti

Ravioli s špinačo

Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.

Srednje zahtevno

Čokoladno-karamelna pita z banano

Vrhunska pita s popolnimi sestavinami

2 h
Enostavno

Pečene slive in jabolka s pokrovom

Jesensko sadje iz pečice

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.