Kaj boste skuhali danes?
Dišeči želodovi piškoti
Ljubki piškoti za jesensko sladkanje
Dišeči želodovi piškoti
Ljubki piškoti za jesensko sladkanje
Sestavine
- 200 g masla
- 275 do 300 g bele moke in še malo za potresanje
- 25 do 50 g želodove moke
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 žlička sladke začimbne mešanice (cimet, nageljnove žbice, ingver, muškatni orešek) ali cimeta
- 75 g bele čokolade za okras
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
- 200 g masla
- 275 do 300 g bele moke in še malo za potresanje
- 25 do 50 g želodove moke
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 žlička sladke začimbne mešanice (cimet, nageljnove žbice, ingver, muškatni orešek) ali cimeta
- 75 g bele čokolade za okras
Postopek
Maslo narežemo na koščke in ga s prsti zmešamo z obema vrstama moke, da postane mešanica podobna krušnim drobtinam. Nato vmešamo sladkor, jajce, rumenjak, vaniljevo aromo in začimbno mešanico ali cimet. Vse dobro pregnetemo in testo razvaljamo na površini, ki smo jo nekoliko pomokali. Z modelčki za piškote izrežemo veverice, liste in male krogce, ki jih ob straneh malo stisnemo in jim oblikujemo pecelj, da dobimo želode, ali pa izrežemo druge poljubne oblike. Testo, ki ostane, spet razvaljamo in ponovimo postopek. Piškote razporedimo po pekačih, ki smo jih obložili s papirjem za peko, in jih damo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Piškote pečemo 10 minut in jih nato pustimo, da se ohladijo.
Belo čokolado nasekljamo in stopimo v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih ali pa v parni kopeli, a le toliko, da se utekočini. Prelijemo jo v vrečko za brizganje z nastavkom z ozko odprtino (ali pa jo damo v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo čisto majhen vogalček) in pustimo, da se malo ohladi. Piškote okrasimo z belo čokolado, nato pa jih postavimo na stran, da se čokolada strdi.
Nasvet
Količina želodove moke je odvisna od tega, kako temne piškote želimo. Želodova moka je lahko različnih odtenkov, odvisno od tega, iz kakšnih želodov je zmleta. Če je zelo temna, lahko uporabimo več navadne moke in manj želodove, da piškoti ne bodo pretemni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marmorirana pita s temno in belo čokolado ter kardamomom
Žepki s šunko, sirom in gobami
Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni