Bralec sprašuje: Zakaj biskvit upade, ko ga vzamem iz pečice?
"Ko pečem biskvit za torto, se mi zgodi, da upade takoj, ko ga vzamem iz pečice. Pečico vnaprej segrejem, med peko ne odpiram vrat … pa biskvit kljub temu pade. Zakaj?"

Razlogov, da biskvit upade, je lahko več. Glede na to, da ste zapisali, da ste pozorni pri peki in pečici, morda razlog tiči v postopku, ki mu pogosto posvetimo premalo pozornosti - vmešavanju beljakovega snega. Zbrali smo nekaj tipičnih napak, ki povzročijo, da biskvit med ohlajanjem upade.
Beljakov sneg
Pri peki biskvita je ključen kakovosten, čvrst beljakov sneg. Gost sneg je napolnjen z zračnimi mehurčki, zato je pomembno, da sneg v maso takoj in previdno vmešate z lopatico in pri tem čim manj poškodujete zračne mehurčke. Pri peki testa se namreč zrak v mehurčkih segreva in širi ter s tem rahlja testo, beljak pa zakrkne in tvori močno ogrodje, da biskvit ne upade. Pri nepravilni peki ali če sneg dolgo stoji, zrak uide, zato se sneg utekočini in pečen biskvit upade – morda se v tem skriva rešitev tudi za vaš biskvit.
Odpiranje pečice
Zaupajte receptu in pustite vrata pečice zaprta ves čas peke. Biskvit se med peko dviguje in je občutljiv na temperaturna nihanja. Če ne gre drugače, se poskušajte vsaj prvih 20 minut peke upreti želji po odpiranju pečice.
Napačno razmerje sestavin
Premalo moke oziroma preveč sladkorja, maščobe ali tekočine lahko vpliva na stabilnost biskvita.
Pekač je preveč namaščen
Za biskvit ne namastite roba pekača ali modla, namastite le dno. Najbolje bo, da dno pekača rahlo namastite in ga obložite še s papirjem za peko.
PREBERITE ŠE:
Masa ni enakomerno razporejena
Če masa ni lepo razporejena po modelu, se lahko del biskvita bolj dvigne, drug del pa sesede. Mimogrede, za raven biskvit maso poravnajte z lopatko in jo ob robovih malce vzdignite, da je nekoliko višja od sredine biskvita.
Temperaturni šok
Če biskvit takoj iz pečice postavite na hladno (v mrzlo sobo ali celo hladilnik), se lahko zaradi nenadne spremembe temperature sesede. Biskvit naj se ohlaja počasi,najprej v pečici s priprtimi vrati, nato na pultu.
Premalo pečen biskvit
Če biskvit ni dovolj pečen, je sredica premalo stabilna, zato se sesede.
RECEPTI:
- Preprost biskvit
- Biskvit z jogurtom
- Sočen biskvit, premazan z maskarponejem s pomarančo in pasijonko
- Biskvitna torta z mandarinami

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se