
Kaj boste skuhali danes?
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.

Sestavine
testo
- 3,2 dl mleka in še malo
- 50 g hladnega masla
- 500 g moke manitoba in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
- 1⁄2 žličke soli
- rastlinsko olje za skledo
jabolčni nadev
- 3 srednje velika jabolka
- košček masla
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
cimetovo maslo
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 žlica cimeta
- ščep soli
obliv
- 150 g kremnega sira
- 150 g sladkorja v prahu
- dober ščep cimeta
- 3 žlice mlečnega karamela

Začenja se sezona buč, tu so 3 popolni recepti
Z vonjem po suhem listju in prvim hladnim vetrom pride tudi čas, ko buče prevzamejo naše kuhinje. Ni jeseni brez te živo oranžne kraljice – vsestranske, hranljive in preproste za pripravo.

Rjav pecelj in lise na zeleni solati: ali je še varna za uživanje?
Rjav pecelj in lise na zeleni solati niso nujno znak, da solata ni več dobra. Odkrijte, kdaj je solata še užitna in kako podaljšati njeno svežino.

Ne spreglejte te klasike iz kuhinj naših non
Pršutov toč ali toč iz pršuta je slastna primorska jed z bogato tradicijo – popolna za jesenske dni.
Sestavine
testo
- 3,2 dl mleka in še malo
- 50 g hladnega masla
- 500 g moke manitoba in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
- 1⁄2 žličke soli
- rastlinsko olje za skledo
jabolčni nadev
- 3 srednje velika jabolka
- košček masla
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
cimetovo maslo
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 1 žlica cimeta
- ščep soli
obliv
- 150 g kremnega sira
- 150 g sladkorja v prahu
- dober ščep cimeta
- 3 žlice mlečnega karamela
Postopek
Testo za polžke pripravimo dan prej, preden jih bom spekli, če nam čas dopušča – tako se bo razvil boljši okus. Mleko segrejemo v kozici, da se začne kaditi, ne sme pa zavreti. Dodamo na kocke narezano maslo in kozico 1 do 2 minuti vrtimo, da se maslo stopi, mleko pa se malce ohladi. Biti mora samo toplo.
Moko vsujemo v veliko skledo ali v posodo samostoječega mešalnika. Na eno stran posode dodamo kvas in sladkor, na drugo pa sol. Nato vse zmešamo in prilijemo toplo masleno mleko. Zamesimo mehko testo (biti mora malo lepljivo), ki ga nato zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut z rokami ali pa ga pustimo v posodi mešalnika in gnetemo še 5 minut. Gotovo testo bo prožno in mehko – tako da ga lahko raztegnemo, ne da bi se takoj raztrgalo (to pomeni, da se je gluten razvil). Skledo rahlo naoljimo, vanjo položimo testo in ga pokrijemo. Na sobni temperaturi ga pustimo vzhajati nekaj ur, da naraste na dvojno prostornino. (Ali pa naj čez noč vzhaja v hladilniku.)
Za nadev jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 1 cm velike kocke. Damo jih v kozico, dodamo maslo, sladkor in 1 žlico vode ter kuhamo 5 do 10 minut, da so mehka in lepljiva. Če je v kozici presuho, dodamo še kanček vode, da se sladkor ne začne žgati. Pustimo, da se jabolka ohladijo.
Če je testo vzhajalo v hladilniku, ga 30 minut pred oblikovanjem vzamemo ven. Za cimetovo maslo zmešamo maslo, sladkor, vaniljo, cimet in sol. Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga oblikujemo v kvadrat, nato pa razvaljamo na velikost približno 50 x 40 cm. Premažemo ga s cimetovim maslom vse do robov, nato pa nanj z žlico razporedimo nadev.
Začenši pri eni od daljših stranic testo čim tesneje zvijemo v svaljek. Narežemo ga na 12 enakih kosov. Najlažje gre, če svaljek najprej prerežemo na pol, potem vsako polovico na tri dele (to so šestine) in še vsakega od teh delov na pol (tako dobimo dvanajstine). Velik pravokoten pekač (velikosti približno 33 x 25 cm) obložimo s papirjem za peko. Vanj v štiri vrste zložimo po tri polžke s prerezano stranjo navzgor. Pazimo, da so »repki« polžkov (kjer se testo razpre) obrnjeni proti notranjosti pekača, da se pečeni ne bodo odvili. Okrog polžkov pustimo nekaj prostora, saj bodo vzhajali. Ohlapno jih pokrijemo in pustimo vzhajati od 30 minut do 2 ur (odvisno od tega, kako toplo je v kuhinji), da polžki narastejo in se ob straneh dotikajo. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Polžke pečemo 35 do 40 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Po 25 minutah jih preverimo – če so na sredini videti še malce surovi, ob robovih pa se že zapekajo, jih pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo naprej. Pustimo, da se ohladijo v pekaču, medtem pa pripravimo obliv.
Za obliv zmešamo kremni sir, sladkor v prahu in cimet. Z njim premažemo polžke, ko so še nekoliko topli, tako da se obliv malce cedi v spirale polžkov, ne da bi se popolnoma stopil. Mlečni karamel po potrebi razredčimo s kapljico mleka, nato ga pokapamo čez obliv. Pustimo 30 minut, da se učvrsti, nato polžke postrežemo.
Karamel
Mlečni karamel lahko kupimo ali pripravimo sami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jagnječji ragu z začinjenim rižem
Poletna pavlova z jagodičjem
Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?