Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Sladkih in sočnih sadežev smo se do sitega naužili, nekaj pa smo jih posušili in shranili za zimo. A tudi figovi listi so polni skritega potenciala – iz njih bomo pripravili aromatične napitke, s katerimi bomo obujali spomine na brezskrbne poletne dni in podprli svoje zdravje.

Iz dišečih figovih listov lahko pripravimo čaj, sirup in liker, ki nas bo z nežno aromo – zanimivo, ta nekoliko spominja na kokos in vaniljo – vedno znova premamil. Okus po poletju bo resnično izrazit, če bomo liste dobro segreli.
Figove liste lahko tudi posušimo na zraku ali v sušilniku in shranimo v kozarcih za vlaganje. Tako nam bodo vedno na voljo za aromatiziranje napitkov ali uporabo pri peki slaščic.
Čaj z aromo Mediterana
Priprava čaja iz figovih listov je nadvse preprosta. Sveže ali suhe figove liste, ki smo jih pred uporabo dobro oprali, kakšnih 15 minut kuhamo v vreli vodi, nato pa čaj precedimo. Za en liter čaja bomo potrebovali tri ali štiri figove liste srednje velikosti. Postrežemo ga lahko toplega ali ohlajenega.
Sirup za sokove, sladice in koktajle
Sirup iz figovih listov zadrži žametno aromo, ki odlično nadgradi naše napitke.
Pripravimo ga tako, da v kozici segrevamo enako količino sladkorja in vode, nato pa v mešanico potopimo figove liste. Po 15 minutah sirup precedimo in prelijemo v steklenice, nato pa shranimo na hladno. Za sirup iz 500 g sladkorja in pol litra vode bomo potrebovali vsaj 10 svežih (in dobro opranih) figovih listov.

Sirup iz figovih listov pa lahko pripravimo tudi tako, da večjo količino figovih listov (vsaj kakšnih 15) 20 minut kuhamo v vodi (1 liter). Ko se ohladi, tekočino precedimo in ji dodamo sladkor (1 kilogram). Nato tekočino spet počasi segrejemo, da se sladkor raztopi, vmes pa jo ves čas mešamo. Dodamo še limonov sok in še vroč sirup shranimo v steklenice.

Sirup lahko uporabimo za pripravo soka, kot preliv za sladice (od vafljev pa do panakote) ali pestro spremljavo alkoholnim pijačam – odličen je že v kozarcu penečega vina, zasije pa tudi v eksotičnih koktajlih.
Liker za pogumne
Sirup iz figovih listov lahko uporabimo kot osnovo za pripravo likerja. V razmerju 2 : 1 ga zmešamo z žganjem ali vodko in pustimo nekaj dni, da se okusi povežejo. Liker precedimo in shranimo, kasneje pa uporabimo kot aperitiv, digestiv ali kot dodatek sladicam.

Nežna, a izrazito prezentna aroma figovih listov nas bo v hladnih dneh pobožala in popeljala nazaj na morje, kot da bi spet začutili piš morskega vetra, šumenje valov in vroč kamen.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se