10 čokoladnih sladic, ki jih morate vsaj enkrat poskusiti
Od enostavnih klasik do prefinjenih kreacij, izbrali smo deset čokoladnih sladic, ki bi jih morali poskusiti vsaj enkrat v življenju.

Lahko je v moussu ali ganachu, stopljena ali naribana – popestri vse vrste sladic in peciv. Še več, izkazuje široko paleto okusov: od belega in sladkega do temnega in grenkega. Uživajo ga ljudje z različnim okusom in vseh starosti. Zato ni presenetljivo, da se je ta večplastna sestavina znašla v toliko receptih. Izbrali smo deset najboljših čokoladnih sladic, ki jih morate nujno poskusiti.
In katerih je deset vrhunskih čokoladnih sladic? Ta razvrstitev vključuje samo pecivo, ki je bilo prvotno zasnovano in ustvarjeno s čokolado kot glavno sestavino. Tukaj ni mesta za druge sladice, kot sta čokoladni tiramisu ali čokoladni flan.
1. Čokoladna torta
Ikona med sladicami, ki se je prvič pojavila v 18. stoletju, ko so čokolado začeli vključevati v peko. Danes ima nešteto različic – od tort z bogatim ganachem do večplastnih tort z nadevi in kremami. Klasična za rojstne dneve in praznovanja.

2. Čokoladni mousse
Francoska klasika iz 19. stoletja. Mousse pomeni pena - in točno to je bistvo sladice: rahla, zračna tekstura, ki se topi v ustih. Pravi mousse je narejen iz temne čokolade, jajc in malo smetane.
3. Čokoladni ekler
Ekler (iz francoske besede za »blisk«) je zasnovan v Franciji v 19. stoletju in je polnjen s kremo ter oblit s čokoladnim prelivom. Popolno ravnovesje med hrustljavim testom in mehko sredico.

4. Čokoladni sufle
Ena najbolj elegantnih čokoladnih sladic. Izvira iz Francije in pomeni »napihnjen«. Ko je pravilno pripravljen, sufle naraste in se v notranjosti stopi. Je hkrati zračen in bogat.
5. Operna torta
Večplastna francoska mojstrovina, ustvarjena v 20. stoletju v Parizu. Sestavljena je iz plasti mandljevega biskvita, prepojenega s kavo, s čokoladnim ganachem in masleno kremo. Navdihnjena je z eleganco pariške opere.

6. Schwarzwaldska torta (Schwarzwälder Kirschtorte)
Nemška klasika, ki izvira iz regije Schwarzwald. Sestavljena je iz čokoladnega biskvita, stepene smetane, višenj in kirša (češnjevega žganja). Prava torta za ljubitelje kontrasta med sadnim in čokoladnim.
7. Sacher torta
Ustvaril jo je mladi kuharski vajenec Franz Sacherja, in sicer leta 1832 na Dunaju. Gre za gosto čokoladno torto z marmelado iz marelic in čokoladno glazuro. Sacher torta je zaščitena posebnost z lastnim hotelom in muzejem.
8. Brigadeiro
Brazilska čokoladna sladica v obliki majhnih kroglic. Narejena je iz kondenziranega mleka, kakava in masla, nato povaljana v čokoladnih posipih. Nastala je po letu 1940 in je danes simbol brazilskih praznovanj.

9. Čokoladni tiffin
Britanska »nepečena torta«, ki izhaja iz škotskih čajnih tradicij. Sestavljena je iz piškotov, kakava, suhega sadja in čokolade. Pogosto jo najdemo v britanskih kavarnah kot energijsko sladico.
10. Pão de Mel
Brazilska različica medenjaka, polnjena z dulce de leche (karamel) in oblita s čokolado. Sladica ima evropske korenine, a je postala brazilska klasika. Pogosta je na porokah, praznovanjih in v božičnem času.
Preberite tudi:
- Preprosti sadni kolači za sladko popoldne na terasi
- Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
- Tartufi s 70 % čokolado
Izbrali smo tri čokoladne recepte, ki jih lahko naredite doma.
Pão de Mel (brazilski medeni kolački s čokolado)
Sestavine:
Za testo:
- 250 g moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 100 g medu
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 100 ml mleka
- 1 jajce
- 50 g masla (stopljenega)
Za polnilo:
- dulce de leche (karamelizirano kondenzirano mleko)
Za preliv:
- 200 g temne čokolade (stopljene)

Priprava:
V večji posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, začimbe in pecilni prašek. Dodajte med, mleko, jajce in stopljeno maslo. Zmešajte v gladko maso. Testo nalijte v majhne modelčke ali muffine (napolnite do 2/3).
Pecite 15-20 minut na 180 °C, dokler niso pečeni (preverite z zobotrebcem). Ko se kolački ohladijo, jih prerežite na pol in napolnite z dulce de leche. Vsak kolaček pomočite v stopljeno čokolado. Ohladite na rešetki.
Schwarzwaldska torta (Black Forest Cake)
Sestavine:
Za biskvit:
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 100 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 50 g stopljenega masla
Za nadev:
- 500 ml smetane za stepanje
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 300 g vloženih višenj (brez koščic)
- 2 žlici kirša (češnjev liker)
Za okrasitev:
- naribana temna čokolada
- nekaj višenj za dekoracijo

Priprava:
Ločite rumenjake in beljake. Iz beljakov stepite trd sneg, rumenjake pa penasto zmešajte s sladkorjem. Primešajte presejano moko, kakav, pecilni prašek, nato nežno vmešajte beljake in na koncu maslo.
Pecivo pecite v okroglem pekaču (24 cm) približno 30 minut na 180 °C. Ohladite in razrežite na 3 plasti. Stepajte smetano s sladkorjem in vaniljo. Prvo plast navlažite s kiršem ter obložite z višnjami in smetano. Ponovite s preostalima plastema. Premažite celo torto s smetano, okrasite s čokolado in višnjami.
Čokoladni tiffin (nepečena čokoladna tortica)
Sestavine:
- 300 g čajnih piškotov (npr. Petit Beurre)
- 150 g temne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g masla
- 100 g medu ali sirupa (npr. zlati sirup)
- 100 g rozin ali suhega sadja
- 50 g nasekljanih oreščkov (lešniki, orehi, mandlji)

Priprava:
Piškote na grobo zdrobite (ne povsem v prah - naj ostanejo večji koščki). V loncu stopite čokolado, maslo in med/sirup na nizki temperaturi. Ko se stopi, vmešajte piškote, rozine in oreščke.
Maso razporedite v pekač (20 x 20 cm), obložen s papirjem za peko, in pritisnite obenj. Po želji prelijte s čokoladnim prelivom ali stopljeno čokolado. Ohladite v hladilniku za 2-3 ure, nato narežite na kvadrate.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se