© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Govedina po burgundsko

Slavni recept za boeuf bourguignon je vse bolj priljubljen tudi pri nas

Govedina po burgundsko

Slavni recept za boeuf bourguignon je vse bolj priljubljen tudi pri nas

Čas priprave 4 h 15 min + mariniranje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
govedina-po-burgundsko_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 3 žlice moke
  • nasekljan peteršilj za posip
  • 400 g poljubnih gob
  • 500 g srebrnih čebulic ali manjših šalotk
  • 300 g slanine
  • 1 žlica masla
  • poper
  • sol
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1,6 kg govedine za golaž
  • 2 čebuli
  • 6 korenčkov
  • 3 žlice olja
  • nekaj poprovih zrn
  • 2 steklenici cenejšega rdečega vina
  • 1 majhen šopek timijana
  • 3 listi lovora

Sestavine

  • 3 žlice moke
  • nasekljan peteršilj za posip
  • 400 g poljubnih gob
  • 500 g srebrnih čebulic ali manjših šalotk
  • 300 g slanine
  • 1 žlica masla
  • poper
  • sol
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1,6 kg govedine za golaž
  • 2 čebuli
  • 6 korenčkov
  • 3 žlice olja
  • nekaj poprovih zrn
  • 2 steklenici cenejšega rdečega vina
  • 1 majhen šopek timijana
  • 3 listi lovora

Postopek

1

Meso narežemo na večje kose, ga damo v skledo, zalijemo z vinom, dodamo lovor, timijan in poprova zrna, skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč.

2

Nad drugo skledo namestimo cedilo, meso iz marinade precedimo in vino prihranimo. V ponvi segrejemo polovico olja, dodamo nekaj mesa, ga opražimo in odložimo v posodo. Postopoma opražimo vse meso. V ponev nato vlijemo malo vina, zavremo in pustimo toliko časa, da se vsi zapečeni (karamelizirani) deli stopijo. Pečico segrejemo na 200 °C.

3

Čebulo in korenček olupimo, čebulo grobo nasekljamo, korenček pa narežemo na večje kose. V veliki kozici, ki jo bomo postavili v pečico, segrejemo preostalo olje in prepražimo čebulo in korenje, da začne spreminjati barvo. Vmešamo moko, pražimo 1 minuto, nato dodamo paradižnikovo mezgo. Tudi njo malo popražimo, dodamo meso in ves sok, ki se je iz njega izcedil, vino iz ponve in preostalo vino, skupaj z zelišči. Solimo, popramo in zavremo. Dobro premešamo, kozico pokrijemo in postavimo v pečico. Meso v pečici dušimo 2 uri, da se popolnoma zmehča.

4

Medtem slanino narežemo na koščke, srebrne čebulice olupimo, gobe očistimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo ter dodamo slanino in čebulice. Pražimo približno 10 minut, da začne slanina postajati hrustljava, čebulice pa se nekoliko zmehčajo in obarvajo, nato dodamo gobe in pražimo še 5 minut. Kozico z mesom vzamemo iz pečice in vanjo vlijemo vsebino iz ponve, še 10 minut vse skupaj kuhljamo, posujemo s peteršiljem in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Marmelada iz rabarbare in jagod

Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.

Enostavno

Bučni kolački z rozinami

Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!

40 min
Enostavno

Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom

Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.

1 h 40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.