Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Če obstaja kulinarični eliksir, ki navadno jed spremeni v restavracijsko mojstrovino, je to demi-glace, temna mesna omaka. Gre za gosto, svilnato temno mesno omako z izjemno globino okusa, ki izvira iz francoske kuhinje. Narejena s potrpežljivim kuhanjem kosti, zelenjave in vina, je demi-glace osnova za številne vrhunske omake – in zdaj jo lahko pripraviš tudi ti, doma.
Sestavine
50 g maščobe (olje ali mast)
600 g kosti (svinjskih in telečjih)
200 g odrezkov svinjine in teletine
50 g odrezkov slanine in šunke
100 g korenovk (korenček, zélena, por)
50 g čebule
20 g paradižnikove mezge
1,5 litra že pripravljene temne osnove za omake (lahko iz kocke)
0,6 dl belega vina
70 g moke za pomokanje ali 30 g jedilnega škroba
šopek zelišč (rožmarin, lovor, timijan itd.)
1 strok česna
Priprava po korakih
1. V primernem pekaču segrejemo maščobo. Drobno nasekljane kosti in mesne odrezke močno popečemo. Nato počasi popečemo še odrezke slanine.

2. Dodamo na kocke narezane korenovke in čebulo ter še naprej pražimo.

3. Dodamo paradižnikovo mezgo, nekoliko popražimo, da se sestavine malo zapečejo in dobijo rjavo barvo ter da se razvije prava aroma.

4. Najprej zalijemo s kančkom temne osnove za omako (deglaziramo), da se sok od pečenja raztopi. Pomokamo, zalijemo z vinom, malo pokuhamo.

5. Dolijemo temno osnovo za omake. Med mešanjem zavremo, medtem pobiramo peno, in počasi kuhamo. (Če želimo omako povezati z jedilnim škrobom in ne z moko, storimo to na koncu, ko omako že precedimo.)

6. Tekočino, ki je povrela, nadomestimo z dolivanjem osnove za omako ali vode. Šopek zelišč in česen dodamo približno eno uro pred koncem kuhanja. Po 3 do 4 urah kuhanja so kosti in mesni odrezki popolnoma izkoriščeni in omako lahko precedimo.
Nasveti
-
Temno mesno omako (pravimo ji tudi temna krepka omaka ali sauce demi-glace) ponudimo k mesu ali uporabimo kot temelj za mnoge druge omake. Je zelo polnega okusa, saj jo pripravimo iz kosti in že skuhane temne osnove (fonda).
-
Demi-glace pomeni po francosko »na pol zmrznjeno«, omaka ima namreč sirupasto konsistenco, ki se med hlajenjem strdi.
-
Omako lahko hranimo v hladilniku nekaj tednov, v zamrzovalniku pa do 2 meseca (v hladilniku v kozarcih, v zamrzovalniku pa v plastičnih posodicah).
-
V receptih lahko to omako nadomestimo z reducirano temno osnovo za omake. Pripravimo jo tako, da 2 litra temnega fonda pokuhamo do polovice. Nato 10 g škrobne moke zmešamo z malo vode ali hladnega fonda in s tem zgostimo reducirani fond.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se