Kaj boste skuhali danes?
Zapečeni jajčevci z govedino in parmezanom
Odlična jed z jajčevci za spomin na poletje
Zapečeni jajčevci z govedino in parmezanom
Odlična jed z jajčevci za spomin na poletje
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za premaz
- 800 g mlete govedine
- 3 stroki česna
- 3 vejice timijana
- 3 vejice rožmarina
- 3 lovorovi listi
- 800 g (2 pločevinki) paradižnika v koščkih
- 1 kozarec rdečega vina
- 1 goveja jušna kocka
- 1 žlica sladkorja
- sol in poper
- 5 jajčevcev
- 250 g (2 krogli) mocarele
- 50 g naribanega parmezana
- 250 g maskarponeja
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za premaz
- 800 g mlete govedine
- 3 stroki česna
- 3 vejice timijana
- 3 vejice rožmarina
- 3 lovorovi listi
- 800 g (2 pločevinki) paradižnika v koščkih
- 1 kozarec rdečega vina
- 1 goveja jušna kocka
- 1 žlica sladkorja
- sol in poper
- 5 jajčevcev
- 250 g (2 krogli) mocarele
- 50 g naribanega parmezana
- 250 g maskarponeja
Postopek
V veliki nepregorni ponvi ali kozici segrejemo žlico olja. Dodamo mleto meso in ga na visoki temperaturi rjavo popečemo, medtem ga razdrobimo z leseno kuhalnico. (Morda bomo morali meso popeči v več izmenah.) Prenesemo ga na krožnik.
V ponev ali kozico dodamo preostalo žlico olja, strt česen in zelišča ter nežno pražimo 1 minuto. Dodamo paradižnik in rdeče vino ter nežno zavremo, medtem postrgamo koščke, ki so se zapekli na dno. V ponev ali kozico vrnemo meso, nadrobimo jušno kocko ter začinimo s sladkorjem, soljo in poprom. Nežno kuhamo vsaj 1 uro, medtem občasno pomešamo – dlje kuhamo, bolje je. Iz jedi poberemo zeliščne vejice in liste.
Medtem jajčevce po dolgem narežemo na 1⁄2 cm debele rezine in jih po obeh straneh premažemo z oljčnim oljem. Segrejemo navadno ali rebrasto ponev in v njej popečemo rezine jajčevcev, da so mehke in rahlo ožgane. Ogenj naj ne bo premočan, sicer bodo jajčevci ožgani, še preden se bodo zmehčali. Popečene rezine jajčevcev polagamo na krožnik.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Mocarelo natrgamo na koščke. Nekaj mocarele, parmezana in maskarponeja prihranimo za na vrh. V velik pekač razporedimo tanko plast mesne omake, ki jo obložimo s plastjo jajčevcev, solimo in popramo. Prelijemo s še malo omake in nanjo razporedimo mocarelo, parmezan in kepice maskarponeja. Dodamo še eno plast jajčevcev, solimo in popramo. Tako zlagamo še naprej in zaključimo s plastjo mesne omake. Po vrhu porazdelimo prihranjeno mocarelo, parmezan in maskarpone ter pečemo 30 do 40 minut, da se jed po vrhu hrustljavo in zlato rjavo zapeče, mesna omaka pa brbota.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji