Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zlati napotki za bolj zdravilen in okusen bezgov sirup


Metka McCully Žigon
26. 5. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sirup iz bezgovih cvetov je eden najbolj priljubljenih in prijetnih za pitje izmed vseh zeliščnih sirupov. Ni le okusen, temveč tudi zdrav, česar za večino industrijskih pijač ne moremo trditi. Pa še poceni je.

profimedia-0447001781.jpg
profimedia LIZA MAJA
bezgov sirup

Bezgov sirup pijemo razredčen z vodo, z njim lahko osladkamo čaje in druge napitke, zelo osvežilno pijačo pa dobimo, če namesto navadne za redčenje uporabimo mineralno vodo.

Za pripravo ne potrebujete veliko bezgovih cvetov. Če imate kje pri roki vsaj en bezgov grm, bo čisto dovolj. Bezgovo cvetje nabiramo v lepem, suhem vremenu. Po možnosti stran od zelo prometnih cest. Če so na cvetovih listne uši, niso primerni za sirup. Pustimo jih za jesen, ko bomo nabrali super zdrave bezgove jagode.

recept na preizkusnji.jpg
revija Jana
Osvežilen, zdrav in poceni. Bezgov sirup je naravna klasika, ki prekaša večino pijač s trgovskih polic.

Sestavine  

  •   5 prgišč lepih bezgovih cvetov (30–40 cvetov)
  •   2,5 kg sladkorja
  •   5 l vode
  •   3 bio limone
  •   1 jušna žlica citronske kisline

Priprava

1. Bezgovih cvetov ne peremo. Nabrane razgrnemo na papir ali kuhinjsko krpo in jih za kakšno urico pustimo, da z njih zlezejo morebitne žuželke. Nato jih damo v primerno velik lonec. Čeznje stresemo sladkor, citronsko kislino in na kolobarje narezane bio limone skupaj z lupino. Če nimamo bio limon, jih olupimo in nato zrežemo na rezine ali dodamo le limonin sok. Za spremembo lahko uporabimo tudi pomarančni ali limetin sok. Vse skupaj prelijemo z vodo (sama uporabljam kar hladno vodo iz pipe). Malo pomešamo, da se sladkor raztopi.

829258_134-bezeg4.jpg
Unsplash
Iz bezgovih cvetov lahko naredimo tudi odličen sirup.


2. Pokrijemo in pustimo namakati 12 ur oziroma čez noč. Ne namakamo več kot 20 ur, da ne zavre in se pokvari. Po možnosti vmes večkrat premešamo.

3. Nato cvetove in limone odstranimo ter dobro ožmemo. Če se sladkor ni čisto stopil, še malo premešamo. Tekočino precedimo skozi gosto cedilo. Sirup damo v lonec in segrejemo do vretja. Polnimo ga v vroče, sterilne steklenice. Sama prekuham tudi zamaške. Steklenice pa pomijem in dam v pečico, segreto na 100 do 120 stopinj Celzija, za vsaj 20 minut.



4. Polne, vroče steklenice pokrijemo s krpo in pustimo, da se ohladijo na sobno temperaturo, ter jih nato spravimo v hladen, temen prostor. Tako pripravljen sirup se ohrani tudi več let, seveda pa je najbolje, da ga porabimo do nove sezone.

babicina shramba bezgov sirup profimedia-0381710680.jpg
Profimedia
Bezgov sirup

NAMIG

Nekateri pripravljajo bezgov sirup na hladno in cvetove prelijejo s prekuhano in nato ohlajeno vodo ter namakajo in hladno, precejeno stekleničijo. Po tej metodi moramo dati na 1 l tekočine 1 kg sladkorja in 25 g citronske kisline, da se ne pokvari. Prednost je, da se tako ohrani največ zdravilnih in koristnih snovi, slabost pa, da se včasih vseeno pokvari in zavre.

NASVET

Kadar namakam bezgove cvetove, dodam kakšno vejico poprove mete, ki da napitku še bolj osvežilen okus. Če želimo, lahko dodamo tudi vršičke pekočih kopriv, ki rastejo navadno okrog bezgovih grmov, da bo pijača še bolj zdrava. Včasih dodam še prgišče dišečih vrtnic. Če imamo radi ingver, lahko dodamo še kakšen centimeter sesekljane ingverjeve korenine. Z dodatki ne pretiravamo, da ne prekrijejo bezgove arome.

Objavljeno v reviji Jana, št. 20, 20. maj 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_20.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.