Kaj boste skuhali danes?
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave
Sestavine
- 1,2–1,4 dl mleka
- 50 g masla
- 300 g bele moke za kvašeno testo in še malo za potresanje
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke drobno mlete morske soli
- 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
- 1 srednje veliko jajce
- olje za namastitev sklede
nadev
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici sezamovih semen
- 50 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 3 žličke cimeta
- 1⁄4 žličke mletega kardamoma
tahinijevo maslo z medom
- 70 g zmehčanega masla
- 2 žlici tekočega medu
- 2 žlici tahinija
- ščep soli
preliv
- 75 g sladkorja demerara
- sezamova semena za posip (po želji)
Obeležite svetovni dan testenin s temi slastnimi recepti
Življenje je preplet čarovnije in testenin, je dejal italijanski režiser Federico Fellini. Svetovni dan testenin, ki ga praznujemo 25. oktobra, slavi prav to miselnost.
Sočna pica rolada iz vlečenega testa, ki jo boste naravnost oboževali
Preprosta in okusna pica rolada iz listnatega testa s šunko, sirom in gobami. Hrustljava zunaj, mehka znotraj, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan
To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.
Sestavine
- 1,2–1,4 dl mleka
- 50 g masla
- 300 g bele moke za kvašeno testo in še malo za potresanje
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke drobno mlete morske soli
- 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
- 1 srednje veliko jajce
- olje za namastitev sklede
nadev
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici sezamovih semen
- 50 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 3 žličke cimeta
- 1⁄4 žličke mletega kardamoma
tahinijevo maslo z medom
- 70 g zmehčanega masla
- 2 žlici tekočega medu
- 2 žlici tahinija
- ščep soli
preliv
- 75 g sladkorja demerara
- sezamova semena za posip (po želji)
Postopek
Maslo narežemo na koščke. V manjši kozici ga segrejemo skupaj z 1,2 dl mleka, da se stopi. Nato pustimo, da se ohladi do mlačnega.
Jajce rahlo razžvrkljamo. V skledi stoječega mešalnika (ali v drugi skledi, če bomo uporabili ročni električni mešalnik) premešamo moko, sladkor, sol in kvas. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo jajce in mlačno mleko ter vse skupaj na hitro zmešamo. Če je mešanica nekoliko suha, prilijemo še nekaj žlic mleka. S kljukastim nastavkom (ali s svedrastima metlicama) jo pri nižji hitrosti gnetemo 5 do 8 minut oziroma dokler ni testo gladko in čvrsto na otip. Če nimamo primernega mešalnika, sestavine zmešamo v skledi in testo gnetemo 8 do 10 minut na rahlo pomokani površini. Nato ga oblikujemo v kroglo, damo v večjo, rahlo naoljeno skledo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj uro do uro in pol oziroma tako dolgo, da se prostornina podvoji.
Pripravimo nadev. Sezamova semena popražimo. Sestavine zmešamo in postavimo na stran.
Večji plitev pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Vzhajano testo razvaljamo na rahlo pomokani površini v kvadrat s stranico 40 cm. Nadev z lopatko enakomerno razmažemo po testu, ob robu pa pustimo 2 cm brez nadeva. Nato testo tesno zvijemo. Zvitek na sredini po dolgem prerežemo, da dobimo dva kosa, ki ležita drug ob drugem s prerezano stranjo navzgor. Kosa testa na zgornjem koncu stisnemo skupaj, nato pa ju primemo za spodnja konca in ju prepletemo, kot bi pletli vrv.
Pletenico preložimo na pekač. Ohlapno jo pokrijemo in pustimo, da na toplem vzhaja 45 minut do eno uro, da se prostornina spet podvoji. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Pekač postavimo na sredino pečice in pletenico pečemo 35 do 40 minut; če začne testo med peko postajati preveč rjavo, ga ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko je pletenica pečena, ima zlato rjavo skorjico in zveni votlo, ko potrkamo ob spodnji del. Če želimo postreči še toplo, naj se najprej 15 minut ohlaja, ali pa jo preložimo na žično mrežico, kjer naj se povsem ohladi.
Tahinijevo maslo naredimo tako, da s kuhalnico dobro zmešamo sestavine. Za preliv v kuhinjskem strojčku zmeljemo sladkor demerara do fine strukture. Dodamo mu žlico tople vode in ga razmešamo do gladkega; če je pregost, dodamo še malo vode. Pokapamo ga po pletenici in jo po želji potresemo s sezamovimi semeni. Nato jo narežemo in postrežemo s tahinijevim maslom z medom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjski oreh v lovorovem ovoju
Svinjski oreh je del svinjskega stegna, ki ga lahko pripravimo na najrazličnejše načine