Kaj boste skuhali danes?
Torta z belo čokolado, pomarančo in brusnicami
Torta z belo čokolado, pomarančo in brusnicami
Sestavine
- 300 g masla, narezanega na kocke, in še malo za model
- 200 g drobno narezane bele čokolade
- 500 g moke
- 4 žličke pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 dl navadnega jogurta
- 4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- naribana lupinica in sok 1 velike pomaranče
- 6 velikih jajc
- 4 žlice mleka
brusnični nadev
- 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
- 150 g kristalnega sladkorja
krema
- 200 g drobno narezane bele čokolade
- 500 g zmehčanega masla
- 750 g sladkorja v prahu (če je grudičast, ga presejemo)
- 280 g kremnega sira
potrebujemo tudi
- jedilne okraske
- jedilne bleščice
- jedilno zlato ali srebrno pršilo
- modelček za izrezovanje snežink (za zlato torto)
To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice
Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Sestavine
- 300 g masla, narezanega na kocke, in še malo za model
- 200 g drobno narezane bele čokolade
- 500 g moke
- 4 žličke pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 dl navadnega jogurta
- 4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- naribana lupinica in sok 1 velike pomaranče
- 6 velikih jajc
- 4 žlice mleka
brusnični nadev
- 200 g brusnic (lahko zamrznjenih)
- 150 g kristalnega sladkorja
krema
- 200 g drobno narezane bele čokolade
- 500 g zmehčanega masla
- 750 g sladkorja v prahu (če je grudičast, ga presejemo)
- 280 g kremnega sira
potrebujemo tudi
- jedilne okraske
- jedilne bleščice
- jedilno zlato ali srebrno pršilo
- modelček za izrezovanje snežink (za zlato torto)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno in obod dveh modlov za torte premera 20 cm (obod naj bo visok) namažemo z malo masla, potem pa dno in obod še obložimo s papirjem za peko. V vodni kopeli (v skledici nad kozico, v kateri nežno vre voda) stopimo 150 g masla in 100 g čokolade. Pazimo, da se dno skledice ne dotika vode. Maslo in čokolado približno vsako minuto pomešamo. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
Medtem v veliko skledo odmerimo 250 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 1⁄2 žličke sode bikarbone in 250 g sladkorja. Na sredini naredimo jamico in vanjo dodamo 150 g jogurta, 2 žlički vanilje, polovico pomarančne lupinice in soka, 3 jajca in 2 žlici mleka. Zmešamo, nato pa vmešamo stopljeno čokolado z maslom.
Ko nastane gladko testo (mokro in tekoče bo), ga razdelimo med modla. V srednjem delu pečice pečemo 25 do 30 minut, da narasteta in se zlato rjavo obarvata. Ali sta biskvita pečena, preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino. Če na zobotrebcu ostane mokro testo, biskvit vrnemo v pečico in pečemo še nekaj minut, nato spet preverimo. Medtem ko se biskvita pečeta, pripravimo testo iz druge polovice sestavin.
Pečena tortna oblata naj se 5 minut ohlajata v modelih, nato ju prenesemo na kuhinjsko mrežico. Modla pomijemo in spečemo še dva oblata. (Oblate lahko spečemo dan ali dva vnaprej in ohlajene zavijemo v dvojno plast prozorne kuhinjske folije. Lahko jih tudi zamrznemo za največ 2 meseca.)
Za brusnični nadev v kozici nežno kuhamo brusnice in sladkor 4 do 5 minut, da mešanica spominja na marmelado. Pustimo, da se ohladi.
Za kremo stopimo čokolado v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici (v 20 do 30 sekund dolgih intervalih). Pustimo, da se malo ohladi. V skledi rahlo pretlačimo maslo in sladkor v prahu, nato z električnim mešalnikom stepemo v gladko maso. Dodamo čokolado in kremni sir ter spet gladko stepemo.
Sestavimo torto. En oblat položimo na podlago za torto, ki je enake velikosti kot oblat, nadevamo z malo kreme in tretjino brusnic, na nadev položimo naslednji oblat, malo kreme in drugo tretjino brusnic, tretji oblat, kremo in preostale brusnice, zaključimo pa z najlepšim oblatom, ki ga obrnjenega na glavo položimo na vrh.
Na vrh torte naložimo polovico preostale kreme in jo s paletnim nožem tanko razmažemo po vrhu in obodu torte. Ta plast bo »ujela« drobtinice, da bo končni premaz gladek in lep. Torto za 10 do 20 minut (ali dlje) postavimo v hladilnik, da se prvi premaz učvrsti. Zdaj torto po vseh straneh premažemo s preostalo kremo. Lahko uporabimo vso kremo in torto popolnoma prekrijemo ali pa na nekaj mestih pustimo »golo«. (Torto lahko na tej točki shranimo v hladilnik za največ 3 dni.)
Torto okrasimo, kot nam je všeč.
Biskvit
Biskvita za tole torto ni težko speči, je pa dokaj mehak, zato z njim ravnamo previdno. Torte na slikah so iz štirih plasti biskvita, lahko pa jih pripravite tudi samo iz dveh, še vedno bodo lepe, le nižje.
Okraševanje torte
Torte ne okrasimo več dni vnaprej, da se španski vetrci in drugi okraski zaradi kreme ne bodo zmehčali. Ostanke torte sicer v hladilniku lahko hranimo nekaj dni, še vedno bo dobra, le okraski ne bodo več tako lični.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.