Kaj boste skuhali danes?
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave
Sestavine
- 1,2–1,4 dl mleka
- 50 g masla
- 300 g bele moke za kvašeno testo in še malo za potresanje
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke drobno mlete morske soli
- 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
- 1 srednje veliko jajce
- olje za namastitev sklede
nadev
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici sezamovih semen
- 50 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 3 žličke cimeta
- 1⁄4 žličke mletega kardamoma
tahinijevo maslo z medom
- 70 g zmehčanega masla
- 2 žlici tekočega medu
- 2 žlici tahinija
- ščep soli
preliv
- 75 g sladkorja demerara
- sezamova semena za posip (po želji)
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Piščančje prsi z majonezo in parmezanom, ki se kar topijo v ustih
Hitro kosilo, ki nikoli ne razočara: sočne piščančje prsi z majonezo in parmezanom, pripravljene v manj kot 30 minutah. Preprost recept za med tednom ali sproščen vikend.
Sestavine
- 1,2–1,4 dl mleka
- 50 g masla
- 300 g bele moke za kvašeno testo in še malo za potresanje
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke drobno mlete morske soli
- 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
- 1 srednje veliko jajce
- olje za namastitev sklede
nadev
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici sezamovih semen
- 50 g svetlo rjavega sladkorja muskovado
- 3 žličke cimeta
- 1⁄4 žličke mletega kardamoma
tahinijevo maslo z medom
- 70 g zmehčanega masla
- 2 žlici tekočega medu
- 2 žlici tahinija
- ščep soli
preliv
- 75 g sladkorja demerara
- sezamova semena za posip (po želji)
Postopek
Maslo narežemo na koščke. V manjši kozici ga segrejemo skupaj z 1,2 dl mleka, da se stopi. Nato pustimo, da se ohladi do mlačnega.
Jajce rahlo razžvrkljamo. V skledi stoječega mešalnika (ali v drugi skledi, če bomo uporabili ročni električni mešalnik) premešamo moko, sladkor, sol in kvas. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo jajce in mlačno mleko ter vse skupaj na hitro zmešamo. Če je mešanica nekoliko suha, prilijemo še nekaj žlic mleka. S kljukastim nastavkom (ali s svedrastima metlicama) jo pri nižji hitrosti gnetemo 5 do 8 minut oziroma dokler ni testo gladko in čvrsto na otip. Če nimamo primernega mešalnika, sestavine zmešamo v skledi in testo gnetemo 8 do 10 minut na rahlo pomokani površini. Nato ga oblikujemo v kroglo, damo v večjo, rahlo naoljeno skledo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj uro do uro in pol oziroma tako dolgo, da se prostornina podvoji.
Pripravimo nadev. Sezamova semena popražimo. Sestavine zmešamo in postavimo na stran.
Večji plitev pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Vzhajano testo razvaljamo na rahlo pomokani površini v kvadrat s stranico 40 cm. Nadev z lopatko enakomerno razmažemo po testu, ob robu pa pustimo 2 cm brez nadeva. Nato testo tesno zvijemo. Zvitek na sredini po dolgem prerežemo, da dobimo dva kosa, ki ležita drug ob drugem s prerezano stranjo navzgor. Kosa testa na zgornjem koncu stisnemo skupaj, nato pa ju primemo za spodnja konca in ju prepletemo, kot bi pletli vrv.
Pletenico preložimo na pekač. Ohlapno jo pokrijemo in pustimo, da na toplem vzhaja 45 minut do eno uro, da se prostornina spet podvoji. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Pekač postavimo na sredino pečice in pletenico pečemo 35 do 40 minut; če začne testo med peko postajati preveč rjavo, ga ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko je pletenica pečena, ima zlato rjavo skorjico in zveni votlo, ko potrkamo ob spodnji del. Če želimo postreči še toplo, naj se najprej 15 minut ohlaja, ali pa jo preložimo na žično mrežico, kjer naj se povsem ohladi.
Tahinijevo maslo naredimo tako, da s kuhalnico dobro zmešamo sestavine. Za preliv v kuhinjskem strojčku zmeljemo sladkor demerara do fine strukture. Dodamo mu žlico tople vode in ga razmešamo do gladkega; če je pregost, dodamo še malo vode. Pokapamo ga po pletenici in jo po želji potresemo s sezamovimi semeni. Nato jo narežemo in postrežemo s tahinijevim maslom z medom.