Kaj boste skuhali danes?
Hitra ričota z bučo
Ješprenj, buča, špinača, česen - samo zdravje
Hitra ričota z bučo
Ješprenj, buča, špinača, česen - samo zdravje
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika šalotka ali majhna čebula
- 300 g očiščene buče
- 2 stroka česna
- majhna pest žajbljevih lističev
- 1⁄2 žličke mletega muškatnega cveta ali ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 150 g špinačnih listov
- 500 g kuhanega ješprenja (iz približno 160 g surovega)
- 3 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- sol in črni poper
- 40 g drobno naribanega parmezana
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika šalotka ali majhna čebula
- 300 g očiščene buče
- 2 stroka česna
- majhna pest žajbljevih lističev
- 1⁄2 žličke mletega muškatnega cveta ali ščep sveže naribanega muškatnega oreška
- 150 g špinačnih listov
- 500 g kuhanega ješprenja (iz približno 160 g surovega)
- 3 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- sol in črni poper
- 40 g drobno naribanega parmezana
Postopek
Šalotko ali čebulo drobno nasekljamo, česen stremo, bučo narežemo na 1 cm velike kocke. V globoki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo šalotko ali čebulo s ščepom soli 5 minut, da se zmehča. Dodamo bučo, česen, drobno narezan žajbelj in muškatni cvet ali orešek ter med stalnim mešanjem pražimo še 6 do 8 minut, da se buča malo zmehča, česen pa zadiši.
Dodamo špinačo in kuhan ješprenj, solimo in popramo ter prilijemo jušno osnovo. Nežno zavremo in kuhamo 4 do 5 minut, da špinača upade. Po želji dodamo še malo jušne osnove ali vode. Ko je ričota gosta in kremasta, pokusimo, če potrebuje še kaj začimb, soli ali popra. Primešamo ji večino parmezana, jo razdelimo na krožnike, posujemo s preostalim parmezanom in po vrhu nameljemo črni poper.