
Kaj boste skuhali danes?
Zapečeni jajčevci z govedino in parmezanom
Odlična jed z jajčevci za spomin na poletje
Zapečeni jajčevci z govedino in parmezanom
Odlična jed z jajčevci za spomin na poletje

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za premaz
- 800 g mlete govedine
- 3 stroki česna
- 3 vejice timijana
- 3 vejice rožmarina
- 3 lovorovi listi
- 800 g (2 pločevinki) paradižnika v koščkih
- 1 kozarec rdečega vina
- 1 goveja jušna kocka
- 1 žlica sladkorja
- sol in poper
- 5 jajčevcev
- 250 g (2 krogli) mocarele
- 50 g naribanega parmezana
- 250 g maskarponeja

Nenavadna krompirjeva polenta iz dežele dondolašev
Grobnik ni znan le po slovitem motociklističnem dirkališču, temveč tudi po pustnih likih – dondolaših in izjemni kulinariki.

Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za premaz
- 800 g mlete govedine
- 3 stroki česna
- 3 vejice timijana
- 3 vejice rožmarina
- 3 lovorovi listi
- 800 g (2 pločevinki) paradižnika v koščkih
- 1 kozarec rdečega vina
- 1 goveja jušna kocka
- 1 žlica sladkorja
- sol in poper
- 5 jajčevcev
- 250 g (2 krogli) mocarele
- 50 g naribanega parmezana
- 250 g maskarponeja
Postopek
V veliki nepregorni ponvi ali kozici segrejemo žlico olja. Dodamo mleto meso in ga na visoki temperaturi rjavo popečemo, medtem ga razdrobimo z leseno kuhalnico. (Morda bomo morali meso popeči v več izmenah.) Prenesemo ga na krožnik.
V ponev ali kozico dodamo preostalo žlico olja, strt česen in zelišča ter nežno pražimo 1 minuto. Dodamo paradižnik in rdeče vino ter nežno zavremo, medtem postrgamo koščke, ki so se zapekli na dno. V ponev ali kozico vrnemo meso, nadrobimo jušno kocko ter začinimo s sladkorjem, soljo in poprom. Nežno kuhamo vsaj 1 uro, medtem občasno pomešamo – dlje kuhamo, bolje je. Iz jedi poberemo zeliščne vejice in liste.
Medtem jajčevce po dolgem narežemo na 1⁄2 cm debele rezine in jih po obeh straneh premažemo z oljčnim oljem. Segrejemo navadno ali rebrasto ponev in v njej popečemo rezine jajčevcev, da so mehke in rahlo ožgane. Ogenj naj ne bo premočan, sicer bodo jajčevci ožgani, še preden se bodo zmehčali. Popečene rezine jajčevcev polagamo na krožnik.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Mocarelo natrgamo na koščke. Nekaj mocarele, parmezana in maskarponeja prihranimo za na vrh. V velik pekač razporedimo tanko plast mesne omake, ki jo obložimo s plastjo jajčevcev, solimo in popramo. Prelijemo s še malo omake in nanjo razporedimo mocarelo, parmezan in kepice maskarponeja. Dodamo še eno plast jajčevcev, solimo in popramo. Tako zlagamo še naprej in zaključimo s plastjo mesne omake. Po vrhu porazdelimo prihranjeno mocarelo, parmezan in maskarpone ter pečemo 30 do 40 minut, da se jed po vrhu hrustljavo in zlato rjavo zapeče, mesna omaka pa brbota.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Narastek iz divjih gob in kostanja
Gobe, kostanj, korenovke in krompirjev pire bomo združili v slastni jesenski zloženki
Hedgerow Royale
Vaniljeve kremne rezine z mandlji
Čudovite kremne rezine dodajo čajanki luksuzen pridih.