
Bučni njoki na bučnem pireju s črnimi trobentami in slanino
Njoki za sladokusce
Bučni njoki na bučnem pireju s črnimi trobentami in slanino
Njoki za sladokusce

Sestavine
za njoke
- 850 g buče
- 300 g moke
- 2 jajci
- sol
- mleti beli poper
- 1 žlička naribanega muškatnega oreška
za omako
- 50 g pora
- 50 g masla
- 8 rezin slanine
- 150 g črnih trobent

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
za njoke
- 850 g buče
- 300 g moke
- 2 jajci
- sol
- mleti beli poper
- 1 žlička naribanega muškatnega oreška
za omako
- 50 g pora
- 50 g masla
- 8 rezin slanine
- 150 g črnih trobent
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Če je buča cela, jo razpolovimo, očistimo in položimo na pekač. Za približno 30 minut ga položimo v segreto pečico, da se bučno meso povsem zmehča. Pečeno bučo nekoliko ohladimo in bučno meso z žlico izdolbemo. V multipraktik stresemo 250 g bučnega mesa in zmiksamo v pire (preostanek bučnega mesa prihranimo).
Bučnemu pireju v skledi primešamo jajci, sol, poper in muškatni orešek. Postopoma dodajamo moko in nežno gnetemo v gladko testo. Testo razdelimo na 4 dele, ki jih na pomokani delovni površini razvaljamo v svaljke. Narežemo majhne njoke in jih oblikujemo s pomokanimi rokami, da se njoki ne lepijo. Polagamo jih v krop in počasi kuhamo 10 minut, da priplavajo na površje. Kuhane poberemo s penovko.
Por narežemo na tanke rezine in ga popražimo na maslu, dodamo narezano slanino in na hitro prepražimo. Vmešamo očiščene in natrgane črne trobente ter vse skupaj pražimo še 5 minut na srednjem ognju. Primešamo bučne njoke in po potrebi dosolimo. Dodamo lahko tudi nekaj prihranjenega pečenega bučnega mesa, narezanega na kocke.