
Kaj boste skuhali danes?
Govedina po burgundsko
Slavni recept za boeuf bourguignon je vse bolj priljubljen tudi pri nas
Govedina po burgundsko
Slavni recept za boeuf bourguignon je vse bolj priljubljen tudi pri nas

Kdo je zaslužen, da je govedina po burgundsko osvojila srca jedcev po vsem svetu? Preberite več.
Sestavine
- 1,6 kg govedine za golaž
- 3 listi lovora
- 1 majhen šopek timijana
- 2 steklenici cenejšega rdečega vina
- nekaj poprovih zrn
- 3 žlice olja
- 6 korenčkov
- 2 čebuli
- 3 žlice moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 300 g slanine
- 500 g srebrnih čebulic ali manjših šalotk
- 400 g poljubnih gob
- nasekljan peteršilj za posip

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1,6 kg govedine za golaž
- 3 listi lovora
- 1 majhen šopek timijana
- 2 steklenici cenejšega rdečega vina
- nekaj poprovih zrn
- 3 žlice olja
- 6 korenčkov
- 2 čebuli
- 3 žlice moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 300 g slanine
- 500 g srebrnih čebulic ali manjših šalotk
- 400 g poljubnih gob
- nasekljan peteršilj za posip
Postopek
Meso narežemo na večje kose, ga damo v skledo, zalijemo z vinom, dodamo lovor, timijan in poprova zrna, skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč.
Nad drugo skledo namestimo cedilo, meso iz marinade precedimo in vino prihranimo. V ponvi segrejemo polovico olja, dodamo nekaj mesa, ga opražimo in odložimo v posodo. Postopoma opražimo vse meso. V ponev nato vlijemo malo vina, zavremo in pustimo toliko časa, da se vsi zapečeni (karamelizirani) deli stopijo. Pečico segrejemo na 200 °C.
Čebulo in korenček olupimo, čebulo grobo nasekljamo, korenček pa narežemo na večje kose. V veliki kozici, ki jo bomo postavili v pečico, segrejemo preostalo olje in prepražimo čebulo in korenje, da začne spreminjati barvo. Vmešamo moko, pražimo 1 minuto, nato dodamo paradižnikovo mezgo. Tudi njo malo popražimo, dodamo meso in ves sok, ki se je iz njega izcedil, vino iz ponve in preostalo vino, skupaj z zelišči. Solimo, popramo in zavremo. Dobro premešamo, kozico pokrijemo in postavimo v pečico. Meso v pečici dušimo 2 uri, da se popolnoma zmehča.
Medtem slanino narežemo na koščke, srebrne čebulice olupimo, gobe očistimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo ter dodamo slanino in čebulice. Pražimo približno 10 minut, da začne slanina postajati hrustljava, čebulice pa se nekoliko zmehčajo in obarvajo, nato dodamo gobe in pražimo še 5 minut. Kozico z mesom vzamemo iz pečice in vanjo vlijemo vsebino iz ponve, še 10 minut vse skupaj kuhljamo, posujemo s peteršiljem in postrežemo.
Priljubljeni recepti
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Ribji file s »holandsko omako« in krompir s kaprami
Odličen ribji meni za posebne priložnosti ali za vsak dan