© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Dominik Kozarič razkriva recept za jed, po kateri se cedijo sline


Andreja Comino
26. 5. 2025, 07.00
Posodobljeno
09:13
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Dominik Kozarič je velik gurman. »Obožujem dobro hrano. Jem vse, najraje pa imam rahlo zapečen goveji stejk, piščanca, ribe. Kuhati sem se naučil sam in lahko rečem, da to kar obvladam,« pove glasbenik.

moj naj recept kozaric shutterstock_2510337167.jpg
Shutterstock
Vampi, po katerih se cedijo sline

Dominik Kozarič že dve desetletji živi med Slovenijo in Kanarskimi otoki. Pripravlja različno hrano, zelo rad tudi takšno »na žlico«, denimo pasulj in pa vampe, nad katerimi mnogi vihajo nos. »Tiste, ki jih pripravim jaz, pomažejo s kruhom,« trdi.

Vampe je imel rad že v osnovni šoli in se je veselil, ko so jih pripravili. Ker jih drugi učenci niso marali, je dobil dvojno ali trojno porcijo. Če se mu kakšna hrana res ne zdi dobra, jo malce posoli ali pa potrese s pekočo omako, tako da pekoč okus zabriše okus jedi.

Sestavine

  • 1 kilogram narezanih, kuhanih govejih vampov
  • 2 na drobno narezani čebuli
  • 3 stroki sesekljanega česna
  • olje
  • 2 veliki žlici paradižnikovega koncentrata (ne mezge, je prekisla)
  • malo sladke paprike
  • pol kilograma krompirja, narezanega na kocke
  • sol
  • poper
  • lovorov list
  • 2 goveji kocki
  • po ščepec timijana, bazilike in majarona
moj naj recept kozaric2.jpg
osebni arhiv
Dominik Kozarič

Priprava

1. Na olju počasi pražimo čebulo in česen, da zlato porumenita. Dodamo paradižnik in sladko papriko, malo prepražimo, nato dodamo še krompir in spet nekoliko popražimo.


2. Začnemo dolivati vodo (od 2 do 3 x 1,5 dl). Dodamo vampe, zalijemo s toliko vode, da so pokriti, in dodamo vse začimbe: sol, poper, lovorov list, jušni kocki, timijan, baziliko in majaron. Vampe kuhamo pokrite do mehkega, kar traja dobro uro, na majhnem ognju in občasno premešamo. Razkuhan krompir da vampom kremasto strukturo in prijeten okus.
3. Postrežemo s kruhom. Zelo dobri pa so tudi pogreti naslednji dan.

01_Jana_20.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.