Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

10 čokoladnih sladic, ki jih morate vsaj enkrat poskusiti


Tina Lucu
17. 5. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Od enostavnih klasik do prefinjenih kreacij, izbrali smo deset čokoladnih sladic, ki bi jih morali poskusiti vsaj enkrat v življenju.

čokoladna torta
Profimedia
Čudovito sočna, bogata, božanska – klasična čokoladna torta je ikona med sladicami.

Lahko je v moussu ali ganachu, stopljena ali naribana – popestri vse vrste sladic in peciv. Še več, izkazuje široko paleto okusov: od belega in sladkega do temnega in grenkega. Uživajo ga ljudje z različnim okusom in vseh starosti. Zato ni presenetljivo, da se je ta večplastna sestavina znašla v toliko receptih. Izbrali smo deset najboljših čokoladnih sladic, ki jih morate nujno poskusiti. 

In katerih je deset vrhunskih čokoladnih sladic? Ta razvrstitev vključuje samo pecivo, ki je bilo prvotno zasnovano in ustvarjeno s čokolado kot glavno sestavino. Tukaj ni mesta za druge sladice, kot sta čokoladni tiramisu ali čokoladni flan.

1. Čokoladna torta

Ikona med sladicami, ki se je prvič pojavila v 18. stoletju, ko so čokolado začeli vključevati v peko. Danes ima nešteto različic – od tort z bogatim ganachem do večplastnih tort z nadevi in kremami. Klasična za rojstne dneve in praznovanja.

čokoladna torta
Profimedia
Čokolada je veliko več kot preprosta sestavina: je čudežna hrana.

2. Čokoladni mousse

Francoska klasika iz 19. stoletja. Mousse pomeni pena - in točno to je bistvo sladice: rahla, zračna tekstura, ki se topi v ustih. Pravi mousse je narejen iz temne čokolade, jajc in malo smetane.

3. Čokoladni ekler

Ekler (iz francoske besede za »blisk«) je zasnovan v Franciji v 19. stoletju in je polnjen s kremo ter oblit s čokoladnim prelivom. Popolno ravnovesje med hrustljavim testom in mehko sredico.

čokoladni ekler
Profimedia
Ekler je klasična francoska sladica, ki zadnja leta zopet postaja velik hit.

4. Čokoladni sufle

Ena najbolj elegantnih čokoladnih sladic. Izvira iz Francije in pomeni »napihnjen«. Ko je pravilno pripravljen, sufle naraste in se v notranjosti stopi. Je hkrati zračen in bogat.

5. Operna torta

Večplastna francoska mojstrovina, ustvarjena v 20. stoletju v Parizu. Sestavljena je iz plasti mandljevega biskvita, prepojenega s kavo, s čokoladnim ganachem in masleno kremo. Navdihnjena je z eleganco pariške opere.

Operna torta
Profimedia
Operna torta je resnično elegantna in bogata poslastica, ki poskrbi za pravo harmonijo okusov.

6. Schwarzwaldska torta (Schwarzwälder Kirschtorte)

Nemška klasika, ki izvira iz regije Schwarzwald. Sestavljena je iz čokoladnega biskvita, stepene smetane, višenj in kirša (češnjevega žganja). Prava torta za ljubitelje kontrasta med sadnim in čokoladnim.

7. Sacher torta

Ustvaril jo je mladi kuharski vajenec Franz Sacherja, in sicer leta 1832 na Dunaju. Gre za gosto čokoladno torto z marmelado iz marelic in čokoladno glazuro. Sacher torta je zaščitena posebnost z lastnim hotelom in muzejem.

8. Brigadeiro

Brazilska čokoladna sladica v obliki majhnih kroglic. Narejena je iz kondenziranega mleka, kakava in masla, nato povaljana v čokoladnih posipih. Nastala je po letu 1940 in je danes simbol brazilskih praznovanj.

Brigadeiro
Profimedia
Brigadeiro je svetovno znana sladica, ki izhaja iz Portugalske in Brazilije.

9. Čokoladni tiffin

Britanska »nepečena torta«, ki izhaja iz škotskih čajnih tradicij. Sestavljena je iz piškotov, kakava, suhega sadja in čokolade. Pogosto jo najdemo v britanskih kavarnah kot energijsko sladico.

10. Pão de Mel

Brazilska različica medenjaka, polnjena z dulce de leche (karamel) in oblita s čokolado. Sladica ima evropske korenine, a je postala brazilska klasika. Pogosta je na porokah, praznovanjih in v božičnem času.

Preberite tudi:

Izbrali smo tri čokoladne recepte, ki jih lahko naredite doma.

Pão de Mel (brazilski medeni kolački s čokolado)

Sestavine:

Za testo:

  • 250 g moke
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 100 g medu
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 100 ml mleka
  • 1 jajce
  • 50 g masla (stopljenega)

Za polnilo:

  • dulce de leche (karamelizirano kondenzirano mleko)

Za preliv:

  • 200 g temne čokolade (stopljene)
Pão de Mel
Profimedia
Pão de Mel

Priprava:

V večji posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, začimbe in pecilni prašek. Dodajte med, mleko, jajce in stopljeno maslo. Zmešajte v gladko maso. Testo nalijte v majhne modelčke ali muffine (napolnite do 2/3).

Pecite 15-20 minut na 180 °C, dokler niso pečeni (preverite z zobotrebcem). Ko se kolački ohladijo, jih prerežite na pol in napolnite z dulce de leche. Vsak kolaček pomočite v stopljeno čokolado. Ohladite na rešetki.

Schwarzwaldska torta (Black Forest Cake)

Sestavine:

Za biskvit:

  • 6 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 100 g moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 50 g stopljenega masla

Za nadev:

  • 500 ml smetane za stepanje
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 300 g vloženih višenj (brez koščic)
  • 2 žlici kirša (češnjev liker)

Za okrasitev:

  • naribana temna čokolada
  • nekaj višenj za dekoracijo
Swarzvaldska torta
Profimedia
Torta je dobila ime po češnjevem likerju Schwarzwälder Kirsch, ki se uporablja pri pripravi torte.

Priprava:

Ločite rumenjake in beljake. Iz beljakov stepite trd sneg, rumenjake pa penasto zmešajte s sladkorjem. Primešajte presejano moko, kakav, pecilni prašek, nato nežno vmešajte beljake in na koncu maslo.

Pecivo pecite v okroglem pekaču (24 cm) približno 30 minut na 180 °C. Ohladite in razrežite na 3 plasti. Stepajte smetano s sladkorjem in vaniljo. Prvo plast navlažite s kiršem ter obložite z višnjami in smetano. Ponovite s preostalima plastema. Premažite celo torto s smetano, okrasite s čokolado in višnjami.

Čokoladni tiffin (nepečena čokoladna tortica)

Sestavine:

  • 300 g čajnih piškotov (npr. Petit Beurre)
  • 150 g temne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g masla
  • 100 g medu ali sirupa (npr. zlati sirup)
  • 100 g rozin ali suhega sadja
  • 50 g nasekljanih oreščkov (lešniki, orehi, mandlji)
Čokoladni tiffin
Profimedia
Čokoladni tiffin

Priprava:

Piškote na grobo zdrobite (ne povsem v prah - naj ostanejo večji koščki). V loncu stopite čokolado, maslo in med/sirup na nizki temperaturi. Ko se stopi, vmešajte piškote, rozine in oreščke.

Maso razporedite v pekač (20 x 20 cm), obložen s papirjem za peko, in pritisnite obenj. Po želji prelijte s čokoladnim prelivom ali stopljeno čokolado. Ohladite v hladilniku za 2-3 ure, nato narežite na kvadrate. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.