Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Danes obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane – priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi. Malo domišljije, nekaj začimb in včerajšnja večerja lahko postane današnje kosilo.
Kako kuhati z manj ostanki?
Vsakomur se včasih zgodi, da skuha preveč. In vsak kdaj pozabi kakšen jogurt na najvišji polici hladilnika ali bučko na dnu predala z zelenjavo. Pomembno je, da se nam to ne dogaja pogosto, da se ob problematiki zavržene hrane ne obračamo stran in predvsem, da hrane v smeti nikoli ne vržemo zlahka. Ponujamo pet zlatih pravil, kako do manj zavržene hrane v našem gospodinjstvu:
- Načrtujte obroke.
- V trgovini nakupujte z nakupovalnim seznamom.
- Ustrezno shranjujte živila.
- Ostanke takoj prestavite v hladilnik.
- Ostanke kreativno uporabite v novih jedeh.
Uporabite ostanke
V resnici so to gospodinje od nekdaj počele. Potem pa je prišla blaginja, vse smo imeli ves čas na dosegu roke, trgovino na vsakem vogalu in koši za smeti so hitro postajali vse bolj polni. Zdaj se zavedamo, da hrana ne sodi v smeti in vse več ljudi stopa po poti z manj zavržene hrane.
- Zelenjavne olupke skuhajte in tekočino zamrznite - odlična bo za jušno osnovo, ki jo lahko uporabite pri pripravi juh in rižot.
- RECEPT: Zelenjavna jušna osnova
- Star kruh uporabite za drobtine, polpete ali v sladicah namesto biskvita (sladek kruhov narastek), narezanega na kocke popecite na oljčnem olju in naredite domače krutone (namesto kroglic z juho).
- RECEPT: Kruhovi cmoki
- Kuhano ali pečeno zelenjavo spremenite v odlično kremno juho (uporabite še zamrznjeno jušno osnovo iz prve točke) ali jo dodate v rižote, testeninske omake, tortilje in sendviče.
- Prezrele banane zamrznite in zamrznjene skupaj s kakavom zmiksajte v čokoladni bananin sladoled ali pa iz prezrelih banan pripravite bananin kruh.
- Ostanek peciva nadrobite in popecite, da dobite drobljenec, ki ga posujete kot hrustljavi element kremastih sladic in sladolednih ter sadnih kup, ali pa pecivo popečete na maslu in ponudite s stepenim maskarponejem.

Nekatere živilske ostanke lahko uporabite tudi zunaj kuhinje, na primer kavno usedlino kot gnojilo za rastline, odvečen beljak za kozmetične pripravke, olupke citrusov za odišavljanje prostorov …
PREBERITE TUDI:
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se