
Sestavine
- 175 g masla
- 200 g temne čokolade
- 250 g mehkega svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 85 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke pecilnega praška
- 3 velika jajca
- 200 g češenj, razpolovljenih in izkoščičenih
- sol
- maslo za pekač
- sladka smetana za postrežbo (po želji)
- 12 češenj s peclji za okras (po želji)
- kakav v prahu za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 175 g masla
- 200 g temne čokolade
- 250 g mehkega svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 85 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke pecilnega praška
- 3 velika jajca
- 200 g češenj, razpolovljenih in izkoščičenih
- sol
- maslo za pekač
- sladka smetana za postrežbo (po želji)
- 12 češenj s peclji za okras (po želji)
- kakav v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. 12 globokih vdolbin v pekaču za mafine namastimo in vsako vdolbino obložimo z daljšim trakom papirja za peko – z njim bomo rjavčke kasneje lažje vzeli iz vdolbin.
Narezano maslo, 150 g nasekljane čokolade, sladkor in vaniljevo aromo damo v ognjevarno posodo in jo položimo nad kozico, v kateri nežno vre voda. Počasi segrevamo ter občasno premešamo, da se sestavine stopijo. Posodo odstavimo in pustimo, da se nekaj minut ohlaja. Moko, kakav v prahu, pecilni prašek in ščep soli medtem presejemo v večjo skledo.
Toplo čokoladno zmes, stepena jajca, češnje in preostalih 50 g nasekljane čokolade dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Maso razdelimo po vdolbinah. Pazimo, da vsaka dobi nekaj koščkov češenj. Kolačke pečemo 18 minut oziroma tako dolgo, da se spečejo, toda v sredini naj bodo še vlažni – malo se bodo še pekli med ohlajanjem. V pekaču jih hladimo 30 minut, nato jih damo na rešetko in popolnoma ohladimo. Postrežemo jih s stepeno sladko smetano, posute s kakavom v prahu in okrašene s češnjami. (Kolački teknejo tudi topli.)