
Kaj boste skuhali danes?
Cimetovi polžki s hibiskusovim oblivom
Cimetove rolice ali cimetovi polžki grejo za med - pripravite eno najbolj trendnih sladic zadnjih let.
Cimetovi polžki s hibiskusovim oblivom
Cimetove rolice ali cimetovi polžki grejo za med - pripravite eno najbolj trendnih sladic zadnjih let.

Sestavine
testo
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 50 g sladkorja v prahu
- 7 g suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 1,2 dl mleka
- 0,6 dl vode
- 50 g masla in še malo za model
- 1 veliko jajce
- rastlinsko olje za skledo
nadev
- 45 g stopljenega in ohlajenega masla
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1⁄2 žličke mletega muškatnega oreška
- 50 g mehkega temno rjavega sladkorja
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 1⁄2 žlice ohlajenega hibiskusovega čaja ali mleka (za obliv brez arome)

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
testo
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 50 g sladkorja v prahu
- 7 g suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 1,2 dl mleka
- 0,6 dl vode
- 50 g masla in še malo za model
- 1 veliko jajce
- rastlinsko olje za skledo
nadev
- 45 g stopljenega in ohlajenega masla
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 1⁄2 žličke mletega muškatnega oreška
- 50 g mehkega temno rjavega sladkorja
obliv
- 100 g sladkorja v prahu
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 1⁄2 žlice ohlajenega hibiskusovega čaja ali mleka (za obliv brez arome)
Postopek
Najprej pripravimo testo. V skledi zmešamo moko, sladkor, kvas in sol ter jo postavimo na stran. V kozici segrevamo mleko, vodo in maslo toliko časa, da se maslo stopi, mešanica pa postane topla (če preverimo s termometrom, kaže približno 43 °C). Mokre sestavine prilijemo suhim in jih rahlo premešamo s kuhalnico, da nastane homogena zmes. Dodamo jajce in zmešamo, da dobimo mehko, nekoliko lepljivo testo. Delovno površino in roke rahlo pomokamo. Testo postrgamo iz sklede in ga gnetemo 2 do 3 minute. Nato skledo tanko premažemo z oljem in vanjo spet položimo testo, ga ohlapno pokrijemo in pustimo vzhajati 10 do 15 minut.
Testo razvaljamo v pravokotnik, velik 35 x 20 cm, in ga premažemo s stopljenim in ohlajenim maslom. Začimbe in sladkor zmešamo ter jih enakomerno potresemo po testu. Nato pravokotnik tesno zvijemo; začnemo pri daljšem robu. Zvitek narežemo na 12–14 polžkov (vsak naj bo širok približno 2,5 cm). Okrogel tortni model s premerom 18 cm tanko premažemo z maslom in po njem razporedimo polžke tako, da spirale gledajo navzgor. Nato jih pokrijemo in postavimo na toplo, kjer naj vzhajajo 1 uro oziroma tako dolgo, da se njihova prostornina podvoji.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Polžke pečemo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da se svetlo rjavo zapečejo, nato pa jih vzamemo ven in pustimo, da se nekoliko ohladijo (vendar so še topli). Medtem pripravimo obliv, tako da z metlico za stepanje zmešamo sladkor, vaniljevo aromo in čaj ali mleko. Z njim pokapamo polžke in jih postrežemo.
Cimetovi polžki
Cimetove polžke tradicionalno pripravljajo marsikje po svetu, tile s hibiskusovim oblivom pa so značilni za Gano.