
Morski sadeži v paradižnikovi omaki s čičerkinim pirejem
Morski sadeži v paradižnikovi omaki s čičerkinim pirejem

Sestavine
- 600 g neolupljenih jadranskih škampov
- 250 g kozic
- 250 g sipe
- 4 fileji brancina
- 4 zreli paradižniki
- 2 dl oljčnega olja
- 2 dl belega vina
- 1 limona
- sol
- majhen šopek peteršilja
- 2 vejici rožmarina
- 6 strokov česna
- 150 g pora
- 800 g čičerke
- 100 g masla

To je tisti pravi recept za zmago v Wimbeldonu
Iga Swiatek, poljska teniška zvezdnica, ki je nedavno slavila na prestižnem turnirju v Wimbeldonu, zasluge za zmago pripisuje testeninam z jagodami.

Kako se izognemo razmočeni pici
Bralka nas je naslovila s težavo, ki pesti številne, ki se pico odločijo peči doma: "Pogosto se zgodi, da je nadev precej moker in se celo naredijo lužice, ki so zoprne same po sebi in še testo razmočijo. Kaj delamo narobe?"

Kako zmanjšati količino odpadne embalaže v kuhinji
V vsakem gospodinjstvu se hitro nabere preveč odpadkov. Kuhanje in nakupovanje prinašata množico embalaže, zavrženih sestavin in nepotrebne plastike.
Sestavine
- 600 g neolupljenih jadranskih škampov
- 250 g kozic
- 250 g sipe
- 4 fileji brancina
- 4 zreli paradižniki
- 2 dl oljčnega olja
- 2 dl belega vina
- 1 limona
- sol
- majhen šopek peteršilja
- 2 vejici rožmarina
- 6 strokov česna
- 150 g pora
- 800 g čičerke
- 100 g masla
Postopek
V kozici pristavimo vodo za blanširanje paradižnika. Paradižnike za 10 sekund potopimo v krop, jih olupimo, razpolovimo in na drobno sesekljamo. Peteršilj in por drobno sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Limono olupimo in narežemo na rezine.
V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem na hitro opečemo škampe, sipe in kozice. Vzamemo jih iz ponve in v njej prepražimo por in česen – le toliko, da česen zadiši. Dodamo sesekljan paradižnik, ki ga med mešanjem pražimo toliko časa, da spusti sok. Paradižnik blago posolimo, nato pa nanj položimo morske sadeže, rezine limone, vejice rožmarina in zalijemo z belim vinom. Počasi odkrito kuhamo 5 do 10 minut. Na koncu dodamo še peteršilj.
Medtem na malo oljčnega olja popečemo fileje brancina in jih jedi dodamo, tik preden je skuhana.
Čičerko kuhamo v slanem kropu do mehkega. Čičerko odcedimo, a nekaj vode prihranimo. Zmiksamo jo v multipraktiku, po potrebi zalijemo z vodo, ki je ostala pri kuhanju, in dodamo maslo. Po okusu še solimo.