Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ali je hernija želodca res nevarna?


Uredništvo
26. 5. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hernija želodca je pogosta težava. Je nevarna? Kaj pomeni za vaše življenje in prehrano? Odgovarja gastroenterolog dr. Darko Siuka.

prebava, prebavne težave, želodec
Profimedia
Gre za stanje, ko del želodca rine navzgor skozi tako imenovano hiatusno odprtino v diafragmi ali preponi, ki razmejuje prsno votlino od trebušne.

Pozdravljeni! Pri gastroskopiji mi je zdravnik rekel, da imam hernijo želodca. Ko sem ga vprašala, ali je to nevarno, je skomignil z rameni. Prosim, ali mi lahko pojasnite, kaj je to in ali moram imeti za to kakšno dieto, se ne smem sklanjati in podobno?
Nataša


Pozdravljeni, gospa Nataša!

Hiatalna hernija ali kila je pogosto stanje, ko del želodca rine navzgor skozi tako imenovano hiatusno odprtino v diafragmi ali preponi, ki razmejuje prsno votlino od trebušne. Skozi to odprtino požiralnik preide iz prsne votline v želodec, ta pa je v trebušni votlini. Na tem delu je tudi spodnja požiralnikova mišica zapiralka, ki preprečuje zatekanje želodčne vsebine v požiralnik. Kisla vsebina želodca, ki ima lahko PH tudi 1 ali manj, predstavlja tveganje za vnetje požiralnikove sluznice. V primeru hiatalne kile vsebina želodca pogosteje uhaja v požiralnik in je tveganje za težave večje. Govorimo o ezofagogastrični refluksni bolezni (GERB), to je ena najpogostejših bolezni prebavil, njen najpogostejši simptom pa je zgaga – pekoč občutek, bolečina za prsnico. 



V primeru, da so pri gastroskopiji vidne vnetne spremembe, kar imenujemo refluksni erozivni ezofagitis, pa vsaj za šest do osem tednov svetujemo zdravilo zaviralec protonske črpalke. V tem primeru svetujemo higiensko-dietetski režim zoper GERB, ponoči višje vzglavje, ležanje na levem boku, večerjati pa več kot tri ure pred spanjem in nikakor tik pred spanjem. Dodatno svetujemo izogibanje hrani, ki spodbuja nastanek kisline (maščobe, čokolada, paradižnik, orehi, čebula itd.), zmanjšanje telesne teže in opustitev kajenja.

Lepo vas pozdravljam.

Asist. dr. Darko Siuka, dr. med., specialist gastroenterolog (UKC Ljubljana)

Preberite si še:


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.