© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Cimetovi polžki s hibiskusovim oblivom

Cimetove rolice ali cimetovi polžki grejo za med - pripravite eno najbolj trendnih sladic zadnjih let.

Cimetovi polžki s hibiskusovim oblivom

Cimetove rolice ali cimetovi polžki grejo za med - pripravite eno najbolj trendnih sladic zadnjih let.

Čas priprave 1 h + počivanje + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6-7 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
V hladnih jesenskih dneh vas bodo cimetovi polžki prijetno pogreli.

Sestavine

testo

  • 350 g moke in še malo za delovno površino
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 7 g suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1,2 dl mleka
  • 0,6 dl vode
  • 50 g masla in še malo za model
  • 1 veliko jajce
  • rastlinsko olje za skledo

nadev

  • 45 g stopljenega in ohlajenega masla
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 1⁄2 žličke mletega muškatnega oreška
  • 50 g mehkega temno rjavega sladkorja

obliv

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 1 1⁄2 žlice ohlajenega hibiskusovega čaja ali mleka (za obliv brez arome)

Sestavine

testo

  • 350 g moke in še malo za delovno površino
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 7 g suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1,2 dl mleka
  • 0,6 dl vode
  • 50 g masla in še malo za model
  • 1 veliko jajce
  • rastlinsko olje za skledo

nadev

  • 45 g stopljenega in ohlajenega masla
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 1⁄2 žličke mletega muškatnega oreška
  • 50 g mehkega temno rjavega sladkorja

obliv

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke vaniljeve arome
  • 1 1⁄2 žlice ohlajenega hibiskusovega čaja ali mleka (za obliv brez arome)

Postopek

1

Najprej pripravimo testo. V skledi zmešamo moko, sladkor, kvas in sol ter jo postavimo na stran. V kozici segrevamo mleko, vodo in maslo toliko časa, da se maslo stopi, mešanica pa postane topla (če preverimo s termometrom, kaže približno 43 °C). Mokre sestavine prilijemo suhim in jih rahlo premešamo s kuhalnico, da nastane homogena zmes. Dodamo jajce in zmešamo, da dobimo mehko, nekoliko lepljivo testo. Delovno površino in roke rahlo pomokamo. Testo postrgamo iz sklede in ga gnetemo 2 do 3 minute. Nato skledo tanko premažemo z oljem in vanjo spet položimo testo, ga ohlapno pokrijemo in pustimo vzhajati 10 do 15 minut.

2

Testo razvaljamo v pravokotnik, velik 35 x 20 cm, in ga premažemo s stopljenim in ohlajenim maslom. Začimbe in sladkor zmešamo ter jih enakomerno potresemo po testu. Nato pravokotnik tesno zvijemo; začnemo pri daljšem robu. Zvitek narežemo na 12–14 polžkov (vsak naj bo širok približno 2,5 cm). Okrogel tortni model s premerom 18 cm tanko premažemo z maslom in po njem razporedimo polžke tako, da spirale gledajo navzgor. Nato jih pokrijemo in postavimo na toplo, kjer naj vzhajajo 1 uro oziroma tako dolgo, da se njihova prostornina podvoji.

3

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Polžke pečemo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da se svetlo rjavo zapečejo, nato pa jih vzamemo ven in pustimo, da se nekoliko ohladijo (vendar so še topli). Medtem pripravimo obliv, tako da z metlico za stepanje zmešamo sladkor, vaniljevo aromo in čaj ali mleko. Z njim pokapamo polžke in jih postrežemo.

Cimetovi polžki

Cimetove polžke tradicionalno pripravljajo marsikje po svetu, tile s hibiskusovim oblivom pa so značilni za Gano.

Priljubljeni recepti

Gobovi kroketi

1 h
Srednje zahtevno

Kostanjeva torta

Iz kostanja lahko nastanejo čudovite sladice!

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.