
Blitvini zvitki z lisičkami, kapesantami in žafranovo omako
Elegantna predjed iz gozda in morja
Blitvini zvitki z lisičkami, kapesantami in žafranovo omako
Elegantna predjed iz gozda in morja

Sestavine
- 4 listi blitve
- 250 g lisičk
- 100 g pora
- sol
- poper
- peteršilj
- 4 kapesante (jakobove pokrovače)
- oljčno olje
- vejica rožmarina
omaka
- 50 g masla
- nekaj nitk žafrana
- 2 dl sladke smetane
- 0,5 dl penine

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj pripraviti iz velike bučke? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.
Sestavine
- 4 listi blitve
- 250 g lisičk
- 100 g pora
- sol
- poper
- peteršilj
- 4 kapesante (jakobove pokrovače)
- oljčno olje
- vejica rožmarina
omaka
- 50 g masla
- nekaj nitk žafrana
- 2 dl sladke smetane
- 0,5 dl penine
Postopek
Blitvo blanširamo v vreli vodi in jo takoj po blanširanju položimo v ledeno hladno vodo, da ohrani lepo zeleno barvo. Por operemo, narežemo na tanke rezine in prepražimo na oljčnem olju. Dodamo očiščene in natrgane lisičke, solimo, popramo in dodamo nasekljan peteršilj.
Očiščene kapesante na hitro opečemo na oljčnem olju, ki smo mu dodali rožmarin. Na suhe blitvine liste položimo lisičkin nadev, na sredino položimo še kapesanto ter zavijemo. Zvitke pečemo v pečici 8 minut na temperaturi 160 °C.
Omako pripravimo tako, da v kozici raztopimo maslo, mu dodamo žafran in sladko smetano ter pokuhamo, da dobimo gosto omako. Na koncu dodamo še penino in po potrebi solimo.
Blitvine zvitke prerežemo na polovico. Na krožnik damo najprej omako, nanjo položimo zvitke in jed po želji okrasimo.