© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Karamelasti cimetovi polžki z jabolki

Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.

Karamelasti cimetovi polžki z jabolki

Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.

Čas priprave 1 h 15 min + nekaj ur za vzhajanje in ohlajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 12 polžkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

testo

  • 3,2 dl mleka in še malo
  • 50 g hladnega masla
  • 500 g moke manitoba in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
  • 1⁄2 žličke soli
  • rastlinsko olje za skledo

jabolčni nadev

  • 3 srednje velika jabolka
  • košček masla
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado

cimetovo maslo

  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
  • 1 žlica cimeta
  • ščep soli

obliv

  • 150 g kremnega sira
  • 150 g sladkorja v prahu
  • dober ščep cimeta
  • 3 žlice mlečnega karamela

Sestavine

testo

  • 3,2 dl mleka in še malo
  • 50 g hladnega masla
  • 500 g moke manitoba in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
  • 1⁄2 žličke soli
  • rastlinsko olje za skledo

jabolčni nadev

  • 3 srednje velika jabolka
  • košček masla
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado

cimetovo maslo

  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
  • 1 žlica cimeta
  • ščep soli

obliv

  • 150 g kremnega sira
  • 150 g sladkorja v prahu
  • dober ščep cimeta
  • 3 žlice mlečnega karamela

Postopek

1

Testo za polžke pripravimo dan prej, preden jih bom spekli, če nam čas dopušča – tako se bo razvil boljši okus. Mleko segrejemo v kozici, da se začne kaditi, ne sme pa zavreti. Dodamo na kocke narezano maslo in kozico 1 do 2 minuti vrtimo, da se maslo stopi, mleko pa se malce ohladi. Biti mora samo toplo.

2

Moko vsujemo v veliko skledo ali v posodo samostoječega mešalnika. Na eno stran posode dodamo kvas in sladkor, na drugo pa sol. Nato vse zmešamo in prilijemo toplo masleno mleko. Zamesimo mehko testo (biti mora malo lepljivo), ki ga nato zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut z rokami ali pa ga pustimo v posodi mešalnika in gnetemo še 5 minut. Gotovo testo bo prožno in mehko – tako da ga lahko raztegnemo, ne da bi se takoj raztrgalo (to pomeni, da se je gluten razvil). Skledo rahlo naoljimo, vanjo položimo testo in ga pokrijemo. Na sobni temperaturi ga pustimo vzhajati nekaj ur, da naraste na dvojno prostornino. (Ali pa naj čez noč vzhaja v hladilniku.)

3

Za nadev jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 1 cm velike kocke. Damo jih v kozico, dodamo maslo, sladkor in 1 žlico vode ter kuhamo 5 do 10 minut, da so mehka in lepljiva. Če je v kozici presuho, dodamo še kanček vode, da se sladkor ne začne žgati. Pustimo, da se jabolka ohladijo.

4

Če je testo vzhajalo v hladilniku, ga 30 minut pred oblikovanjem vzamemo ven. Za cimetovo maslo zmešamo maslo, sladkor, vaniljo, cimet in sol. Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga oblikujemo v kvadrat, nato pa razvaljamo na velikost približno 50 x 40 cm. Premažemo ga s cimetovim maslom vse do robov, nato pa nanj z žlico razporedimo nadev.

5

Začenši pri eni od daljših stranic testo čim tesneje zvijemo v svaljek. Narežemo ga na 12 enakih kosov. Najlažje gre, če svaljek najprej prerežemo na pol, potem vsako polovico na tri dele (to so šestine) in še vsakega od teh delov na pol (tako dobimo dvanajstine). Velik pravokoten pekač (velikosti približno 33 x 25 cm) obložimo s papirjem za peko. Vanj v štiri vrste zložimo po tri polžke s prerezano stranjo navzgor. Pazimo, da so »repki« polžkov (kjer se testo razpre) obrnjeni proti notranjosti pekača, da se pečeni ne bodo odvili. Okrog polžkov pustimo nekaj prostora, saj bodo vzhajali. Ohlapno jih pokrijemo in pustimo vzhajati od 30 minut do 2 ur (odvisno od tega, kako toplo je v kuhinji), da polžki narastejo in se ob straneh dotikajo. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).

6

Polžke pečemo 35 do 40 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Po 25 minutah jih preverimo – če so na sredini videti še malce surovi, ob robovih pa se že zapekajo, jih pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo naprej. Pustimo, da se ohladijo v pekaču, medtem pa pripravimo obliv.

7

Za obliv zmešamo kremni sir, sladkor v prahu in cimet. Z njim premažemo polžke, ko so še nekoliko topli, tako da se obliv malce cedi v spirale polžkov, ne da bi se popolnoma stopil. Mlečni karamel po potrebi razredčimo s kapljico mleka, nato ga pokapamo čez obliv. Pustimo 30 minut, da se učvrsti, nato polžke postrežemo.

Karamel

Mlečni karamel lahko kupimo ali pripravimo sami.

Priljubljeni recepti

Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji

Veganske sladice so izjemne!

1 h
Enostavno

Poletna pavlova z jagodičjem

Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?

Enostavno

Robidov šodo

Hitra, a imenitna sladica

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.