Kaj boste skuhali danes?
Dišeči želodovi piškoti
Ljubki piškoti za jesensko sladkanje
Dišeči želodovi piškoti
Ljubki piškoti za jesensko sladkanje
Sestavine
- 200 g masla
- 275 do 300 g bele moke in še malo za potresanje
- 25 do 50 g želodove moke
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 žlička sladke začimbne mešanice (cimet, nageljnove žbice, ingver, muškatni orešek) ali cimeta
- 75 g bele čokolade za okras
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 200 g masla
- 275 do 300 g bele moke in še malo za potresanje
- 25 do 50 g želodove moke
- 100 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1⁄2 žličke vaniljeve arome
- 1 žlička sladke začimbne mešanice (cimet, nageljnove žbice, ingver, muškatni orešek) ali cimeta
- 75 g bele čokolade za okras
Postopek
Maslo narežemo na koščke in ga s prsti zmešamo z obema vrstama moke, da postane mešanica podobna krušnim drobtinam. Nato vmešamo sladkor, jajce, rumenjak, vaniljevo aromo in začimbno mešanico ali cimet. Vse dobro pregnetemo in testo razvaljamo na površini, ki smo jo nekoliko pomokali. Z modelčki za piškote izrežemo veverice, liste in male krogce, ki jih ob straneh malo stisnemo in jim oblikujemo pecelj, da dobimo želode, ali pa izrežemo druge poljubne oblike. Testo, ki ostane, spet razvaljamo in ponovimo postopek. Piškote razporedimo po pekačih, ki smo jih obložili s papirjem za peko, in jih damo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Piškote pečemo 10 minut in jih nato pustimo, da se ohladijo.
Belo čokolado nasekljamo in stopimo v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih ali pa v parni kopeli, a le toliko, da se utekočini. Prelijemo jo v vrečko za brizganje z nastavkom z ozko odprtino (ali pa jo damo v vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo čisto majhen vogalček) in pustimo, da se malo ohladi. Piškote okrasimo z belo čokolado, nato pa jih postavimo na stran, da se čokolada strdi.
Nasvet
Količina želodove moke je odvisna od tega, kako temne piškote želimo. Želodova moka je lahko različnih odtenkov, odvisno od tega, iz kakšnih želodov je zmleta. Če je zelo temna, lahko uporabimo več navadne moke in manj želodove, da piškoti ne bodo pretemni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančja rižota brez mešanja
Limonove kocke
Orehova potica
Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!